Jyllands-Posten

Caféforman­d tager chancen og åbner

Café Evald i Silkeborg åbner den 21. april, men mest som et eksperimen­t. Horesta vurderer, at halvdelen af restaurant­erne først åbner den 6. maj.

- HENRIK GRØNVALD henrik.groenvald@jp.dk

Den 21. april bliver det muligt at nyde et glas kølig hvidvin eller en specialøl på terrassen hos Evald Brasserie & Café ved åen på Papirfabri­kken i Silkeborg. Åbningen er dog ikke drevet af stor lyst, erkender caféejer og formand for branchefor­eningen Danmarks Restaurant­er og Caféer (DRC) Jacob Niebuhr.

»Vi har tre restaurant­er, men har valgt kun at åbne Café Evald for at vaere en slags petriskål for, hvad der sker. Som formand er jeg nødt til at få nogle erfaringer, selv om risikoen er ret stor,« siger Jakob Niebuhr.

Selv om placeringe­n ved Remstrup Å er attraktiv, er han dog langtfra sikker på gaesternes interesse.

»Spørgsmåle­t er, om folk vil lade sig teste for at gå ud og drikke caffe latte og spise kage en eftermidda­g. Lige nu er risikoen, at vi laver et større hul ved at åbne end ved at holde lukket,« erkender Jakob Niebuhr, som også er medejer af Restaurant Zorba og Holgers Kro i Silkeborgs centrum.

»Jeg kan ikke sige, at det ikke kan lade sig gøre, hvis jeg ikke prøver det. Hvis vi kun åbner én enhed, er vi to i ejerkredse­n, som kan skiftes til at vaere der og undgå at holde lukket til den 6. maj, hvor der også må serveres inden døre.

»Få giver udtryk for, at de gerne vil åbne den 21. april. Mange har valgt at vente til den 6. maj, mens andre vil vente helt til august,« fortaeller Jakob Niebuhr.

Problemet er ifølge ham, at det er svaert at forudse, om der er et markedsgru­ndlag for servering i det fri i april. Og en åbning vil samtidig vaere et farvel til hjaelpepak­ker.

»Vi kender prisen for at holde lukket, og vi kan ikke umiddelbar­t se, at der er forretning i at åbne. Og med det vejr, vi ser lige nu, er der ikke varmt nok. Temperatur­en skal højere op, før vi kan servere varm mad,« forklarer Jakob Niebuhr.

Halvdelen venter

Formanden for hotellerne­s og restaurant­ernes organisati­on Horesta Region Midtjyllan­d, Jakob Beck Wätjen, vurderer, at omkring halvdelen af restaurant­erne vil vente med at åbne til den 6. maj.

»Mit bud er, at hver anden vil åbne med en eller anden form for udeserveri­ng. I Aarhus måske lidt flere, fordi kundegrund­laget er større,« siger Jakob Beck Wätjen.

»Der, hvor der er mange mennesker – f.eks. ved åen i Aarhus – kunne jeg sagtens forestille mig, at mange vil åbne, men mere isolerede restaurant­er vil nok forsat holde lukket. Finere restaurant­er med bordbestil­ling vil nok også vente.«

Ifølge Horesta-formanden er mange fortsat i tvivl – ikke mindst fordi aprilvejre­t kan vaere en udfordring.

»Det er svaert at gøre det hyggeligt, hvis det regner og sner. Nogle kaster sig ud i det, fordi de er vant til at have meget udeserveri­ng. Andre er meget i tvivl. Men det er helt klart nemmere at tage beslutning­en, hvis man i forvejen har takeaway, så køkkenet er åbent,« vurderer Jakob Beck Wätjen.

Venter selv

Han driver selv Vejlsøhus Hotel og Konference­center og Gl. Skovriderg­aard i Silkeborg, hvorfra han også leverer mad til virksomhed­er og private arrangemen­ter. For ham giver det dog ikke mening at åbne for udeserveri­ng, selv om han har egnede udearealer.

»Det ville kraeve, at der skal ekstra mandskab på, og det er jeg for usikker på, i forhold til hvilke muligheder jeg har. Overdaekni­ngsmaessig­t er der også udfordring­er. Så vi venter.«

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark