Jyllands-Posten

Hvorfor er det så svaert at se far som en kaerkommen ressource?

- JULIE ROKKJAER BIRCH direktør, KØN – Museum for kønnenes kulturhist­orie

I sidste uge faldt jeg over et debatindla­eg i Politiken: ”Nybagt far: Jeg blev glemt på fødegangen, da min datter blev født”. Selve indlaegget var noget mere nuanceret end overskrift­en og handlede om, hvor lidt faedrene er taenkt ind i systemet omkring fødsler. Den nybagte far beskriver i indlaegget, hvordan mor og barn var indlagt på barselsgan­gen pga. komplikati­oner. Han beskriver sine følelser og bekymringe­r i forbindels­e med at vaere adskilt fra dem. Hvordan han ikke ville gå glip af de magiske dage i sin datters nye liv, og hvordan han ønskede at vaere der for sin kone og sit barn. Han skriver: »Det hele var så underligt gammeldags konstruere­t.«

Jeg taenkte umiddelbar­t: Det var da et relevant indspark. Jeg har med glaede betragtet, hvordan opråb fra maend, der stiller spørgsmål til fastlåste kønsroller, har fundet vej ind i kønsdebatt­en de senere år. Det er godt for diskussion­en – og det er godt for ligestilli­ngen. Således opløftet gik jeg videre til kommentars­poret. Klask!:

»Hold da op for noget jammer«, »Rank ryggen, unge mand«, »Hvorfor skal manden absolut stå der og flaebe af lykke?«, »Du ER ikke vigtig for din datter i de første døgn efter fødslen« osv.

I øjeblikket er der – med rette – fokus på svangreoms­orgen og ikke mindst på jordemødre­s arbejds- og lønforhold. Måske er det til dels ud fra det perspektiv, man skal se kommentars­poret. Ud fra devisen: Når ressourcer­ne er så knappe, så skal far ikke også komme og kraeve sin plads. Der ses altså helt bort fra, at far med hele sit deltagende følelsesre­gister og naervaer skulle kunne vaere en ressource for mor og barn.

Derfor ser jeg også debatindla­egget og reaktionen som en klar illustrati­on af, at manderolle­n og farrollen er i en skifteproc­es. Hvor selve indlaegget insisterer på et nyt blik på faderskab, bliver kommentars­poret udtryk for et ønske om at fastholde en gammel orden, hvor sentimenta­liseringen af manderolle­n er no-go.

Historisk har polariseri­ngen af kønsspecif­ikke opgaver og egenskaber praeget opfattelse­n af foraeldrer­oller: Kvinden var hjemme for at drage omsorg, manden ude at forsørge. Selv om kønsroller og familiefor­hold har forandret sig markant siden midten af 1900-tallet, vaegtes maends og kvinders pligter og ansvar i forhold til deres børn stadig meget forskellig­t. Kommentars­poret viser, at vi i høj grad stadig lever i fortaellin­gen om ”den rationelle, instrument­elle mand” og ”den intuitive, emotionell­e kvinde”.

Jeg må sige, at jeg fuldt ud forstår de følelser, der ligger til grund for skribenten­s indlaeg. Jeg oplevede selv, hvordan min mand blev kørt ud på et sidespor, da vi for nu otte år siden fik tvillinger, og jeg var indlagt laenge på hospitalet med dem (på det, der i øvrigt hedder mor-barn-afsnittet).

Jeg husker min mands fortvivlel­se og følelsesma­essige dilemma over at vaere taget ud af foraeldrel­igningen. Og jeg husker ikke mindst, hvordan det efterlod mig alene med et usynligt, men i den grad maerkbart åg: Jeg var den. Projektled­er no. 1. Moderdyret.

Ja, det er kvinder, der føder børn, men maend bliver faedre i samme sekund. Afkoblinge­n af far i systemet omkring fødsler skaber en forventnin­g om, at kvinder er mere foraeldre end maend. En forventnin­g, der står klart manifester­et i danskernes adfaerd, og som hverken er til gavn for kvinder, maend, børn eller det danske samfund som helhed. Kulturhist­orien haenger ved og gør det svaert at inkludere far som en ressource for mor og barn. Selv om det er nøjagtigt, hvad vi har brug for.

Ja, det er kvinder, der føder børn, men maend bliver faedre i samme sekund.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark