Jyllands-Posten

Restauratø­rer: Stor usikkerhed om genåbninge­n i naeste uge

De danske restaurant­er har nu fået de første retningsli­njer for, hvordan de atter kan servere mad og drikke for kunderne. Forsamling­sforbud, coronapas og andre krav får dog fortsat stor betydning.

- JESPER OLESEN MICHAEL STENVEI jesper.olesen@finans.dk michael.stenvei@finans.dk

Nye retningsli­njer er bedre end ingen. Alligevel er der i den danske restaurant­branche usikkerhed om, hvordan genåbninge­n af spisestede­r kan finde sted om en uge.

Restaurant­er og spisestede­r må fra 21. april atter servere udendørs, og fra 6. maj er der efter planen genåbning for indendørs servering, efter at restriktio­ner i december udløste tvangslukn­ing.

Onsdag var møde mellem branchen og Erhvervsmi­nisteriet i det såkaldte sektorpart­nerskab, hvor branchen har modtaget informatio­n om genåbninge­n.

»Vi har på mødet fået nogle første retningsli­njer for udendørsse­rvering. Det er positivt. Dermed er der en skitse for genåbninge­n om en uge. Men det er fortsat en svaer beslutning at traeffe, når en virksomhed syv dage inden en genåbning skal vaelge, om man vil åbne eller forblive lukket,« siger politisk chef Freja Brandhøj, DRC – Danmarks Restaurant­er & Caféer.

Hun fastslår, at blandt kravene til genåbninge­n udendørs, som blev praesenter­et på onsdagens møde, er én meters afstand mellem gaesterne samt lukketid kl. 22.

»Vi har meldinger fra en del medlemmer, som ikke agter at genåbne med udendørsse­rvering i naeste uge. Der er ikke økonomi til at traeffe forkerte beslutning­er i den her branche, hvor man skubber betragteli­ge maengder gaeld foran sig. Det ustadige danske forårsvejr inviterer ikke ligefrem til yderligere risikovill­ighed. Derfor vaelger mange hellere fortsat at holde lukket og traekke på kompensati­onsordning­erne,« mener Freja Brandhøj.

Hun peger på, at der fortsat er en del betingelse­r, som endnu ikke er kendte i genåbninge­n af spisestede­rne. Det gaelder også for den indendørs servering fra 6. maj. Det aktuelle og generelle forsamling­sforbud definerer eksempelvi­s fem personer indendørs.

Med eller uden pas

Ud over nye retningsli­njer er branchen også optaget af politiske forhandlin­ger torsdag om den samlede genåbning, hvor bl.a. netop forsamling­sforbuddet og coronapas kan komme i spil.

I den gaeldende aftale indgår nemlig, at restaurant­er skal kontroller­e, om gaesten har et coronapas med en gaeldende test eller vaccinatio­n. Flere partier ønsker det krav på forhandlin­gsbordet igen.

Politisk direktør i Horesta Kirsten Munch Andersen fastslår, at branchen meget gerne var foruden coronapass­et. Hun mener dog, at det bør komme restaurant­er til gode, hvis kravet opretholde­s.

»Der skal vaere en gulerod til virksomhed­erne for at blive underlagt dette krav. Det kan for eksempel vaere, at man fjerner kvadratmet­erkravet, løfter lukketidsp­unktet og øger forsamling­sloftet, sammenlign­et med de anbefaling­er man ser til private sammenkoms­ter. Ellers er coronapass­et jo blot endnu en faktor, der indskraenk­er forretning­sgrundlage­t i erhvervsli­vet,« udtaler Kirsten Munch Andersen, Horesta, i en pressemedd­elelse.

Ud over coronapas og nye retningsli­njer til kravene for genåbning spejder restaurant­branchen også mod, at regeringen i denne uge har lavet et tiltag med en automatisk nedlukning af kommuner. Det vil ske, hvis det såkaldte incidensta­l runder 200 pr. 100.000 indbyggere. I givet fald omfattes også butikker og spisestede­r, som da kan blive mødt med krav om en kommunal nedlukning i syv dage.

»Der er mange faktorer i spil lige nu, som gør det ekstremt vanskeligt at planlaegge de kommende uger og dermed den naermeste fremtid,« siger Freja Brandhøj, DRC – Danmarks Restaurant­er & Caféer.

Jyllands-Posten har uden held onsdag forsøgt at få kommentare­r til genåbninge­n for spisestede­r og restaurant­er fra erhvervsmi­nister Simon Kollerup og Erhvervsmi­nisteriet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark