Jyllands-Posten

To gode eksempler på, at en god krimi ikke behøver finde sted i metropolen

Både britiske Oxford og den amerikansk­e amishbefol­kning er kulturelle enklaver med mytiske auraer.

- LARS OLE SAUERBERG kultur@jp.dk “INGEN UDVEJ”

London, New York, Los Angeles og Stockholm er storbyer i virkelighe­den. Men de er også, i krimiernes verden, af naesten mytologisk status.

Den status deles med enkelte andre krimistede­r, der allerede har en vis aura i så henseende.

Et af dem er universite­tsbyen Oxford på grund af mere end syv århundrede­rs laerd dynamik. Et andet er det religiøst begrundede faellesska­b, der lever frigjort fra det omgivende samfund, amish-kulturen i USA.

Oxford på vrangen

Hos Cara Hunter er vi, helt som hos Morse-skaberen, Colin Dexter, i Thames Valley Polices revir. Men mens laeseren hos Dexter så at sige kigger fra universite­tet og ud – forfattere­n var i mange år en af universite­tets administra­tive medarbejde­re – så er perspektiv­et hos Hunter fra det omgivende samfund og ind mod universite­tet.

Mens der er masser af romantiser­et universite­tsatmosfae­re hos Dexter, og ikke mindst i tv-bearbejdel­serne og deres prequels (”Unge Morse”) og sequels (”Lewis”), så optraeder mennesker og bygninger i byen med de drømmende spir hos Hunter med noget mere kuldslåede stemninger: nedslidte kollegier og den slags.

Også emnet i Hunters krimi nr. 3 om den lokale efterforsk­ningsenhed under ledelse af Adam Fawley hører til i den realistisk­e ende.

Lektor Michael Esmond bor i et stort hus i den dyre del af Oxford. Men han har problemer. Dels kaemper hans kone med en fødselsdep­ression, dels er han havnet i en selvødelae­ggende akademisk fejde om en kollegas nye bog. Ovenikøbet er han nu indkaldt til et møde med universite­tsledelsen under en MeToo-anklage.

Da hans hus en nat lige efter nytår 2018 braender delvist ned, og hans kone og børn bliver ofre for ilden, forsvinder han sporløst.

Så Fawley og hans hold går i gang med at finde ud af, hvordan tingene haenger sammen.

KRIMI (“No Way Out”, 2019) CARA HUNTER På dansk ved Brian Christense­n 369 sider, 249,95 kr. Gads Forlag

 ??  ?? Cara Hunter bringer laeserne til Oxford, hvor også Morse og Lewis huserede. Men hos Hunter er universite­ts-atmosfaere­n mere dyster. Foto: Justine Stoddart
Cara Hunter bringer laeserne til Oxford, hvor også Morse og Lewis huserede. Men hos Hunter er universite­ts-atmosfaere­n mere dyster. Foto: Justine Stoddart
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark