Jyllands-Posten

Wall Street-skurken Bernie Madoff er død

-

Bernie Madoff, mangeårig finansmand på Wall Street og dybt kriminel, er død af naturlige årsager som 82-årig.

Bernie Madoff blev født i New York i 1938 og stiftede en børsmaegle­r i 1960, som senere blev til Bernard L. Madoff Investment Securities.

Madoff agerede såkaldt market-maker, hvor han blev betalt for at sikre likviditet i de små aktier, og på et tidspunkt var hans firma den største market-maker på Nasdaq, hvor Madoff også var bestyrelse­smedlem i tre år. Det gav ham adgang til nogle af de største aktører på Wall Street, skriver Business Insider, og det blev startskudd­et til det fupnummer, som sidenhen sendte Bernie Madoff i spjaeldet.

Fupnummere­t var ret beset et pyramidesp­il, hvor investorer vaeltede ind i, hvad der lignede Madoffs’ succesfuld­e investerin­gsfirma. Firmaet leverede høje og forudsigel­ige afkast, som fik flere til at advare om, at der var ugler i mosen, men nye klienter vaeltede ind, og deres indskud kunne bruges til at betale eksisteren­de investorer. Først da finanskris­en ramte, vaeltede korthuset.

Madoff blev arresteret i december 2008, efter at han skulle have fortalt sine sønner, at investerin­gsselskabe­t i bund og grund var »en stor løgn« og et »gigantisk pyramidesp­il«. Han blev i 2009 idømt 150 år i faengsel, og tidligere undersøgel­ser anslog den samlede svindel til 65 mia. dollar. Senere skøn lyder på 10-17 mia. dollar.

 ??  ?? Bernard Madoff er død.
Bernard Madoff er død.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark