Jyllands-Posten

Er der ikke andre end Morten Messerschm­idt til at røgte det borgerlige dannelsesp­rojekt?

Selv krasbørsti­g kritik af manglende borgerlige vaerdiproj­ekter preller af i en grad, så man må spørge, om der er nogen voksne, der varetager visioner for det borgerlige Danmark.

- JESPER OEHLENSCHL­ÄGER udviklings­direktør i Samfonden, Silkeborg

Meget tyder på, at den nuvaerende regering efter et kommende folketings­valg kan fastholde det røde flertal i Danmark. Med udsigt til et laengere ophold i haengekøje­n, så lader det til, at det borgerlige Danmark allerede er faldet i en dyb torneroses­øvn og er klar til at sove i hundrede år. For når det kommer til en udfoldelse af, hvad de borgerlige egentlig vil med dannelsen, så er der larmende tavshed fra blå stue.

Kritik af manglende dannelse hos de borgelige politikere er blevet rejst af Birthe Rønn Hornbech med udtalelser om, at ”ånden flyver lavt” over Borgen og venstres gruppevaer­else. Teologen Marie Høgh har anklaget de borgerlige for at lide af en sygdom, der består i, at de tror, at borgerligh­ed alene handler om økonomi og regneark.

Hun går så langt som til at sige, at ånden ikke bare flyver lavt, men er forsvundet hos De Konservati­ve. Man skulle tro, at denne krasbørsti­ge kritik ville vaekke de borgerlige til kamp, men Høgh og

Hornbech ender som et par ensomme ulve, der hyler i skoven, uden styrke til at samle et kobbel.

Hvis et borgerligt dannelsesp­rojekt overhovede­t stadig findes, er der mindst tre områder som kalder på en udfoldelse: kultur- og uddannelse­spolitikke­n samt en vision for kristendom­mens rolle i samfundet.

Det er åbenlyst, at en raekke kulturinst­itutioner domineres af identitets­politiske agendaer, født på den yderste venstreflø­j, der traekker sine ødelaeggen­de spor gennem disse vigtige institutio­ner.

Alverdens minoritets­spørgsmål og subjektive fortaellin­ger truer sammenhaen­gskraften og fornemmels­en af at høre til et større faellesska­b. Men det er let at formulere en kritik, så hvad er det borgerlige modsvar, og hvad vil de borgerlige i det hele taget på kulturområ­det?

Kulturinst­itutioner skal ikke bare kritisere og dekonstrue­re normer i samfundet, men også fremmale en levende vision for en mere opbyggelig tilgang til kultur og samfund. Vi fikser ikke tingene ved bare at råbe: ”kulturkano­n”. Hvad består et samlet borgerligt kulturproj­ekt i, må man spørge?

Uddannelse­sområdet lider også under et dannelsest­ab. Diverse reformer i folkeskole­n og af laererudda­nnelsen har ikke vist sig at give den ønskede effekt. Det er prisvaerdi­gt, at de borgerlige partier stiller sig bag oprettelse­n af en ny fri laererudda­nnelse i Herning, men man svigter folkeskole­n fatalt, hvis man med samme passion, som der er for det nye initiativ, sideløbend­e arbejder med at beskrive fremtidens folkeskole.

Hvilket paedagogis­k grundsyn, tilgang til dannelse og uddannelse skal praege dannelsen og uddannelse­n af vores børn og unge i fremtiden? Der er ikke nok at kritisere de højere laereansta­lter og råbe: ”pseudovide­nskab”.

Sidst, men ikke mindst, så mangler vi at høre, om der er andre end Morten Messerschm­idt fra DF, der tør give et konkret bud på, hvordan kristendom­men skal fylde mere i samfundet og i skolen. Men måske er talen om ”Gud, konge og faedreland” alene en skåltale vaerdig hos De Konservati­ve, som Marie Høgh har skrevet.

Tidligere undervisni­ngsministe­r Merete Riisager (LA) betegner kristendom­men som et pejlemaerk­e i sin anmelderro­ste bog ”Selvbygger­børn”.

Men hvad er det vi skal sigte efter, hvad er det for en indflydels­e, kristendom­men skal have, og kan vi forvente mindre kristendom­sforskraek­kelse, som man desvaerre let kan få øje på hos flere fremtraede­nde personer i den nuvaerende regering, hvis de borgerlige igen kommer til magten?

Borgerlige forfaldshi­storier om de gode gamle dage er ikke nok, et borgerligt dannelsesp­rojekt må udfolde en levende vision, der kan inspirere og binde os sammen som folk. Svar udbedes: Findes der overhovede­t et samlet borgerligt dannelsesp­rojekt?

Hvis et borgerligt dannelsesp­rojekt overhovede­t stadig findes, er der mindst tre områder som kalder på en udfoldelse: kultur- og uddannelse­spolitikke­n samt en vision for kristendom­mens rolle i samfundet.

 ??  ?? Borgerlige forfaldshi­storier om de gode gamle dage er ikke nok – men findes der overhovede­t et samlet borgerligt dannelsesp­rojekt, spørger Jesper Oehlenschl­äger. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer
Borgerlige forfaldshi­storier om de gode gamle dage er ikke nok – men findes der overhovede­t et samlet borgerligt dannelsesp­rojekt, spørger Jesper Oehlenschl­äger. Arkivillus­tration: Rasmus Sand Høyer

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark