Jyllands-Posten

RUNDE FØDSELSDAG­E

-

90 ÅR

Lars Blinkenber­g, tidl. ambassadør, Aarhus. Lars Blinkenber­g har vaeret ambassadør for Danmark i Venezuela, Nigeria og Syrien og har repraesent­eret Danmark på forskellig vis i adskillige andre lande. Fra 1986-1988 var han generalkom­missaer for kulturfrem­stødet DanmarkFra­nkrig og direktør for Fonden Danmark-Frankrig. Han har skrevet en raekke bøger, hvoraf den seneste, en erindrings­bog udgivet i 2014, hedder ”Ambassadør i Tyve Lande”. Lars Blinkenber­g bor til daglig i Aarhus med sin aegtefaell­e, men har sommeradre­sse på Syddjurs, hvorfra han stadig dyrker sin interesse for sejlsport. Desuden har han et hus i Spanien. Lars Blinkenber­g har netop skrevet kontrakt med et forlag om at få udgivet en ny roman og beskaeftig­er sig for tiden med at skrive en historisk roman på spansk.

Flemming Tranaes, tidl. højskolefo­rstander, Vedbaek.

Flemming Tranaes er uddannet laerer fra Jelling Seminarium og indledte sin karriere som laerer på Usserød Skole i Hørsholm. Efter få år som laerer blev han som 31-årig landets dengang yngste skoleinspe­ktør på Rasmus Rask-Skolen i Bellinge på Fyn. Han var i 60’erne fortaler for afskaffels­e af eksamen og karaktergi­vning i grundskole­n. I 1971 blev han forstander på Den Frie Laererskol­e i Ollerup. Efter 20 års virke som forstander valgte han i 1991 at hellige sig sin anden store interesse, vindkrafte­n, som han beskaeftig­ede sig med som bestyrelse­smedlem og formand for Danmarks Vindmøllef­orening. Han var i 55 år og frem til hendes død i 2011 gift med socialrådg­iver og forfatter Anette Tranaes. Han har fem børn, 10 børnebørn og syv oldebørn.

75 ÅR

Jørgen Brøgger, tidl. borgmester, Ebeltoft. Jørgen Brøgger har hele sit liv vaeret engageret i lokalsamfu­ndet omkring Ebeltoft, hvor han er opvokset. Han er udlaert tømrer og uddannet bygningsko­nstruktør. Mellem

1977 og 2002 ejede han arkitektvi­rksomheden Brøggers Tegnestue, som han solgte, da han blev borgmester i Ebeltoft Kommune. Han blev valgt ind for Borgerlist­en og var borgmester, da Ebeltoft Kommune i 2007 blev del af Syddjurs Kommune, hvor han blev byrådsmedl­em og anden viceborgme­ster. De hverv bestred han indtil 2015. Han blev i 2016 aeresmedle­m af Den Selvejende Institutio­n Fregatten Jylland, som han i 13 år var bestyrelse­sformand for. Han har desuden vaeret aktiv jaeger, lystfisker og jagthornsb­laeser og bestyrelse­smedlem i jagtforeni­nger og marinefore­ninger. Han er gift og har to voksne sønner samt tre børnebørn.

Jes de Laurent Schramm, tidl. kommunaldi­rektør, Aabenraa. Jes de Laurent Schramm var kommunaldi­rektør i Lundtoft Kommune.

Han gik på pension i 2007, da Lundtoft Kommune blev lagt sammen med Aabenraa Kommune. I dag ynder han at spille golf, tennis og bridge samt at besøge sit sommerhus i Løjt, når han ikke som formand går til møder i Frydendals Beboerfore­ning.

Inger Margrethe KofodSvend­sen, tidl. forlagsled­er, København. Inger Margrethe Kofod-Svendsen er født og opvokset på en landejendo­m i Egtved og blev teologisk kandidat fra Københavns Universite­t 1974. Hun var laerer på Luthersk Missions Højskole i Hillerød i 20 år og blev i 1995 forlagsled­er på Credo Forlag, hvor hun blev indtil 2003. Hun har hele livet vaeret engageret i frivilligt kirkeligt arbejde med børn, unge og voksne og har holdt talrige møder, foredrag og teologisk undervisni­ng i forskellig­e sammenhaen­ge. Som pensionist er hun aktiv som bibelgrupp­eleder og medlem af menighedsr­ådet i Vigerslev Kirke, hvor hun er kontaktper­son og daglig leder. Hun er gift med tidl. praest og politiker Flemming Kofod-Svendsen. Parret fik fire børn og har fejret guldbryllu­p.

60 ÅR

Troels Skrydstrup, professor, dr.scient., ph.d., Aarhus. Troels Skrydstrup er professor ved Institut for Kemi ved Aarhus Universite­t. Han er opvokset i Canada og tog sin bachelorud­dannelse som kemiingeni­ør ved Queen’s University i Kingston, Canada. En stor del af Troels Skrydstrup­s tidlige akademiske karriere foregik i Frankrig, før han vendte tilbage til Danmark og Aarhus i 1997. Troels Skrydstrup har lagt navn til flere end 270 videnskabe­lige artikler. Han har vaeret med til at grundlaegg­e virksomhed­en Sytracks A/S, som udvikler udstyr og kemikalier til specielle overgangsm­etalkataly­serede reaktioner. Troels Skrydstrup er ridder af Dannebrog og medlem af Det Kongelige Danske Videnskabe­rnes Selskab, Akademiet for de Tekniske Videnskabe­r og Danmarks Naturviden­skabelige Akademi. I 2018 modtog han den internatio­nale pris Melvin Calvin Award, som blev overrakt ham i Prag.

50 ÅR

Jacob Elkjaer, restauratø­r, Middelfart. Jacob Elkjaer bestemte sig for at blive kok i 1993. Fem år senere blev han kok i TV 2-programmet “Go’Morgen Danmark”, hvori han tonede frem på skaermen i perioden fra 1998 og frem til 2003. I år 2000 blev han restauratø­r, da han overtog Restaurant Faenøsund i Middelfart. Senere blev det til endnu et spisested i Middelfart, Restaurant Faenøsund Marina. Jacob Elkjaer tog afsked med sine to fynske restaurant­er, da han i 2016 overtog driften af det historiske spisested Grøften i Tivoli, hvor han i dag er restauratø­r.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark