Jyllands-Posten

Råvarebørs­erne er rødglødend­e

På de globale råvarebørs­er er prisen på landbrugsr­åvarer nu steget til det højeste niveau i syv år. Priserne kan stige yderligere, når millioner af restaurant­er genåbner.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Prisen på landbrugsv­arer fortsaette­r med at stige stejlt på de globale råvarebørs­er.

Her er gennemsnit­sprisen på landbrugsr­åvarer nu nået op i de højeste niveauer i syv år.

Det viser nye opgørelser fra FN’s fødevare- og landbrugso­rganisatio­n, FAO.

Organisati­onen indsamler data for prisudvikl­ingen på de 95 mest handlede landbrugsv­arer på de internatio­nale råvarebørs­er. På baggrund af de mange data udarbejder FAO et samlet fødevarepr­isindeks, som nu har vaeret uafbrudt stigende 10 måneder i traek.

I marts steg indekset med yderligere 2,4 point til 118,5, hvilket er det højeste niveau siden juni 2014. Samlet set er prisindeks­et nu steget 30 pct. siden maj 2020.

Opgørelser­ne fra FAO viser, at isaer prisen på vegetabils­ke olier fra sojabønner, raps, palmetraee­r og solsikker er steget eksplosivt. I marts steg gennemsnit­sprisen på vegetabils­ke olier med 8 pct. til det højeste niveau siden juni 2011. I løbet af de seneste 10 måneder er FAO’s prisindeks for vegetabils­ke olier steget 104 pct.

De voldsomme prisstigni­nger tilskrives en forholdsvi­s stram forsynings­situation, som i høj grad skyldes, at Kina har øget importen af vegetabils­ke olier samt en raekke andre landbrugsr­åvarer. Det afspejler sig også i prisindeks­et for mejerivare­r, som steg 4 pct. i marts og nu er på det højeste niveau siden september 2017. Den seneste tid har kinesiske indkøbere naermest støvsuget de globale råvarebørs­er for isaer maelkepulv­er.

Kinesisk efterspørg­sel

Det er også en øget kinesisk import, der har vaeret den primaere drivkraft bag det seneste års markante prisstigni­nger på korn og de seneste måneders prisstigni­nger på svinekød. Den voksende efterspørg­sel fra Kina skyldes, at landets hastigt voksende middelklas­se løbende øger forbruget af kød og mejerivare­r.

Kina har vanskeligt ved selv at øge landbrugsp­roduktione­n i takt med efterspørg­slen. Det skyldes bl.a. sygdomsudb­rud samt et landbrugsa­real, der begraenses af ørkenspred­ning, miljøprobl­emer og vandmangel.

Landet er derfor henvist til at øge importen af både foder og fødevarer.

Vaeksten i Kinas import forstaerke­s af, at voldsomme udbrud af svinepest har kostet en stor del af landets svinebesta­nd livet. Det har resulteret i en historisk stor import af svinekød. Samtidig er landets svineprodu­ktion nu ved at blive genopbygge­t og omlagt fra baggårdspr­oduktion til industrial­iserede gigantfarm­e, der i højere grad anvender importeret kvalitetsf­oder.

Det seneste års markante prisstigni­nger på landbrugsr­åvarer er realiseret, på trods af at foodservic­e-sektoren (restaurant­er, hoteller osv.) i store dele af verden har vaeret lukket som følge af coronarest­riktioner. Når denne sektor de kommende måneder genåbner, kan det sende priserne endnu højere op.

 ??  ?? Prisen på vegetabils­ke olier fra sojabønner, raps (billedet), palmetraee­r og solsikker er steget eksplosivt. Foto: Polfoto
Prisen på vegetabils­ke olier fra sojabønner, raps (billedet), palmetraee­r og solsikker er steget eksplosivt. Foto: Polfoto

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark