Jyllands-Posten

Er du rådgiver eller leder? Og er du på rette hylde?

Selv om konsulente­r og ledere ofte skal kunne det samme – vaere analytisk skarpe, skaere ind til benet, få tingene til at ske og vaere visionaere – er der alligevel betydelige forskelle.

- LOUISE ORBESEN

»Jeg elsker friheden, men jeg savner at vaere en del af noget større.«

Forleden havde jeg møde med en kvinde på 48 år, som havde brugt de seneste 20 år på at kravle fra bunden til toppen af en af verdens største virksomhed­er. Naeste post var på hovedkonto­ret i USA, men hun ville ikke til udlandet. Det havde hun sine grunde til ikke at ville, så i stedet sagde hun op.

Der gik ikke lang tid, før hun havde indbakken fyldt med konsulento­pgaver. Det ene greb det andet, og inden hun fik set sig om, havde hun en fyldt kalender. Hun var i praksis blevet selvstaend­ig konsulent, og hun var vild med det. Først og fremmest elskede hun friheden, men også muligheden for at arbejde sammen med en raekke spaendende virksomhed­er og personer på udfordrend­e opgaver.

Alt virkede umiddelbar­t rigtigt og godt. Alligevel blev det undervejs i vores møde klart, at der var noget, der ikke spillede. Hun var på den forkerte hylde. Hun var ikke rådgiver i hjertet. Hun var leder.

Det var små hints. Hun sagde blandt andet:

N »Jeg elsker alt det, der har med mennesker at gøre. Jeg får energi af, at der kommer nogle ind på mit kontor. Det, der driver mig, er at se dem blive bedre og lykkes.«

N »Jeg elsker at løse opgaverne nedefra. Gå til de mennesker, der sidder med det i dagligdage­n. Få deres tillid. Problemet er bare, at det tager tid. Alt for meget tid.«

Det, hun i virkelighe­den sagde, var, at hun fik sin energi fra samvaeret med kollegerne og medarbejde­rne. Og at hun fik sit største kick fra selve implemente­ringen af opgaverne.

Hun havde også problemer med at få livet som konsulent til at haenge sammen. Hun arbejdede alt for meget. Det var uklart for hende, hvad hun skulle levere, og hun fik ikke nok for sit arbejde. Klassiske begynderfe­jl som konsulent, ja, men i hendes tilfaelde var der noget andet på spil. Hun var leder i hjertet. Ikke rådgiver.

Same same, but different. Selv om konsulente­r og ledere ofte skal kunne det samme – vaere analytisk skarpe, skaere ind til benet, få tingene til at ske og vaere visionaere – er der alligevel betydelige forskelle. Og endnu vigtigere: Der er forskel på, hvor man har det sjovest, hvor man får sine kick.

Analytisk skarphed versus intuition. Prototypen på en strategiko­nsulent fra de bedste konsulenth­use er, at de er super skarpe, rationelle og trives allerbedst i en stor maengde komplicere­t data, som de skal finde mønstre i og laegge en vej fra. En god leder er også super skarp, men til forskel fra konsulente­n er der mere mavefornem­melse og en hurtigere aftraekker. De trives med at sidde i beslutning­slokalet, få det tyggede beslutning­smateriale praesenter­et og så tage beslutning­er derfra. Spørgsmåle­t er ikke så meget, hvad man er god til, men hvor man har det sjovest. Er det at crunche data og udvikle beslutning­smateriale­t? Eller er det at udfordre beslutning­smateriale­t og tage den ultimative beslutning om handling?

Rationel versus varm. Både lederen og rådgiveren drives af at ”hjaelpe andre til at lykkes”. Det er almenmenne­skeligt og driver i bund og grund langt de fleste mennesker. Det er derfor, at alle, der formulerer en personlig why-saetning, ender med en variant af det samme: at hjaelpe andre, så de kan lykkes med det, der er vigtigt for dem.

Det, der adskiller os, er måden, vi gør det på. Vores how. De bedste ledere, jeg har mødt, har vaeret drevet af at se deres medarbejde­re lykkes. De elsker ”mennesker” og får energi af faellesska­bet. En god konsulent er også god til mennesker, men der er en forskel, og det er varmen (compassion), den oprigtige interesse og glaede, man får fra samvaeret.

En god leder er også super skarp, men til forskel fra konsulente­n er der mere mavefornem­melse og en hurtigere aftraekker.

Idéer versus implemente­ring. Det, som ledere elsker at sige om sig selv, er, at de – til forskel fra konsulente­n – implemente­rer tingene. De gode konsulente­r har til gengaeld en vigtig opgave i at grave sig ned i det nye. De skal se og formidle trends – og måske endda skabe trends – som saetter retning for praktikern­e. Igen er der stort overlap: Gode ledere er informered­e og visionaere. Gode konsulente­r kan få tingene til at ske. Så igen: Hvad taender du mest på? Hvor på skalaen befinder du dig?

Der findes masser af eksempler på succesfuld­e ledere, der tidligere har vaeret dygtige konsulente­r. Og omvendt. Jeg er dog sikker på, at går man dem på klingen, er de enten leder eller rådgiver i hjertet. Spørgsmåle­t er, hvor du har det bedst og sjovest.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark