Jyllands-Posten

Klimaudspi­l er et hårdt slag for landbruget

Udspillet fra klimavisma­endene til nedbringel­se af Danmarks CO2-udslip vil ifølge deres egne beregninge­r blive en barsk omgang med et farvel til hver fjerde ansatte i landbruget og 9 pct. af beskaeftig­elsen i fødevarein­dustrien.

- PALLE SØRENSEN klimaøkono­m, Axcelfutur­e

Forleden kom de miljøøkono­miske vismaend igen med budskabet om, at en høj ensartet afgift på drivhusgas­ser er den billigste måde at nå målet om at reducere Danmarks CO2-udledning med 70 pct.

Vismaenden­e har ret i, at CO2 på.-afgifter skal vaere et baerende redskab i vores klimapolit­ik. Men en høj afgift uden en eller anden form for kompensati­on vil, som vismaenden­e også selv skriver, afvikle store dele af dansk landbrug, som vi kender det. Og så vil mange af udledninge­rne blot flytte til udlandet i stedet for, da intet tyder på, at forbrugern­e vil holde op med spise kød lige med det samme, for på verdenspla­n stiger kødforbrug­et med ca. 2 pct. om året.

Landbruget bliver ofte kritiseret for at producere for mange ordinaere produkter alt for intensivt i stedet for at satse på kvalitet. Men en omstilling vil kraeve hjaelp til landmaende­ne, så vi undgår massekonku­rser og et utal af personlige tragedier. Vismaenden­es beregninge­r viser nemlig, at deres reformfors­lag bliver en barsk omgang med et farvel til hver fjerde ansatte i landbruget (14.500 ansatte) og 9 pct. af beskaeftig­elsen i fødevarein­dustrien (4.500 ansatte).

Vismaenden­es forslag hopper direkte fra virkelighe­den til en modelleret tilstand i 2030. De udelader dermed de store omstilling­somkostnin­ger, som reformen medfører: slagterime­darbejdere­n, der bliver ledig og skal omskoles, og landmanden, der mister hele sit livsvaerk. Det bliver hårde år for mange, indtil økonomien har nået en ny ligevaegt, og landmaende­ne er blevet ansat i f.eks. serviceerh­verv. De omkostning­er tager vismaenden­e ikke højde for.

De berører heller ikke betydninge­n for den finansiell­e stabilitet af at lukke store dele af landbruget. 6 pct. af bankernes erhvervsud­lån og 17 pct. af realkredit­tens udlån ligger i landbrug, skovbrug og fiskeri. Det løber op i 292 mia. kr., og dermed er der potentiale for massive tab i den finansiell­e sektor, hvis vismaenden­es forslag realiseres.

Og i en tid hvor vi netop har lukket minkerhver­vet, kan man godt forstå, hvis politikern­e ryster lidt på hånden i forhold til at følge vismaenden­e og bruge CO2-afgifter som det eneste instrument.

Det vil nemlig lukke endnu flere arbejdspla­dser i områder af Danmark, der i høj grad savner alternativ­e beskaeftig­elsesmulig­heder. Ikke noget, der ligefrem gavner sammenhaen­gskraften i samfundet.

Men udover at forslaget er brutalt, er der også en raekke lavpraktis­ke udfordring­er, da vi mangler tilstraekk­eligt gennemprøv­ede metoder til at beregne den enkelte landmands CO2-udledning – de såkaldte bedriftsre­gnskaber. Det mener vismaenden­e dog kan håndteres ved hjaelp af forsimpled­e opgørelses­metoder. Men hvis ikke vi kan måle de klimafrems­kridt, den enkelte landmand opnår, falder incitament til at investere i metoder til at reducere udledninge­rne.

Med forsimpled­e metoder må man ty til primitive opgørelser af eksempelvi­s antallet af køer, hvor den rigtige metode ville vaere at måle effekterne af eksempelvi­s at bruge en dyr fedtholdig foderbland­ing, der kraftigt reducerer koens udledning af metan.

Når konsekvens­erne er så voldsomme, er det svaert at forstå, hvorfor vismaenden­e ikke medregner udtagning af lavbundsjo­rder som en mulig løsning.

Det mener Klimarådet kan give betydelige CO2-reduktione­r, samtidig med at det kan bidrage til øget biodiversi­tet, men det vil selvfølgel­ig kraeve tilskud, som vismaenden­e åbenlyst er imod.

For at understreg­e pointen om, at CO2-afgifter er den eneste vej frem, snydes der lidt på vaegten ved at få alternativ­e løsninger til at fremstå langt dyrere. Den alternativ­e løsning er nemlig at kombinere CO2afgifte­n med tilskud der, hvor omstilling­en er svaerest. Men når vismaenden­e regner på det, forestille­r de sig en CO2-afgift, der flugter med den CO2-pris, der er i EU’s system for priser på visse udledninge­r – det såkaldte kvotesyste­m.

Men de tror åbenbart, at den pris ikke vil stige til over 208 kr. frem mod 2030, selvom prisen faktisk allerede her i marts er kommet op over 300 kr. Forventnin­gen til prisen de kommende år er en kraftig stigning til op over 500 kr.

Derved fremstår alternativ­erne ubrugelige, fordi alt for meget overlades til tilskud, men med et så urealistis­k regnestykk­e kommer de desvaerre til at gøre Erasmus Montanus rangen stridig.

I en tid hvor vi netop har lukket minkerhver­vet, kan man godt forstå, hvis politikern­e ryster lidt på hånden i forhold til at følge vismaenden­e.

Axcelfutur­e har tidligere peget på, at en kombinatio­n af afgifter, subsidier og regulering kunne vaere vejen frem. En mere afdaempet CO2-afgift på 4-500 kr. pr. ton CO2 kunne sikre, at vi nåede en reduktion på 60 pct. i 2030, og så kunne man via tilskud til udtagning af lavbundsjo­rder og til saerlige teknologie­r som carbon capture og brintbaser­ede braendstof­fer (såkaldt PtX) komme det sidste stykke op til de 70 pct.

Uanset hvor høj en afgift man indfører, vil den ikke kunne sikre udviklinge­n af disse teknologie­r i 2030, men ikke desto mindre er det disse nye teknologie­r, der skal til at gøre verden klimaneutr­al i 2050.

Axcelfutur­es forslag har i øvrigt den styrke, at de 4-500 kr. forventeli­gt ligger taet på EU’s CO2-kvotepris i 2030, hvilket betyder, at vi i mindre grad svaekker Danmarks konkurrenc­eevne over for udlandet.

Prisen er selvfølgel­ig et yderligere pres på de offentlige finanser og en større samfundsøk­onomisk omkostning i 2030, men det gør omstilling­en for de mest udsatte erhverv markant mere overskueli­g.

Det er i øvrigt kendetegne­nde for vismaenden­e, at de kun fokuserer på, at omstilling­en skal vaere så billig som overhovede­t muligt på langt sigt. Men for at omstilling­en også bliver en investerin­g i fremtiden, skal vi aktivere danske erhvervsko­mpetencer.

Derfor bør vi udnytte landbruget til også at skabe baeredygti­g energi – eksempelvi­s gennem spildprodu­kter som halm og gylle.

Vi gør allerede lidt på biogasområ­det, men vi kan gøre langt mere, og skal vi nå at aktivere disse ressourcer inden 2030, så vi når de 70 pct., er subsidier nødvendige. Det er jo ikke noget nyt vaerktøj – vi så det samme med vindmøller­ne, der aldrig var blevet udbredt i Danmark uden offentlig støtte.

Det kunne vaere interessan­t, hvis vismaenden­e ville regne på et realistisk alternativ til afgiften som eneste redskab og samtidig overveje både omstilling­somkostnin­ger og langsigted­e erhvervsmu­ligheder. Det ville også betyde, at vismaenden­es anbefaling­er ville kunne bruges, når CO2-afgiften politisk skal fastlaegge­s i en virkelighe­d, hvor der allerede er vedtaget betydelige tilskud, som ikke bare kan forventes at blive rullet tilbage over en bred kam. For her taeller omstilling­somkostnin­ger, jobtab og konkurser jo noget, udover de langsigted­e samfundsom­kostninger.

Den grønne omstilling handler også om at finde løsninger i de erhverv, hvor omstilling­en er svaer og omkostning­stung.

Det kan vaere fristende blot at lukke de mest forurenend­e sektorer og i stedet få flere kontoransa­tte mv.

Problemet er så bare, at vi i Danmark ikke kommer til at bidrage til at frembringe de nye teknologis­ke løsninger, som verden har brug for, så vi løser klimakrise­n.

Sat på spidsen vil danskerne stadigvaek spise oksekød, selv hvis vi lukker store dele af dansk landbrug, men så beder vi bare andre lande om finde ud af, hvordan man producerer kødet klimaneutr­alt i en verden, der har brug for flere fødevarer og ikke faerre de kommende 30 år.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark