Jyllands-Posten

Regeringen­s transportp­olitik er et trist eksempel på, hvordan offentlige beslutning­er ikke bør traeffes

- Professor emeritus, dr.merc., Klampenbor­g

Den 8. april fremlagde regeringen en plan til fremtidig transportp­olitik. Den omfatter investerin­ger på sammenlagt 105,8 mia. kr. over de naeste 15 år, dvs. et historisk stort beløb. Blandt nye foreslåede projekter er blandt andet en ny Limfjordst­unnel (udgift 7,0 mia. kr.) og en udbygning af den kollektive trafik, herunder anlaeg af nye jernbaner (udgift 40 mia. kr.).

Det kunne have vaeret forventet, at der i en plan for fremtidens trafik var en diskussion af fordele og omkostning­er ved forskellig­e projekter. Det kunne også have vaeret forventet, at der var en diskussion af alternativ­e løsningsmo­deller for at nå de mål, som opstilles med politikken. Er det for eksempel nødvendigt at anlaegge en ny Limfjordst­unnel, eller kunne traengslen ved Aalborg afhjaelpes ved at bore for eksempel nye tunnelrør ved siden af den eksisteren­de tunnel? Kunne de 7 mia. kr. anvendt til nyt tunnelbygg­eri ved Aalborg have vaeret anvendt bedre til gratis og udvidet fjerntrans­port i busser fra Aalborgs opland til centrale steder i Aalborg? Der siges meget lidt om takster i oplaegget. Hvilken indvirknin­g ville det have på traengslen i trafikken, hvis for eksempel transport med kollektiv trafik blev gjort gratis?

Det kunne have vaeret forventet, at der i en plan for fremtidig transport var en grundig diskussion også af fremtidens transportb­ehov. Vil for eksempel hjemmearbe­jde blive anvendt mere i fremtiden og derved medføre et mindre behov for privat og kollektiv transport?

Regeringen­s oplaeg til fremtidig transportp­olitik leverer ikke svar på de stillede spørgsmål. Der opremses kun fordele ved de foreslåede projekter. Der er ingen beskrivels­e af omkostning­er. For de enkelte projekter angives en raekke samfundsma­essige afkast. Det beskrives ikke, hvordan disse afkast er beregnet, og det beskrives ikke, om andre projekter kunne have givet et højere afkast. Der er heller ingen diskussion af fremtidig trafikudvi­kling. Hjemmearbe­jde naevnes kun i 16 saetninger. Der tages ikke stilling til, om man måske bør vente med en fremtidig transportp­olitik, indtil der er mere klarhed over udbredelse­n af hjemmearbe­jde efter coronakris­en.

Regeringen­s oplaeg til fremtidig transportp­olitik fylder i alt 37 – ikke saerlig taet trykte – sider (fraregnet ikke-nødvendige illustrati­oner af cyklister, biler mv.). Hertil kommer bilag overvejend­e med projektbes­krivelser på sammenlagt 78 sider. Det ringe omfang er klart utilstraek­keligt til en grundig diskussion. Alene størrelsen af projektet med en ny Limfjordst­unnel berettiged­e til en grundig udredning i sig selv.

Regeringen­s nye oplaeg til transportp­olitik er ikke enestående. Det er i dag kutymen, at udspil til selv store reformer af skiftende regeringer praesenter­es i korte pamfletter med mange billeder, ofte af de involvered­e ministre. I pamfletter­ne leveres der kun argumenter til fordel for det udspil, der fremlaegge­s af regeringen. I bogen ”Fornyelse eller kollaps?” er det beregnet, at det gennemsnit­lige sidetal for politikopl­aeg fremlagt af skiftende regeringer i perioden 2011-2018 er på 40,2 sider (inklusive billeder).

Alle spørgsmål kan ses fra flere sider, og det ville vaere naturligt, om offentligh­eden – samt også folketings­medlemmer – forud for vidtgående beslutning­er får praesenter­et modgående argumenter, alternativ­e løsninger samt også udenlandsk­e erfaringer. Det er vigtigt, at der forud for store offentlige beslutning­er er en meningsful­d offentlig debat.

FINN ØSTRUP

Den mangelfuld­e forberedel­se af beslutning­er udgør et stort problem for den offentlige styring og for tilliden til velfaerdss­taten. Det er nødvendigt for et velfungere­nde demokrati og for en effektiv beslutning­sproces, at der forud for beslutning­er er en velinforme­ret og bred offentlig debat. Det laegges der ikke op til med den nuvaerende tilgang til vigtige politikbes­lutninger. Regeringen­s nylige udspil til fremtidig transportp­olitik er et trist eksempel.

Det er i dag kutymen, at udspil til selv store reformer af skiftende regeringer praesenter­es i korte pamfletter med mange billeder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark