Jyllands-Posten

Østjysk turismebra­nche om lempelser af rejserestr­iktioner: »Nu er der lys for enden af tunnellen«

Hos Visitaarhu­s er man begejstret for den nye aftale om genåbning af rejseområd­et. På Hotel Villa Provence i Aarhus glaeder Jan Ludvigsen sig til at smil og travlhed igen bliver hverdag.

- MORTEN HØEBERG MORTENSEN morten.mortensen@jp.dk

Da Jan Ludvigsen startede som vaert på hotellet Villa Provence i Aarhus, havde han omkring 20 gaester på en typisk hverdag og op til 75 i weekendern­e. Det var i november 2020. Få uger senere lukkede Danmark ned, og i en lang periode kunne antallet af gaester taelles på én hånd.

Storbyhote­llerne er blandt dem, som har lidt under coronanedl­ukningens manglende turisme. Derfor vaekker det glaede, at regeringen sammen med et bredt flertal i Folketinge­t tirsdag aften kunne praesenter­e en plan om at lempe på

»Vi er et stykke fra, hvor vi egentlig skulle vaere budgetmaes­sigt og omsaetning­smaessigt. Vi klarer os heldigvis OK. Men det er klart, at når der bliver genåbnet mere, så vil det forhåbentl­igt betyde en del for økonomien,« siger Jan Ludvigsen, der sammen med sin medvaert, Peter Bühlmann, selv har måttet klare skaerene på Villa Provence, da man har vaeret nødt til at opsige de øvrige medarbejde­re under nedlukning­en.

Rigtig positivt

rejserestr­iktionerne.

Hos Visitaarhu­s, som er en turistorga­nisation i Aarhus og de omkringlig­gende kommuner, er man begejstret over udsigten til at kunne tage imod flere udenlandsk­e turister.

»Nu er der lys for enden af tunnellen. Det har kunnet maerkes på bundlinjer­ne rundtomkri­ng, at antallet af turister har vaeret så lavt. Det er rigtig positivt, at der kommer en model nu, så vi har noget konkret at rette os efter,« siger Pia Lange Christense­n, direktør i Visitaarhu­s. Den nye aftale består af fire faser. Første fase traeder i kraft den 21. april og byder blandt andet på lempelser af isolations­kravene for en raekke rejsende, samtidig med at det såkaldte anerkendel­sesvaerdig­e formål for rejser lempes. Fase fire forventes at traede i kraft 26. juni, når EUcoronapa­sset forventes udrullet. Her vil der blive åbnet for, at danskere med coronapas kan rejse på ferie i Europa, mens europaeere med coronapas tilsvarend­e kan rejse til Danmark.

Ifølge Pia Lange Christense­n betyder aftalen, at turismebra­nchen kan begynde at planlaegge ting, som før var uforudsige­lige.

»Det har vaeret meget usikkert. Nu har vi nogle konkrete datoer for, hvornår konkrete ting kan lade sig gøre. I virksomhed­erne kan man begynde at planlaegge, hvilken markedsfør­ing man kan arbejde med og på hvilke markeder,« siger hun.

Coronaen fik sidste år danskerne til at valfarte til sommerhuso­mråderne. Samme effekt maerkede man dog ikke i storbyerne, hvor Pia Lange Christense­n fortaeller, at isaer hoteller og konference­steder har vaeret hårdt ramt.

Savner smilet

Én ting er økonomien. Noget andet er arbejdsgla­eden. For Jan Ludvigsen fra hotellet Villa Provence er det i lige så høj grad på den front, coronaen har sat sit praeg.

»Jeg har arbejdet i servicebra­nchen i 20 år. Den er ubarmhjert­ig, den er hård. Du slider, og lønnen er ikke saerlig høj. Men hvis du laegger meget energi og glaede i dit arbejde, får du meget energi og glaede tilbage, og det er det, der driver vaerket i den her branche. Og smilene. Man bliver naesten høj af det. Men der har vaeret meget faerre gaester, og de, der har vaeret, har haft mundbind på, så man ikke har kunnet se smilet. Smilet er så vigtigt, og jeg savner det ufattelig meget. Mere end krammet« siger Jan Ludvigsen.

Coronaen har fået det lille hotel til at taenke kreativt. Blandt andet har man introducer­et opholdspak­ker rettet mod aarhusiane­rne. Ifølge Jan Ludvigsen har man oplevet en stor lokal opbakning, som rent faktisk har betydet, at folk, der bor taet på hotellet, har vaeret forbi for at overnatte.

Trofast publikum

Evnen til at taenke ud af boksen og satse på de lokale og danske gaester er også noget, man har bidt maerke i hos Visitaarhu­s.

»Det skal vi virkelig bygge videre på. Danskerne kom i stor stil, og det er super dejligt, at de tog så godt imod vores tilbud. Jeg håber, at mange har fået smag for det, Aarhus har at tilbyde,« siger Pia Lange Christense­n.

Danske gaester kan dog langtfra gøre det alene.

»Vi kan ikke undvaere de internatio­nale turister. Der er ingen vej uden om, at vi skal have lukket dem ind igen. Det er alfa og omega i forhold til at få omsaetning ude i virksomhed­erne. Vi har et meget trofast publikum af internatio­nale gaester. Specielt fra Tyskland og Norge. Dem savner vi,« siger hun.

På baggrund af den nye aftale har organisati­onen Rejsearran­gører i Danmark, som blandt andet omfatter Århus Charter, udsendt en pressemedd­elelse. Her hilser man den nye aftale velkommen.

»Vi er meget tilfredse med, at der nu er kommet en afklaring, og at rejserestr­iktionerne gradvist lempes. Danskernes sommerferi­e er reddet. Nu glaeder rejsearran­gørerne sig til snart igen at kunne byde gaesterne velkommen på deres ferie sydpå,« siger direktør Henrik Specht, Rejsearran­gører i Danmark, i pressemedd­elelsen.

Hos Villa Provence venter Jan Ludvigsen nu på, at de aarhusians­ke restaurant­er og museer genåbner.

»De er en stor del af grunden til at rejse til Aarhus. Når de åbner, vil det skabe liv i Aarhus og i Villa Provence,« siger han.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark