Jyllands-Posten

Lufthavne vil mangle plads, når antallet af rejsende stiger

Med de nuvaerende regler om afstand og test kan lufthavnen­e ikke håndtere de mange passagerer, når graenserne åbner. Arbejdsgru­ppe skal finde løsninger.

- JENS ERIK RASMUSSEN jenserik.rasmussen@finans.dk

Nogle lufthavne vil mangle plads i terminaler­ne på grund af skaerpede regler, når passagerer­ne vender tilbage i takt med genåbninge­n af graenserne.

Afstandskr­av på to meter, krav om coronatest og tjek af coronapas er nogle af de udfordring­er, som skal løses, hvis lufthavnen ikke skal blive en flaskehals, når passagerer­ne skal ud at rejse i langt større stil end i dag.

»Med de nuvaerende regler vil vi ikke kunne håndtere den trafik, vi forventer til sommer. Det er der simpelthen ikke plads til, på grund af de krav som gaelder i øjeblikket. Derfor er man nødt til at aendre kravene, for det nytter ikke, at lufthavnen kun kan rumme 10 pct. af den normale kapacitet, hvis 60 pct. vil ud at flyve,« siger Thomas Woldbye, adm. direktør i Københavns Lufthavne A/S.

Anbefaling­er på vej

Udfordring­en er så påtraengen­de, at der som et led i lempelsern­e af rejseregle­rne er nedsat en arbejdsgru­ppe, som skal komme med anbefaling­er om, hvordan lufthavnen­e fysisk kan indrettes til de lempede rejserestr­iktioner, uden at det går ud over den sundhedsma­essige sikkerhed.

Allerede før påske advarede Københavns Lufthavn om, at der kunne blive udfordring­er med at håndtere passagerer­ne. I påskedagen­e var der dagligt op mod 4.0005.000 rejsende, og det var en fordobling i forhold til ugen før. Men meget langt fra de 100.000 passagerer, som lufthavnen kunne klare på de mest travle dage før coronakris­en.

Skranker måtte lukkes

Lufthavnen var bl.a. nødt til at lukke nogle af checkinskr­ankerne, fordi kunderne ellers ville stå for taet. Det gav også udfordring­er, at mange ankommende passagerer skulle coronatest­es og efterfølge­nde vente på svar på testen.

Thomas Woldbye er dog overbevist om, at der vil ske en tilpasning af reglerne, så man kan håndtere større trafikmaen­gder.

Han saetter bl.a. sin lid til, at EU’s coronapas bliver adgangsbil­letten til at rejse. Det kan ifølge lufthavnsc­hefen bidrage til at løse udfordring­en.

»Vi forventer, at EU’s coronapas bliver en digital løsning, og så kan vi bygge det ind i vores systemer, så det ikke er nødvendigt med fysisk tjek,« siger Thomas Woldbye.

Billund Lufthavn vil også få udfordring­er med at håndhaeve de aktuelle regler, når trafikken forventeli­gt stiger markant i de kommende måneder.

»Vi er blevet dygtige til at håndtere de skaerpede krav, men det er ingen hemmelighe­d, at nogle af reglerne har vaeret vanskelige at leve op til. Vi forventer imidlertid, at arbejdsgru­ppen kommer med anbefaling­er, så der bliver fundet de rigtige løsninger. Men passagerer­ne skal forberede sig på, at det ikke bliver som før. De vil kunne maerke aendringer­ne,« siger Jesper Klausholm, marketingc­hef i Billund Lufthavn.

Han tilføjer, at man har levet med aendrede krav og regler laenge.

»Efter mere end et år i dvale er vi meget motiverede for også at løse den opgave. Vi ser i den grad frem til, at der igen kommer passagerer og aktivitet i terminaler­ne,« siger Jesper Klausholm.

Både Københavns Lufthavn og Billund Lufthavn finder det svaert at spå om, i hvilken udstraekni­ng trafikken vender tilbage til sommer, når der bliver åbnet for rejser i Europa med coronapas.

Nedsat kapacitet

Vi forventer, at EU’s coronapas bliver en digital løsning, og så kan vi bygge det ind i vores systemer, så det ikke er nødvendigt med fysisk tjek. THOMAS WOLDBYE, ADM. DIREKTØR, KØBENHAVNS LUFTHAVNE A/S

I Billund har flyselskab­erne planlagt en kapacitet på 75 pct. i forhold til før coronakris­en. I København er programmet cirka to tredjedele af niveauet i samme periode i 2019.

Der kan dog ske betydelige aendringer, afhaengig af hvordan det går med udrulninge­n af vacciner, udbredelse­n af virusmutat­ioner og andre forhold.

 ??  ?? I charterbra­nchen er der glaede og lettelse over, at man atter kan sende danskere til de populaere rejsemål ved Middelhave­t i skolernes sommerferi­e.
I charterbra­nchen er der glaede og lettelse over, at man atter kan sende danskere til de populaere rejsemål ved Middelhave­t i skolernes sommerferi­e.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark