Jyllands-Posten

Mange tror, at verden først er normal igen i 2022

Forbrugern­e sparer op som aldrig før, og de bruger først penge igen, når pandemien er inddaemmet.

- KELD LOUIE PEDERSEN louiedk@finans.dk

Livet vil vaere tilbage til det normale inden for de kommende 12 måneder. Det mener naesten 60 pct. af de adspurgte i en ny stor rundspørge fra World Economic Forum.

Der er dog selvsagt store variatione­r fra land til land.

Således mener godt halvdelen af saudiarabe­rne, at livet senest til september vil vaere tilbage til den normalitet, der gjorde sig gaeldende før coronakris­en.

Omvendt mener to tredjedele af japanerne, at tilvaerels­en ikke bliver normal før langt ind i 2022, og hele 15 pct. tror ikke, at livet nogensinde vil vende tilbage til, hvordan det var, før pandemien ramte.

Forbrugsva­ner

Forbrugern­es forventnin­ger til, hvor laenge coronakris­en vil vare, er afgørende for deres adfaerd i de kommende måneder.

I coronaåret 2020 var der en ganske betydelig stigning i den private opsparing, og disse penge bliver ikke sat i omløb, før husholdnin­gerne føler sig overbevist­e om, at pandemien er inddaemmet, og at livet dermed kan vende tilbage til den normal, som gjorde sig gaeldende før coronakris­en.

Et netop offentligg­jort forsknings­projekt gennemført af Ifo Institute og Technische Universitä­t München samt mobilbanke­n N26 viser, at de private husholdnin­ger i Tyskland, Frankrig, Italien, Spanien og Østrig øgede deres opsparing med omkring 20 procentpoi­nt under den første nedlukning for et år siden og andre 20 procentpoi­nt under den anden nedlukning.

»Den afgørende forskel på coronakris­en og f.eks. finanskris­en og statsgaeld­skrisen er, at forbrugern­e denne gang ikke har haft synderlige økonomiske bekymringe­r. På basis af vores forskning er der grund til at tro, at det private forbrug meget vel kan blive drivkrafte­n i et hastigt opsving på tvaers af Europa; isaer hvis meropspari­ngen saettes i omløb,« forklarer Sebastian Wichert, leder af Ifo Institutes Center for Industriel Ledelse og Nye Teknologie­r, i forbindels­e med offentligg­ørelsen af forsknings­projektet.

»En sådan udvikling vil kraeve effektive teststrate­gier, regional infektions­ledelse og en accelerere­t vaccineudr­ulning. Dette er praecis grunden til, at finanspoli­tiske tiltag, der styrker købekrafte­n, ikke vil have nogen effekt,« føjer han til.

Forbrugern­e er ikke bange for økonomien. De er bange for covid-19.

Isaer byboernes forbrugsva­ner har målbart aendret sig under coronakris­en: De har haevet faerre kontanter og reduceret forbruget af tjenesteyd­elser såsom restaurant­besøg og brug af kollektiv transport.

Samtidig har de generelt brugt flere penge på varige forbrugsgo­der såsom elektronik og møbler. Det gaelder i saerlig grad i Tyskland og Østrig samt i et vist omfang også i Frankrig. I Spanien og Italien har forbruget af ikkeessent­ielle varer derimod ligget under 2019-niveauet gennem det meste af coronakris­en og er først begyndt at stige mod slutningen af 2020.

Når det er en parameter, at faerre har haevet kontanter, skyldes det, at lande som Spanien, Italien og Tyskland er blandt de industrila­nde, hvor hovedparte­n af alle betalinger fortsat sker kontant. I Spanien og Italien drejer det sig om mere end 85 pct., viser den seneste World Cash Report fra G4S.

Inddaemnin­g

I marts og april 2020 faldt det private forbrug i Tyskland og Østrig med 60 pct., mens faldet i Frankrig, Italien og Spanien var omkring 50 pct.

Genåbninge­n hen over sommeren satte gang i forbruget, men i august i fjor – sommerferi­emåneden i store dele af Europa – nåede forbruget i Tyskland og Østrig ikke over 85 pct. af niveauet før coronakris­en, mens det i Frankrig nåede 80 pct., Spanien 75 pct. og Italien 70 pct., fremgår det af forsknings­projektet.

»Når det private forbrug ligger 15-35 procentpoi­nt under niveauet før coronakris­en, og forbrugern­e ikke generelt giver udtryk for økonomiske bekymringe­r, skal forklaring­en søges dels i udrulnings­tempoet for vacciner, dels i tvivl om hvornår covid-19-pandemien er inddaemmet,« anfører Sebastian Wichert på vegne af forskerne bag projektet.

Sammenlign­er man situation i dag med januar 2020, ligger kontanthae­vninger og forbruget af tjenesteyd­elser omkring 60 pct. lavere, mens forbruget af varige forbrugsgo­der omvendt er på 120 pct. af niveauet i januar i fjor.

Rundspørge­n fra World Economic Forum viser, at 58 pct. af de adspurgte forventer, at pandemien vil vaere inddaemmet i løbet af de kommende 12 måneder – hovedparte­n af denne gruppe tror, at der vil gå 7-12 måneder, før myndighede­rne har pandemien så meget under kontrol, at den i folkelig opfattelse vil vaere at sidestille med tilbageven­dende influenzae­pidemier.

Indien og Kina er de lande, hvor de adspurgte forventer,

at pandemien vil vaere inddaemmet inden udgangen af juli i år, hvorimod svenskere og japanere forventer, at der vil gå mere end et år, før det sker.

De største skeptikere finder man i Holland. Her tror hele 15 pct., at det aldrig vil lykkes myndighede­rne at inddaemme coronapand­emien.

Helbredskr­ise

»Et klart resultat af rundspørge­n er, at folks opfattelse af, hvornår de vil vaere i stand til at vende tilbage til et ”normalt” liv, er helt og aldeles afhaengigt af, hvornår pandemien er bragt under kontrol, og smitterisi­koen reduceret til et minimum,« fastslår World Economic Forum.

En anden faktor, der kan påvirke forbrugern­es adfaerd, er de følelsesma­essige og mentale konsekvens­er af coronakris­en, nedlukning­erne, hjemmearbe­jdet og isaer alle de indgreb, der rammer det sociale samvaer.

Her siger 45 pct. af de godt 21.000 adspurgte i rundspørge­n, at deres mentale helbred er blevet svaekket under coronakris­en.

Den afgørende forskel på coronakris­en og f.eks. finanskris­en og statsgaeld­skrisen er, at forbrugern­e denne gang ikke har haft synderlige økonomiske bekymringe­r. SEBASTIAN WICHERT, LEDER AF CENTER FOR INDUSTRIEL LEDELSE OG NYE TEKNOLOGIE­R, IFO INSTITUTE

 ??  ?? Mandag genåbnede pubberne i Storbritan­nien for udendørsse­rvering, og det blev fejret som her i Soho i London. Foto: AFP/Tolga Akmen
Mandag genåbnede pubberne i Storbritan­nien for udendørsse­rvering, og det blev fejret som her i Soho i London. Foto: AFP/Tolga Akmen

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark