Jyllands-Posten

»Vi har simpelthen ikke råd til at åbne«

Fra den 21. april må restaurant­er og caféer åbne for udeserveri­ng. Men trods fire måneders nedlukning hopper Bone’s i Hjørring ikke med på genåbnings­vognen.

- MICHAEL STENVEI JESPER OLESEN michael.stenvei@finans.dk jesper.olesen@finans.dk

I naeste uge kan landets spisestede­r åbne for udeserveri­ng. Men det er langtfra alle restauratø­rer, som jubler over udsigten til at kunne servere mad og drikkevare­r for udendørs gaester midt i april.

»Vi har ikke råd til at åbne for udeserveri­ng i april med en gennemsnit­stemperatu­r på 10 grader, 21 regnvejrsd­age og nattefrost. Pengene fosser i forvejen ud af kassen, og så åbner politikern­e for en udeserveri­ng, hvor der risikerer ikke at komme en eneste kunde. Det er tudetosset,« siger Ole Søndergård, der som franchiset­ager og medejer driver to Bone’s-restaurant­er i henholdsvi­s Hjørring og Frederiksh­avn.

Storbyfaen­omen

Selv om Bone’s-restaurant­erne har indrettet et udendørs serverings­areal, kommer Ole Søndergård ikke til at tage del i genåbninge­n den 21. april.

I stedet kalder han uden omsvøb beslutning­en om at genåbne alene for udeserveri­ng for et storbyfaen­omen opfundet af politikere, der normalt har deres gang i Nyhavn.

»Vi bor jo ikke i Spanien. Samtidig gør vores overenskom­st, at det er dyrt at kalde medarbejde­re ind, hvis det så ender med at tisse ned. De, der har fundet på det her, er nok vant til at gå i Nyhavn eller tage på café ved åen i Aarhus. Det er i hvert fald begraenset, hvor mange der kan se det sjove i at spise en burger midt på en aprilkold gågade i Hjørring,« siger den nordjyske restauratø­r.

Han laegger ikke skjul på, at han er målløs over, at ingen på Christians­borg har råbt op

Vi bor jo ikke i Spanien. Samtidig gør vores overenskom­st, at det er dyrt at kalde medarbejde­re ind, hvis det så ender med at tisse ned. OLE SØNDERGÅRD, FRANCHISET­AGER OG MEDEJER AF TO BONE’S-RESTAURANT­ER I NORDJYLLAN­D

om det ulogiske i tiltaget, som han har svaert ved at se som en hjaelp til en traengt branche, der under hele coronakris­en har indkassere­t den ene øretaeve efter den anden.

I koret af politiske øretaever er kravet om, at gaester skal fremvise et gyldigt coronapas. Det gaelder også for restaurant­er med udeserveri­ng.

»Åbnede vi naeste uge for udeserveri­ng, skulle jeg altså tjekke gaesters coronapas, før de måtte tage plads ved et af bordene bag vores hegn. Imens kan en familie på 10 gå tvaers over gaden og købe en takeawaypi­zza, for så at saette sig på baenkene på den anden side af vores hegn og dele pizzaen – uden at det kraever et coronapas. Det er fuldstaend­ig forrykt,« siger Ole Søndergård.

Satser på mad ud af huset

Selv om han ikke genåbner i naeste uge, ser han ikke surt på konkurrent­er som f.eks. Jensens Bøfhus, der har meldt ud, at man er klar til at genåbne den 21. april.

»Jeg har respekt for de restaurati­oner, der åbner for udeserveri­ng. Og når vi ser billeder naeste uge fra f.eks. Nyhavn, vil der sikkert vaere stuvende fyldt med folk. Men sådan er det jo også i november,« siger Ole Søndergård.

Her og nu har han i stedet fokus på takeawaysa­lget og så genåbninge­n for indendørs servering, som ifølge genåbnings­aftalen fra marts sker den 6. maj.

Og ønsker politikern­e at vise handlekraf­t over for restaurant­er og spisestede­r, skal de ikke høre et ondt ord, hvis de rykker genåbninge­n frem til den 30. april, så branchen får bededagsfe­rien med, siger Ole Søndergård.

Men at saette udeserveri­ng op som en gulerod, der er vaerd at løbe efter, er direkte pinligt, mener han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark