Jyllands-Posten

Hverdagen har fået en renaessanc­e. Lad det endelig fortsaette

- SOFIE BECK jurastuder­ende, Frederiksb­erg C METTE OXHOLM statskunds­kabsstuder­ende, København Ø KAREN FRESE jurastuder­ende, København S KATRINE KILDGAARD statskunds­kabsstuder­ende, København S SOFIE CARLØ elev, København Ø CECILIA ZADE studerende ved CBS, In

2020. Året, der skabte et chok, der ville placere sig på en 10’er på richterska­laen. Som en bølge af ødelaeggel­se blev vores hverdag vendt på hovedet med naesten tre millioner døde mennesker, en eksplosion i antallet af psykiske diagnoser og en tilvaerels­e, der stadig fastholder os i et stramt jerngreb af uvished og håbløshed.

Alligevel skriver studerende Malene Møller Hall den 7. april i Jyllands-Posten, at den stigende tendens under epidemien til at hylde hverdagens trivialite­ter og det uperfekte liv ikke bør fortsaette i takt med, at samfundet åbner op. At vi bør »vaccinere mod dovenskab, grimme billeder og slidt joggingtøj«.

For at blive i Halls terminolog­i kan man passende spørge, hvor man skriver sig op til en vaccinatio­n mod den fordømmend­e tilgang til andre mennesker, som kommer til udtryk i indlaegget.

Middelmådi­ghed er virkelighe­d, og der er noget befriende i, at vi endelig er begyndt at vise vores liv frem, som det egentlig ser ud, og at vi er i stand til at opløse det glansbille­de, vi tidligere har sat om vores hverdag.

Betyder det, at vi nu nedbryder de formelle og halv-praetentiø­se koder i vores arbejdsliv, eller når vi faerdes i det offentlige rum? Nej.

Men det betyder, at vi endelig er i stand til at hvile mere i vores egen hverdag, når vi kan se og spejle os i andre.

Ved at vise virkelighe­den frem laerer vi også at forstå hinanden bedre. Hverdagen står ikke stille, bare fordi vi ikke taler om den offentligt.

Hverdagen har set anderledes ud for de fleste af os det sidste år. Tusindvis af mennesker er blevet sendt hjem fra deres arbejde, og mange har mistet deres levebrød og deres kaere. Mange unge har ikke set deres studiekamm­erater i et år, og udsigten til fysisk undervisni­ng udebliver stadig.

Så der er ingen grund til at saette et glansbille­de op laengere. Vi bliver nødt til at hvile i det uperfekte liv, som krisen har medført for mange af os.

Det betyder imidlertid ikke, at vi ikke skal hylde dem, der formår at klare sig igennem krisen uden rifter og ar på sjaelen. For de mennesker er gode forbillede­r for os, der synes, at den forgangne tid har vaeret svaer at komme igennem. Og stadig er svaer.

Hall bør formentlig­t mindes om, at vi heldigvis alle lever og håndterer kriser forskellig­t.

Mange gange taler vi bare ikke højt om det, fordi det kan føles som om, at der har vaeret en bestemt måde, hvorpå den slags bør overkommes. Man skal løbe en tur, have faste rutiner, stå tidligt op, spise sundere.

Alle er ting, som handler om strukturel­le, rammesaett­ende og “perfekte” elementer i vores hverdag, og som for mange kan virke som et fuldstaend­igt uoverskuel­igt ideal at leve op til. Et ideal, som vi endelig begynder at gøre op med.

Hverdagen har fået en tiltraengt renaessanc­e med et befriende fokus på den trivielle virkelighe­d. En virkelighe­d, der ikke udelukkend­e handler om produktivi­tet og effektivit­et.

Verden er nemlig ikke sort-hvid, og det er heldigvis ikke sådan, at bare fordi man har et rodet hjem eller ikke fik løbet sin morgentur, kan man ikke praestere på arbejdet eller er doven og sløset.

Af samme grund giver det heller ikke mening at tale om, at krisen udvisker de formelle og sociale koder om god og ordentlig adfaerd eller god etikette over for andre.

Når alt kommer til alt, er vi stadig de samme mennesker, men vi har heldigvis åbnet op for at vise, at hverdagen ikke kun er “perfekt”, men at det også kan vaere udfordrend­e og – ganske vist – fuldstaend­ig almindelig­t. Vi siger hverken, at det er bedre eller vaerre at bruge hverdagen i sit stiveste puds eller slappe af i sine slidte joggingbuk­ser – men lad os nu give plads til forskellig­e måder at vaere menneske og håndtere kriser på.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark