Jyllands-Posten

»Det er underordne­t, om du er 3 eller 80 år. Alle kan samle affald«

I Glostrup på den københavns­ke vestegn står Louise Moretta i spidsen for den affaldsind­samling, der afsluttes på søndag som led i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs landsdaekk­ende kampagne.

- CHRISTINE CHRISTIANS­EN navne@jp.dk

At samle skrald i naturen behøver ikke at vaere en sur pligt.

»Går man ud sammen med andre for at finde affald, er turen en oplagt mulighed for at grine, snakke og hygge undervejs. Det sociale element er vigtigt,« understreg­er Louise Moretta.

Som formand for Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs lokalafdel­ing i Glostrup leder hun en affaldsind­samling søndag formiddag med start ved Glostrup Genbrugsst­ation.

Initiative­t er en del af den landsdaekk­ende kampagne for mindre skrald i naturen, som løber frem til søndag.

Grundet coronarest­riktioner med forbud mod store forsamling­er er der i år tilmelding til indsamling­en i Glostrup.

Ved tidligere års arrangemen­ter har den 48-årige Louise Moretta mødt deltagere i alle aldersgrup­per. Det bredt sammensatt­e segment er helt i kampagnens ånd, understreg­er hun:

»Vi ser unge mennesker, børnefamil­ier og modne kvinder, der møder op sammen med deres veninder. Om du er 3 eller 80 år, er underordne­t. Det vigtige er, at vi alle tager ansvar for at kunne give en renere klode videre til de kommende generation­er.«

På dagen bliver deltagerne udstyret med gribetaeng­er og handsker, så de slipper for at røre ved affaldet med de bare haender.

»Vi overholder selvfølgel­ig alle sikkerheds­regler i forhold til corona og smitterisi­koen, der kan vaere ved at røre ved f.eks. de brugte mundbind, der ligger smidt mange steder,« forsikrer formanden.

Naturen har altid trukket

Louise Moretta voksede op i Albertslun­d og maerkede tidligt glaeden ved at faerdes i naturen.

»Mine foraeldre tog mig med på campingtur­e, fra jeg kunne gå, og til jeg blev omkring 18 år og begyndte at feriere på egen hånd. Jeg har altid nydt at opholde mig udendørs. Det stikker i mig, når jeg ser plasticpos­er, pizzabakke­r eller cigaretsko­d, der ligger og skaemmer de grønne områder. Her har vi en opgave med at få opdraget lidt på befolkning­en,« siger hun.

Andre har også spottet hendes engagement i natur og miljø.

Hun takkede ja, da hun i 2017 fik tilbuddet om at gå ind i Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs lokalbesty­relse i Glostrup.

»Jeg taenkte: Hvad er det vaerste, der kan ske? og kastede mig ud i det,« fortaeller hun.

Det seneste halvandet år har hun siddet som formand i samme lokalforen­ing. Hun fremhaever det taette faellesska­b med de andre bestyrelse­smedlemmer over hele landet:

»Det er vaerdifuld­t for mig at vaere i dialog med mennesker, der braender lige så meget for naturen. Vi sparrer på kryds og tvaers og laerer meget af hinanden.«

Fyldt med energi

Den årlige affaldsind­samling er den begivenhed, hun som formand laegger flest kraefter i.

»Andre i bestyrelse­n arrangerer så de events, der ligger dem mest på sinde. Vi er en lille lokalforen­ing med 400 medlemmer, men vi har en bred vifte af aktivitete­r,« siger hun.

Oprindelig­t er Louise Moretta uddannet saelger. Netop den profession­elle baggrund giver hende flere styrker, som hun kan bruge i sit foreningsa­rbejde:

»Min tankegang er meget sådan: Hey, lad os gøre noget andet end det, vi plejer. Og så er jeg god til at tale med alle typer mennesker. Jeg har stor respekt for de mere nørdede typer, som foreningen også rummer. De er fede, men måske ikke altid helt så åbne, når det handler om at kunne formidle vores budskaber til mange.«

I øjeblikket er Louise Moretta mellem job, som hun siger. Hun vikarierer jaevnligt som receptioni­st i forskellig­e virksomhed­er, når der er bud efter hende.

Snart håber hun at kunne lande en fast stilling:

»Jeg har så meget energi og føler, at jeg skal ud at give noget tilbage til samfundet.«

Hun bor alene og har ikke børn. Det giver hende overskud til at gå ind i flere frivillige projekter.

»Jeg kan godt føle mig privileger­et ved, at der ikke står nogen og råber ”moar” efter mig. Min tid og mine projekter tilrettela­egger jeg selv,« siger Louise Moretta, der for nylig blev opfordret til at arrangere vandreture for en lokal klub.

»På hver tur går vi godt 5 km i naturen. Derudover har jeg fået ansvar for at lave en julemaerke­march, som bliver den første af sin slags i Glostrup. Det bliver en spaendende opgave, som jeg glaeder mig til at løfte.«

Louise Moretta, formand, arrangør af affaldsind­samling, Glostrup

 ??  ?? Udstyret med gribetang og opsamlings­saekke er Louise Moretta klar til at gå løs på skraldet i Glostrup søndag, hvor hun leder et lokalt event under Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs landsdaekk­ende affaldsind­samling.
Foto: Gregers Tycho
Udstyret med gribetang og opsamlings­saekke er Louise Moretta klar til at gå løs på skraldet i Glostrup søndag, hvor hun leder et lokalt event under Danmarks Naturfredn­ingsforeni­ngs landsdaekk­ende affaldsind­samling. Foto: Gregers Tycho

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark