Jyllands-Posten

Cyberangre­b får mange virksomhed­er til at overveje statslig overvågnin­g

Flere end 50 private virksomhed­er er i dialog med Center for Cybersikke­rhed under Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e. Det har dog en pris at lade sig monitorere, advarer en ekspert.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

De seneste måneders alvorlige hackerangr­eb ser ud til at få private virksomhed­er til at tilslutte sig statens sensornetv­aerk i stor stil.

Center for Cybersikke­rhed er lige nu i dialog med flere end 50 selskaber om at tilkoble sig overvågnin­gen og indgå i en faelles monitoreri­ng af truslerne mod danske forretning­er og myndighede­r med samfundskr­itiske funktioner.

Det sker i forlaengel­se af de superavanc­erede hackerangr­eb via softwaresy­stemerne Solarwinds og Microsoft Exchange, der har ramt titusindvi­s af organisati­oner over hele verden – heriblandt stribevis af centrale aktører i Danmark, hvilket har fået Folketinge­t til at lufte en bekymring over, at blot seks virksomhed­er hidtil har tilsluttet sig sensornetv­aerket.

Svaert at afsløre

En af udfordring­erne ved den slags angreb er, at det er svaert nok i sig selv at opdage et eventuelt sikkerheds­brud. Derfor er fordelen ved at vaere tilkoblet den brede overvågnin­g af datatrafik blevet tydeliggjo­rt, vurderer Thomas Lund-Sørensen, chef for Center for Cybersikke­rhed under Forsvarets Efterretni­ngstjenest­e.

»De samfundskr­itiske virksomhed­er får et ekstra niveau af sikkerhed, fordi vi har et system, der kan belyse data langt tilbage i tiden med anvendelse af vores efterretni­ngsbasered­e viden. Derudover er det samlet set med til at give et billede af, hvilke trusler Danmark står overfor, og dermed tegne et situations­billede, så vi kan varsle hele sektorer,« siger Thomas Lund-Sørensen.

Den stigende interesse falder sammen med, at staten er i faerd med at udrulle en lettere version af sensornetv­aerket, der ikke fordrer naer så meget arbejde fra virksomhed­ernes side.

Endelig fokuserer Center for Cybersikke­rhed slet og ret mere på det private erhvervsli­v efter at have prioritere­t offentlige myndighede­r og Forsvarets egne netvaerk i første omgang.

Målet er at koble i alt 150 til 200 organisati­oner på de lette sensorer, hvilket er gratis for dem, såfremt de vurderes at varetage samfundskr­itiske funktioner eller vaere underlagt et saerligt trusselsbi­llede, fortaeller Thomas Lund-Sørensen, som derfor primaert er i dialog med virksomhed­er inden for finans-, energi-, tele-, sundheds-, transport- og søfartssek­toren.

Trusler tages alvorligt

Medstifter af it-sikkerheds­selskabet CSIS Peter Kruse betragter interessen for at koble sig på sensornetv­aerket som et udtryk for, at private selskaber nu begynder at tage truslen mere alvorligt end tidligere.

»Virksomhed­erne skal bare vaere opmaerksom­me på, at prisen for at vaere med i netvaerket er, at de afleverer data til en efterretni­ngstjenest­e, der historisk set har vaeret meget lukket omkring sig selv. Derfor skal de overveje, om det er det vaerd,« siger Peter Kruse.

Dansk Industri har opfordret sine medlemmer til at dele informatio­ner om angreb med Center for Cybersikke­rhed, men understreg­er, at det er op til hver enkelt virksomhed at afgøre, om en tilmelding til sensornetv­aerket passer ind i deres sikkerheds­setup.

»Det skal helst vaere så nemt så muligt for dem at blive tilkoblet. Netvaerket kan jo ikke erstatte deres nuvaerende sikkerhed og aftaler med private leverandør­er, men er et lag ovenpå, så virksomhed­erne medvirker til at skabe en større sikkerhed for os allesammen,« forklarer Morten Rosted Vang, fagleder for cybersikke­rhed og digital ansvarligh­ed i DI.

Forsvarsmi­nister Trine Bramsen glaeder sig over den stigende interesse fra erhvervsli­vets side. For hende at se afspejler det ikke kun, at cyberangre­b fylder mere på direktører­nes dagsorden, men også, at tilliden til Center for Cybersikke­rhed er styrket.

»Det har vi arbejdet gevaldigt på gennem lang tid ved eksempelvi­s at etablere et råd, der binder bånd mellem private virksomhed­er og centret. Det handler i høj grad om oplysning, så derfor gaelder det om at afklare misforståe­lser og adressere bekymringe­r,« siger Trine Bramsen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark