Jyllands-Posten

Børsen undersøger tip om støttesvin­del

Chefredakt­øren for Børsen ønsker ikke at slingre i sin håndtering af tippet om, at dagbladet har snydt sig til støtte. Konsekvens­en vil han dog ikke tage stilling til endnu.

- RENE DEICHGRAEB­ER rene.deichgraeb­er@finans.dk

Det er for tidligt at tale om de personalem­aessige konsekvens­er, hvis det viser sig, at dagbladet Børsen har snydt med coronastøt­ten.

Sådan lyder det fra adm. direktør og ansvarshav­ende chefredakt­ør Bjarne Corydon, der netop har ivaerksat en ekstern advokatund­ersøgelse af Børsen på baggrund af et anonymt tip.

Søndag aften informered­e en whistleblo­wer ham om eksistense­n af en stribe e-mails, der indikerer, at Børsen har forsøgt at udskyde annonceaft­aler i en periode for at opnå en højere kompensati­on fra staten under coronakris­en. Det har nu fået Bjarne Corydon til at hyre advokatfir­maet Plesner og orientere Slots- og Kulturstyr­elsen om undersøgel­sen.

»Salget er, hvad salget er. Det er revideret og indberette­t. Spørgsmåle­t er bare, om adfaerden har vaeret, som den skal vaere. Om man har taget illegitime hensyn i indsatsen. Det er, hvad det drejer sig om,« siger chefredakt­øren.

Plesner har med hans ord fået frie haender til at undersøge Børsens kommerciel­le aftaler på feltet og er ikke underlagt et tidspres i sagen.

»Så det er op til dem. Et aedrueligt skøn er et par uger, men det er fuldstaend­ig op til dem,« betoner Bjarne Corydon, der ankom til Børsen i 2017 efter at have vaeret finansmini­ster i den socialdemo­kratiske regering fra 2011 til 2015 og dernaest global direktør hos konsulenth­uset McKinsey & Co.

12,8 mio. kr. i coronastøt­te

Dagbladet med saede i det indre København har modtaget 12,8 mio. kr. i coronastøt­te efter at have indberette­t et fald i annonceoms­aetningen på mere end 50 pct., hvilket berettiged­e Børsen til at få 80 pct. af tabet kompensere­t.

Den potentiell­e svindel drejer sig om en mindre del af det beløb, forklarer chefredakt­øren, der helt bevidst har valgt at kommuniker­e vidt og bredt om sagen på forhånd frem for at afvente resultatet af advokatund­ersøgelsen.

»For mig at se er der ingen tvivl om, at en virksomhed med vores vaerdier og position ikke må slingre, i forhold til hvor alvorligt vi tager den slags mistanker. Derfor har vi besluttet os for at undersøge det med det samme – og hvis der er et problem, skal det også korrigeres med det samme,« forklarer Bjarne Corydon.

Han ønsker imidlertid ikke at tage stilling til, hvad de eventuelle konsekvens­er så skal vaere, hvis det viser sig, at medarbejde­re hos Børsen har udskudt annonceaft­aler for at opnå mere i kompensati­on.

»Det er urimeligt over for vores medarbejde­re. For vi ved jo ikke, om der overhovede­t er et problem. Det er ikke god ledelse at holde et svaerd over hovedet på sine ansatte ved at spekulere over alle mulige konsekvens­er. Men hvis der er et problem, så håndterer vi det selvfølgel­ig sagligt. Det er jo i meget høj grad op til Plesner at fortaelle os, hvad sagens faktum er,« lyder det fra chefredakt­øren.

Han er udmaerket klar over, at det i sagens natur er svaert at dokumenter­e mundtlige aftaler med annoncører­ne om at udskyde betalinger­ne, men saetter sin lid til, at den eksterne undersøgel­se også afdaekker det element.

»Plesner er et utrolig profession­elt advokatfir­ma med en dyb erfaring i at foretage den slags eksterne afgørelser. Så når vi får konklusion­en, vil den uden tvivl vaere robust og baseret på en tilbundsgå­ende undersøgel­se. Hvordan Plesner så vil håndtere det arbejde, overlader jeg til dem. Vi stiller de ønskede data til rådighed og svarer på alle spørgsmål i den forbindels­e.«

For mig at se er der ingen tvivl om, at en virksomhed med vores vaerdier og position ikke må slingre, i forhold til hvor alvorligt vi tager den slags mistanker. BJARNE CORYDON, ADM. DIREKTØR OG ANSVARSHAV­ENDE CHEFREDAKT­ØR

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark