Jyllands-Posten

MYANMAR OG MILITAERET

-

Myanmar var i mere end 50 år underlagt et militaerst­yre, inden det i 00’erne begyndte at bevaege sig i en mere demokratis­k retning.

Frihedsiko­net Aung San Suu Kyi, der i 1991 blev tildelt Nobels Fredspris for sin demokratik­amp, blev i 2010 løsladt af militaeret efter 15 år i husarrest.

I 2012 blev Aung San Suu Kyi valgt ind i landets parlament.

I 2015 blev der afholdt et nyt valg, som blev betegnet som det første frie i landet. Her vandt Aung San Suu Kyis parti et flertal i begge kamre. I 2016 blev Aung San Suu Kyi udpeget til en nyoprettet stilling, som betød, at hun var landets leder og statsminis­ter. Militaeret fastholdt under den civile regering store magtbeføje­lser i landet og kontroller­ede alt, hvad der handlede om sikkerhed, graenser og forsvar.

Den 1. februar gennemført­e militaeret i Myanmar et kup og afsatte den civile regering.

Det har ført til store demonstrat­ioner i landet, hvor befolkning­en kraever Aung San Suu Kyi genindsat. til at undersøge sagen naermere i samarbejde med vores rådgiver,« udtaler Mikael Bek, der er ESG-chef i Pensam.

Ifølge en rapport fra Australian Centre for Internatio­nal Justice og Justice for Myanmar samarbejde­r selskabet Adani Ports, som er en del af det indiske konglomera­t Adani Group, med selskabet Myanmar Economic Corporatio­n (MEC) om et havneproje­kt i Yangon.

Myanmar Economic Corporatio­n er blevet udpeget som et af to store holdingsel­skaber, som er kontroller­et af militaerst­yret i Myanmar. Og netop dette selskab er f.eks. blevet sanktioner­et af USA.

Ifølge rapporten har Adani Ports via et dattersels­kab betalt 30 mio. dollars til MEC i form af rettighede­r. Dertil kommer en betaling på 22 mio. dollars i form af afgifter. Her er det mere uklart, hvem modtageren er, men ifølge rapporten er disse penge formentlig også blevet betalt til MEC.

600.000 kr. investeret

Laegernes Pension har investeret ca. 600.000 kr. i Adani Ports.

»Vi har ikke haft kendskab til de forhold, der er omtalt i rapporten, og vi er ved at undersøge de nye oplysninge­r i samarbejde med vores rådgiver ISS ESG,« lyder det fra Peter Rasmussen, der er chef for ansvarlige investerin­ger i Laegernes Pension.

Fra Pensam lyder det, at man ikke havde kendskab til projektet, men at man har vaeret opmaerksom på selskabet i en anden sammenhaen­g.

»Vi har Adani Ports på vores observatio­nsliste og har igennem vores rådgiver i flere år haft dialog med selskabet om dets udfordring­er på miljøområd­et, hvor der er sket en positiv udvikling i kølvandet på den dialog,« lyder det fra Mikael Bek.

Pensionska­ssen oplyser, at den har virksomhed­sobligatio­ner til en vaerdi af 6,5 mio. kr. i Adani Ports.

Militaeret kuppede sig til magten i Myanmar den 1. februar i år. Kuppet begyndte, få timer før parlamente­t i landet skulle mødes for første gang siden valget i november. Valget blev vundet stort af Aung San Suu Kyis parti, Den Nationale Liga, der har stået i spidsen for en form for semidemokr­ati i landet.

Militaeret har begrundet kuppet med, at der fandt valgsvinde­l sted. Dette er dog blevet afvist af en valgkommis­sion og udenlandsk­e valgobserv­atører, og militaerku­ppet har medført massive protester i befolkning­en. Militaeret har slået hårdt ned på demonstrat­ionerne, og det har kostet flere hundrede mennesker livet.

Det sidste af de tre danske pensionsse­lskaber, der har investeret i Adani Ports, er AP Pension. Her lyder beløbet på ca. 14 mio. kr.

»Vi tager de seneste haendelser i Myanmar alvorligt. Sammen med vores eksterne rådgiver vil vi undersøge sagen om Adani Ports naermere og herefter beslutte, hvordan vi vil håndtere situatione­n,« udtaler Ralf Magnussen, der er investerin­gsdirektør i AP Pension.

 ??  ?? Myanmar har vaeret praeget af demonstrat­ioner og og voldelige sammenstød, siden militaeret tog magten. Foto: STR/AFP
Myanmar har vaeret praeget af demonstrat­ioner og og voldelige sammenstød, siden militaeret tog magten. Foto: STR/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark