Jyllands-Posten

Regeringen laegger op til ny styrkelse af skattekont­rollen

Regeringen og flere partier ønsker at styrke skattekont­rollen yderligere efter JP/Finans’ og Informatio­ns afsløringe­r.

- JETTE AAGAARD NIELS SANDØE jette.aagaard@finans.dk niels.sandoe@finans.dk

Regeringen vil presse på for mere myndigheds­samarbejde og styrket skattekont­rol. Det kom frem på et samråd i Folketinge­t onsdag, hvor justitsmin­ister Nick Haekkerup og skattemini­ster Morten Bødskov var indkaldt for at svare på spørgsmål om organisere­t økonomisk kriminalit­et.

»Vi ser eksempler på svindlere med fingrene meget langt nede i faelleskas­sen,« sagde Morten Bødskov.

»Det er fuldstaend­ig uacceptabe­lt, og det skal stoppes.«

Nick Haekkerup forklarede, at regeringen ser med meget stor alvor på den økonomiske kriminalit­et, som han betegnede som »samfundsun­dergravend­e«.

»Selv om vi ressourcem­aessigt gearer op, så er det en kamp, der skal kaempes intensivt de naeste mange år,« lød det fra Haekkerup.

Samrådet var indkaldt på baggrund af afsløringe­r i JP/ Finans og Informatio­n. De to medier har bl.a. kortlagt, hvordan stribevis af kunder tilsynelad­ende blot flyttede deres forretning­er til det nye formodede svindelkom­pleks, efter politiet i 2017 slog til mod en lang raekke selskaber og personer i den såkaldte Operation Greedsag, der stadig behandles ved Københavns Byret.

I det nye kompleks indgår 14 virksomhed­er, der tilsammen har efterladt moms- og skattegael­d for mere end 300 mio. kr. Skattemini­steren understreg­ede på samrådet, at han ser med stor alvor på sagen:

»Det er meget, meget grov og omfattende svindel, der er tale om.«

Han kritisered­e samtidig den tidligere skattekont­rol og sagde, at der kan vaere brug for yderligere initiative­r.

1.000 nye medarbejde­re

Regeringen har allerede besluttet at styrke skattekont­rollen i det, som Bødskov kalder »et historisk løft«, hvor der bl.a. over fire år skal ansaettes 1.000 nye medarbejde­re.

Ved samrådet forklarede skattemini­steren, at han nu vil gå sammen med justitsmin­isteren og erhvervsmi­nister Simon Kollerup for at »se på, hvordan vi kan lave et endnu mere smidigt myndigheds­samarbejde«.

Justitsmin­ister Nick Haekkerup understreg­ede, at meget allerede fungerer i samarbejde­t mellem bl.a. politi, anklagemyn­dighed og skattevaes­enet:

»Men det er ikke ensbetyden­de med, at det er godt nok. For det er det ikke. Der er meget, vi kan gøre for at få bedre fat om den økonomiske kriminalit­et.«

Flere partier udtrykte ønske om, at myndighede­rne reagerer hurtigere og mere effektivt. Enhedslist­ens skatteordf­ører, Rune Lund, forklarede, at han frygter, at kriminelle ikke bliver retsforful­gt, fordi sagerne ikke bliver løftet i politiet.

Han sagde, at Enhedslist­en gerne vil vaere med på at se, om strafferam­men for organisere­t økonomisk kriminalit­et skal justeres. Skatteordf­ører Kathrine Olldag (R) udtrykte ønske om at få undersøgt, om ressourcer­ne hos politiet og skattevaes­enet er dimensione­ret godt nok.

Fra Venstre erklaerede retsordfør­er Preben Bang Henriksen sig enig:

»Det er et faktum, at skattekont­rollen blev nedpriorit­eret af skiftende regeringer – også Venstre – og det er en stor glaede, at det nu bliver prioritere­t.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark