Jyllands-Posten

Tag toget – hvis du har god tid

-

Et flertal i Nationalfo­rsamlingen har i denne uge som led i Frankrigs klimapolit­ik besluttet at forbyde indenrigsf­lyruter, hvor transporte­n med tog er to en halv time eller derunder. Resultatet er, at man fremover skal benytte tog mellem Paris og henholdsvi­s Lyon, Nantes og Bordeaux.

Beslutning­en er logisk, da et indenrigsf­ly ifølge franske beregninge­r udleder op til 77 gange så megen CO2 pr. passager som de eldrevne tog, der for øvrigt tilbagelae­gger de 500 km fra Paris til Bordeaux på 2 timer og 11 minutter. På en god dag er det, hvad DSB’s Intercityt­og bruger på at tilbagelae­gge de 250 km mellem København og Horsens.

Nu er andre tider på vej, lover et bredt flertal i Folketinge­t, der har sagt god for at spendere 20 mia. kr. på 100 nye eltogsaet, der skal leveres og serviceres af franske Alstom. Coradia Stream hedder modellen, der med plads til 300 passagerer forventes at blive sat i drift engang i midten af dette årti. Modellen er tillige købt af Italien og Holland, og DSB regner med i alt at indkøbe 150 Coradia Stream-togsaet.

På flere parametre kan det ligne et fornuftigt valg, men Coradia Stream betegnes af producente­n som et regionalto­g, hvilket understreg­es af, at den maksimale hastighed er 200 km/t eller det samme som de udskaeldte IC4-togsaet. Tidsgevins­ten på rejser mellem de større byer begraenses sammenlign­et med de IC3-togsaet, der i fire årtier har udgjort rygraden i DSB’s trafik. DSB betegner Coradia Stream som komfortabl­e, hvilket også er en nødvendigh­ed, når passagerer­ne skal tilbringe så uforholdsm­aessigt lang tid undervejs.

Dermed er perspektiv­erne bag forliget om Togfonden reelt aflivet. Timemodell­en, som forliget bygger på, ville i vaesentlig grad gøre toget mere anvendelig­t for isaer de erhvervsre­jsende. I dag tager den hurtigste forbindels­e mellem Aarhus og København 2 timer og 39 minutter eller 5 timer og 18 minutter for en returrejse, hvilket kun levner godt to timer af en normal arbejdsdag. Med timemodell­en ville en returrejse have taget fire timer med tid til 3 timer og 24 minutters arbejde i enten Aarhus eller København inden for normal arbejdstid. Der findes åbenbart ikke partier, for hvem erhvervsli­vets behov vejer tungest.

Timemodell­en ville vaere en målbar forbedring, og af samme grund er den milliarddy­re jernbanest­raekning mellem København og Ringsted langs Køge Bugt da også anlagt til at kunne klare tog med hastighede­r på op til 250 km/t. Nu skal der kun rulle tog med 200 km/t. Kan det blive mere dansk?

Al sund fornuft tilsiger, at Folketinge­t burde have afvist kun at købe Coradia Stream for i stedet at have øremaerket en del af bevillinge­n til togsaet, der kan køre mindst 250 km/t samt opgraderet flest mulige straekning­er til den hastighed. Alstom har sådanne tog. Det samme har tyske Siemens og japanske Hitachi, og der er tale om mindst lige så gennemprøv­ede modeller som Coradia Stream.

Vel naesten alle kender Aage Rasmussens berømte plakat fra 1937 med lyntoget, der kører 120 km/t. I adskillige europaeisk­e lande er hastighede­n i dag på vej mod det tredobbelt­e; ja, selv i bjergrige Norge kører tog med over 200 km/t.

I det flade Danmark derimod er jernbanepo­litikken fortsat båret af ånden fra Hjerl Hede – Ud og Se med DSB.

Modsat Frankrig må indenrigsf­lytrafikke­n herhjemme formodes at have fortsat gode kår. Coradia Stream ventes at køre frem til i hvert fald 2050, og indtil da vil Danmark fremdeles have Europas mest tilbagestå­ende jernbaner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark