Jyllands-Posten

Foraeldre må gerne køre fire børn til en udekamp, men de må ikke se kampen fra sidelinjen

DBU opfordrer breddeklub­berne til at have coronavagt­er i gule veste for at få tilskuere vaek. Vi vil ikke lege politibetj­ente, lyder det fra en klubleder.

- MIKKEL HEMMER-HANSEN mikkel.hemmer@jp.dk

Der må gerne spilles fodboldkam­pe, men der må ikke vaere én eneste tilskuer til kampene. Ikke en far eller mor 25 meter vaek i en klapstol eller under en paraply. Eller to kammerater på den anden side af et trådhegn til en seriekamp, der spilles på en kunstgraes­bane.

De nuvaerende restriktio­ner giver ingen mening, mener Kaj Thomsen, der er turnerings­planlaegge­r for Sjørring Boldklub ved Thisted.

»Det ligner ikke noget, at foraeldre ikke må stå med to meters afstand og kigge på en fodboldkam­p. Det er jo ude i den fri natur med masser af plads til alle sider. Der mangler man altså den sunde fornuft,« siger Kaj Thomsen.

Det er Kulturmini­steriet, som udstikker reglerne. Det er tilladt at vaere op til 50 personer samlet omkring en traening eller en fodboldkam­p med spillere, traenere og dommere, hvis det foregår i organisere­t regi.

Men der må ikke vaere tilskuere.

»Muligheden for at vaere op til 50 personer til stede gaelder alene personer, som er en aktiv del af aktivitete­n, herunder udøvere, traenere mv. Det gaelder dermed ikke tilskuere,« står der i vejledning­en fra Kulturmini­steriet.

Det er på baggrund af denne vejledning, at DBU netop har indskaerpe­t over for landets breddeklub­ber, at der under ingen omstaendig­heder må vaere tilskuere til traening og kampe.

Der kan udskrives bøder

Foraeldre må ikke overvaere deres børns fodboldtra­ening på afstand. Heller ikke, hvis det drejer sig om børn på firefem år, der skal til deres første eller anden traening.

I princippet kan politiet skride ind og stoppe aktivitete­rne.

»Hvis politiet vurderer, at forsamling­sforbuddet er overskrede­t (f.eks. pga. tilskuere), kan der udskrives personlige bøder til alle tilstedeva­erende, samt evt. en arrangørbø­de til hjemmeklub­ben,« oplyser DBU.

Forbuddet imod tilskuere bliver overtrådt hver eneste dag over hele Danmark. Det viser en gennemgang af kampbilled­er fra fodboldkam­pe på sociale medier, ligesom Jyllands-Posten er bekendt med massevis af kampe og traeningsp­as, der bliver overvaeret af personer, som ikke er en aktiv del af begivenhed­en.

DBU Jylland er ikke bekendt med, at kampe eller traeningsp­as er blevet afbrudt eller aflyst af politiet på grund af tilskuere.

»Vi holder ikke øje«

Det er klubbernes ansvar som arrangører, at samtlige traeningsp­as og kampe på klubbernes anlaeg bliver afviklet uden tilskuere.

DBU opfordrer klubberne til at haenge plakater op og eventuelt bede et par frivillige om at agere coronavagt­er i gule veste, som kan sende folk vaek.

Hos Sjørring Boldklub vil man dog ikke agere politibetj­ente på klubbens anlaeg.

»I princippet skal vi som klub sørge for, at der ikke kommer nogle og kigger på. Vi har bedt traenerne om at sende en opfordring ud, om at der ikke kommer tilskuere. Det er vores opfattelse, at det bliver respektere­t. Men vi render ikke rundt og leger politibetj­ente. Om der står en bag ved et trae og kigger på, det holder vi altså ikke øje med,« siger Kaj Thomsen.

Hos DBU forstår man godt klubbernes frustratio­ner.

»Det er ikke den sjoveste opgave, man kan bede sine frivillige om. Og vi håber, at reglerne meget snart bliver aendret, så det ikke er nødvendigt,« siger Bent Clausen, der er naestforma­nd i DBU.

Leder: Ikke sund fornuft

I Sjørring Boldklub undrer turnerings­planlaegge­ren sig over, at foraeldren­e gerne må samle en bilfuld børn fra forskellig­e familier og køre dem til en kamp på udebane, men efterfølge­nde ikke må overvaere kampen.

»Jeg kom forbi et anlaeg, hvor der sad en masse mennesker inde i deres biler på p-pladsen. De måtte ikke stå alene, hver for sig, udenfor og se på kampen. Er det sund fornuft og godt for folkesundh­eden? Ikke i min verden,« siger Kaj Thomsen.

Hos DBU får man mange henvendels­er fra frustrered­e frivillige og foraeldre, der ikke kan forstå de nuvaerende regler.

»Vi har svaert ved at forklare ude i klubberne, at det er okay at køre børnene frem og tilbage til kamp i egen bil, men det er ikke tilladt at overvaere selve kampen udendørs. Men sådan er reglerne altså lige nu,« siger Bent Clausen.

»Det må vi acceptere«

Fredag aften spiller FC Thy Pigers U14-hold på udebane imod Viborg Q. Det er en køretur på halvanden time hver vej.

Foraeldren­e må paent vente omkring tre timer i bilen, mens pigerne varmer op, og kampen spilles.

»Det er traels, men det må vi acceptere, og det gaelder for os alle. Det er ikke et problem for os spillere og traenere, men det er selvfølgel­ig aergerligt for foraeldren­e, der skal på en lang køretur og så ikke må se kampen og i stedet skal vaere på p-pladsen. Og vi savner da også opbakninge­n fra de 30-40 foraeldre og bedstefora­eldre, der typisk er ved vores kampe. Men vi må finde det positive i det, og det er, at vi er glade for, at vi kan spille kampene,« siger Sanne Mortensen, cheftraene­r for FC Thy Piger U14 årgang 2007.

»Virkelig god plads«

DBU håber, at forbuddet blødes op.

»Vi har foreslået, at man må vaere op til 500, hvor alle skal sidde ned og med afstand, ligesom det var tilfaeldet i efteråret. Vi kan også sagtens leve med en trappeløsn­ing, hvor vi starter med 100 eller 200. Rigtig mange vil gerne ud at se nogle breddekamp­e, og når man har en hel fodboldban­e, så er der virkelig god plads rundt om banen. Alle eksperter siger, at der udendørs er en minimal risiko for smitte, så det mener vi bestemt godt, at man kan aendre,« siger Bent Clausen.

Fodbold: Den brasilians­ke fodboldspi­ller Neymar mere end antyder, at han er klar til at forlaenge sin kontrakt med Paris Saint-Germain. Det skriver ESPN Brazil, efter at holdet tirsdag aften sendte Bayern München ud af Champions League. Stjernens kontrakt med det parisiske mandskab udløber i naeste saeson, og han har flere gange vaeret rygtet til andre adresser.

Nye ansigter i aktion

Håndbold: De danske håndboldkv­inder spiller torsdag aften den første af to testkampe mod Spanien i Royal Stage i Hillerød. Landstraen­er Jesper Jensen har på grund af skader indkaldt flere nye navne – det gaelder bl.a. Herning-Ikasts Simone Petersen og Odenses Sara Hald. Danmark, der blev nummer fire ved EM i december, spiller også lørdag.

Ny sportschef i AGF

Fodbold: En af Norges bedste fodboldspi­llere i historien overtager rollen som sportschef i superligak­lubben AGF, efter at Peter Christians­en er skiftet til FC København. Onsdag meddelte aarhusiane­rne, at Stig Inge Bjørnebye tiltraeder med øjeblikkel­ig virkning. Den 51-årige nordmand har tidligere haft samme tjans i den norske storklub Rosenborg. Den stilling bestred han i perioden 2015-2019, og dermed var han blandt andet med til at sørge for, at Nicklas Bendtner tørnede ud for Rosenborg.

Cavendish i storform

Cykling: Efter mere end tre år uden sejre viser Mark Cavendish igen storform på cyklen. Onsdag vandt briten 3. etape i Tyrkiet Rundt, og det var den tredje etapesejr i traek. Tour of Turkey er ikke en del af World Touren, men har deltagelse af tre World

Tour-hold. 35-årige Cavendish havde sin storhedsti­d i den sidste del af 00’erne og den første halvdel af 2010’erne, hvor han i perioder var taet på uovervinde­lig i en spurt.

Karantaene for racisme

Fodbold: Det Europaeisk­e Fodboldfor­bund (Uefa) har onsdag straffet Slavia Pragspille­ren Ondrej Kudela for racistisk adfaerd. Kudela får karantaene i samlet 10 europaeisk­e kampe. Forseelsen blev begået i Europa League-ottendedel­sfinalen mellem Slavia Prag og skotske Rangers for naesten en måned siden.

Frendrup igen ramt af fejl

Det var en fejl, at Morten Frendrup fik et gult kort efter godt et minuts spil af kampen mod FC København. Derfor må Brøndby benytte ham i hjemmekamp­en søndag mod AGF. Den 20-årige hardhitter havde ellers samlet en karantaene­dag op på grund af advarslen. Det er anden gang i saesonen, at Frendrup er blevet benådet af Fodboldens Disciplina­erinstans. I efteråret blev Frendrup udvist i en kamp mod AGF, men hans andet gule kort i den kamp var også fejlagtigt.

Cykling: Italienske Vincenzo Nibali er seks gange sluttet på podiet i Giro d’Italia, men det er tvivlsomt, om han kan stille til start i 2021-udgaven den 8. maj maj. Bjergrytte­ren har pådraget sig et brud på håndleddet efter et styrt under sin traening.

Det indgår helt konkret i de forhandlin­ger om genåbning, som vi har med partierne i disse dage. JOY MOGENSEN, KULTURMINI­STER , OM MULIGHEDEN FOR AT FÅ TILSKUERE TILBAGE PÅ DANSKE STADIONS TIL KAMPE I SUPERLIGAE­N

 ??  ?? Lukket land. Ifølge de nuvaerende coronarest­riktioner må ingen overhovede­t kigge på fodboldkam­pe. Heller ikke selv om man står alene, og det foregår igennem et hegn.
Foto: Mikkel Berg Pedersen
Lukket land. Ifølge de nuvaerende coronarest­riktioner må ingen overhovede­t kigge på fodboldkam­pe. Heller ikke selv om man står alene, og det foregår igennem et hegn. Foto: Mikkel Berg Pedersen
 ??  ?? Stig Inge Bjørnebye (til venstre på billedet) var manden, der fik Nicklas Bendtner til Rosenborg. Nu skal han forsøge for at hente spillere med kaliber til Aarhus-klubben AGF.
Foto: Lars Poulsen
/Ritzau Scanpix
Stig Inge Bjørnebye (til venstre på billedet) var manden, der fik Nicklas Bendtner til Rosenborg. Nu skal han forsøge for at hente spillere med kaliber til Aarhus-klubben AGF. Foto: Lars Poulsen /Ritzau Scanpix
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark