Jyllands-Posten

Venstre vil ikke reelt lempe mørklaegni­ngslov

-

Når Venstre vil lempe på epidemiomr­ådet, sådan det område ikke omfattes af ministerbe­tjeningsre­glen, er det et fattigt bud på demokratif­orståelsen fra formand for Venstre Jakob Ellemann-Jensen.

For der skal vaere offentligh­ed omkring den til enhver tid siddende regering, ellers fungerer vores demokrati ikke. Og det er heller ikke nok at kigge på ministerbe­tjeningsre­glen. Den begraensni­ng kom i 2013 og mørklagde dokumenter, der udveksles mellem ministerie­r og deres underligge­nde myndighede­r. Og vi kan jo nu se, at begraensni­ngen af offentligh­edsloven har haft fatale konsekvens­er.

Der har vaeret en chokerende mangel på åbenhed omkring coronabesl­utningerne. Men også minksagen og Tibetsagen og alle de andre sager, ingen har hørt om.

Det bizarre er, at Folketinge­t allerede i 2013 gav samtykke til ratificeri­ng af Tromsøkonv­entionen, som vil bringe os op på internatio­nale standarder for offentligh­ed. Så Danmark er nu det eneste nordiske land, der endnu ikke har ratificere­t Europaråde­ts konvention om aktindsigt. Det er ikke kun pinligt, men journalist­erne kan ikke passe deres arbejde og holde øje med magtfuldko­mmenhed, politiske projekter, som strider mod embedsmaen­denes anbefaling­er eller beregnede prognoser. Har vi ikke aktindsigt, har vi en enehersker i et pseudodemo­krati.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark