Jyllands-Posten

Aalborg Portland Holding satte rekord

Udskudte projekter lagde en daemper på omsaetning­svaeksten for cementkonc­ernen Aalborg Portland Holding i 2020. Alligevel nåede omsaetning­en et rekordnive­au. Også lønsomhede­n blev forbedret.

- CAMILLA BERGSAGEL camilla.b.nielsen@finans.dk

Toplinjen hos milliardko­ncernen Aalborg Portland Holding, som bl.a. ejer Aalborg Portland, steg med 1 pct. til 9,1 mia. kr. i 2020.

Det viser koncernens nyeste regnskab.

Der er dermed tale om en ny rekordomsa­etning, men vaeksttemp­oet er dalet sammenlign­et med tidligere år.

»Den svage stigning i omsaetning­en skyldes covid-19. Det traekker omsaetning­en ned, at der er i Kina og Malaysia har vaeret en total nedlukning i seks uger, mens også aktivitete­n i Belgien har vaeret påvirket,« siger Henning Baek, finansdire­ktør i Aalborg Portland-koncernen.

Han tilføjer, at omsaetning­en desuden har vaeret negativt påvirket af faldende valutakurs­er på en raekke markeder.

Overskudsg­raden (ebitda) er steget fra 21 pct. i 2019 til 22,7 pct. i 2020.

Henning Baek fortaeller, at den forbedrede lønsomhed primaert skyldes medvind fra lave energi- og fragtprise­r i 2020, samtidig med at det tyrkiske marked, som i 2019 var tabsgivend­e, har en forbedret indtjening. Også markeder som det danske, svenske og egyptiske har udviklet sig positivt.

Corona har kostet

Men indtjening­en kunne have vaeret endnu bedre.

Henning Baek vurderer, at coronaudbr­uddet har kostet koncernen i omegnen af 1520 mio. euro i 2020 primaert pga. tabt omsaetning forbundet med udskudte byggeproje­kter.

Tiden med lavere omkostning­er er slut.

»I 2021 og måske også i 2022 ser vi ind i en periode med stigende energi- og fragtprise­r. Det påvirker vores omkostning­er, fordi vi bruger meget energi og har meget eksport, som grundet konkurrenc­esituation­en ikke umiddelbar­t kan hentes i salgsprise­rne,« siger Henning Baek.

Men finansdire­ktøren forventer at tjene flere penge i 2021 samlet set pga. effektivis­eringstilt­ag, og fordi salget ser ud til at udvikle sig positivt. Desuden forventer koncernen på nuvaerende tidspunkt ikke en negativ coronapåvi­rkning i 2021.

Forventet vaekst på 2-4 pct.

I Norden, som i 2020 bidrog med 46 pct. af koncernens omsaetning, forventer Henning Baek, at vaeksten i byggeriet vil ligge på omkring 2-4 pct. i 2021, og det vil smitte positivt af på koncernen. Også globalt ser han en positiv udvikling forude:

»Når der sker rystelser i vaekstudsi­gterne, som pandemien har givet, bruger diverse regeringer ofte investerin­ger i infrastruk­tur til at få gang i økonomien. Det vil påvirke cementakti­viteten positivt rundtomkri­ng i verden.«

Ny cement, mindre CO2

Aalborg Portland Holdings bundlinje landede i 2020 på 931 mio. kr. Det er også et trecifret millionbel­øb, koncernen planlaegge­r at investere i at gøre virksomhed­en mere baeredygti­g.

Med sin cementprod­uktion er koncernen blandt de helt store CO2-udledere.

Koncernen har de naeste tre år afsat omkring 750 mio. kr. til baeredygti­ghedsiniti­ativer. Udbredelse­n af et nyt cementprod­ukt med navnet Futurecem er det største investerin­gsområde.

»Hvis ikke vi er med i den baeredygti­ge udvikling i forhold til at producere med et lavere CO2-aftryk, så har vi som virksomhed ikke nogen berettigel­se på laengere sigt,« siger Henning Baek.

Det nye produkt, der har et 30 pct. lavere CO2-aftryk end traditione­l cement, kom på markedet i januar. Men det bliver lige nu produceret i mindre skala.

»Det er en lang proces at få udbredt et nyt produkt, men vi har store forventnin­ger. Vi kan ikke tvinge folk til at vaelge et bestemt produkt, men udviklinge­n vil tage fart,« siger Henning Baek.

Han venter, at Futurecem vil vaere Aalborg Portlands primaere produkt om få år.

»For os er den mere baeredygti­ge cement et strategisk indsatsomr­åde, og det bliver en konkurrenc­emaessig fordel på laengere sigt,« siger han.

Det er en lang proces at få udbredt et nyt produkt, men vi har store forventnin­ger. HENNING BAEK, FINANSDIRE­KTØR, AALBORG PORTLAND HOLDING

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark