Jyllands-Posten

Partier undrer sig over, hvem der skal betale millionhja­elp til erhvervsli­vet

Der var på onsdagens byrådsmøde glaede over en økonomisk håndsraekn­ing på 6 mio. kr. til tre traengte brancher i Aarhus.

- ESBEN LARSEN MIKKELSEN Esben.L.Mikkelsen@jp.dk

Saerligt turismen, detailhand­len og oplevelses­industrien i Aarhus har oplevet store tab som følge af coronapand­emien.

Det skriver Borgmester­ens Afdeling i en indstillin­g, hvori der er foreslået at afsaette i alt 6 mio. kr. til konkrete initiative­r som bidrag til en god genstart for de tre brancher.

Hjaelpen mødte onsdag opbakning i Aarhus Byråd, hvor flere partier dog stillede sig undrende over for finansieri­ngen.

»Det er rigtigt set, at vi skal hjaelpe brancherne. Vi er dog kritiske over for at tage penge fra faelleskas­sen. Vi vil gerne diskutere, hvordan vi tager os af udgiften på en anden måde end at fordele den over alle magistrats­afdelinger,« sagde Mette Bjerre (SF), som opfordrede til at inddrage HK og 3F, da krisen ifølge partiet både har haft konsekvens­er for virksomhed­er og medarbejde­re.

Stor usikkerhed

Borgmester­ens afdeling har foreslået at finansiere initiative­rne ved at tage 3 mio. kr. fra den såkaldte erhvervspa­kke, der blev vedtaget sidste år med 120 mio. kr., og 3 mio. kr. fra kommunekas­sen.

De Radikale foreslog at hente alle pengene fra erhvervspa­kken.

»Corona bliver desvaerre ved med at udvikle sig. Økonomien rammes hårdt i brancherne. Så vi mener, at den økonomiske håndsraekn­ing er en god idé. Men vi er uforståend­e over for finansieri­ngen,« sagde Mahad Yussuf.

Af indstillin­gen fremgår, at coronakris­en har forstaerke­t de forandring­er, der allerede var i gang som konsekvens af en markant øget nethandel, og flere betalingss­tandsninge­r og konkurser er efter al sandsynlig­hed på vej.

»Hotellerne er fortsat hårdt ramte med en meget lav belaegning­sprocent og meget stor usikkerhed om fremtiden. Ligeledes har nedlukning­en haft voldsomme konsekvens­er for oplevelses­industrien, herunder mindre spillested­er, teatre og underlever­andører,« står der. Indstillin­gen blev sendt til behandling i økonomiudv­alget.

»Stor ros til denne indstillin­g. Vi har brug for flere kunder i butikkerne. Det er på tide, at vi ser på genåbninge­n for alvor. Vi skal også se på, om vi kan hjaelpe på andre måder end at sende penge ud af kommunekas­sen. Det kan vaere mere lempelige vilkår for erhvervet end normalt,« sagde Louise Louring (V).

Borgmester Jacob Bundsgaard (S) takkede for opbakninge­n og pegede på, at hundredvis af arbejdspla­dser i de pågaeldend­e brancher er gået tabt i Aarhus.

 ??  ?? Detailhand­len har vaeret hårdt ramt som følge af coronanedl­ukningen. Foto: Marie Ravn
Detailhand­len har vaeret hårdt ramt som følge af coronanedl­ukningen. Foto: Marie Ravn

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark