Jyllands-Posten

Enigt byråd står bag køb af Odders baneareal til byudviklin­g »a la Godsbanen i Aarhus«

På seneste byrådsmøde besluttede et enigt byråd i Odder at gå videre med planerne om at købe hele Odders baneareal med henblik på byudviklin­g. Det får samtidig betydning for letbanepas­sagererne.

- MARIE-LOUISE ANDERSEN Marie-Louise.Andersen@jp.dk

I dag er baneareale­t i Odder en indhegnet fysisk barriere mellem den østlige og vestlige del af byen, hvor letbanetog­ene overnatter, men på mandagens byrådsmøde besluttede Odder Kommunes byråd endeligt at sige o.k. til planerne om at købe arealet af Aarhus Letbane for et hemmeligt millionbel­øb.

Planen er at omdanne de ca. 14.000 kvm midt i Odder centrum til et attraktivt område med blandt andet boliger. Det fortaeller borgmester Uffe Jensen (V), der forestille­r sig »noget a la Godsbanen i Aarhus,« som han siger.

»Jeg vil gerne rose byrådet. Det er en visionaer beslutning og en appelsin i turbanen til Odder.«

Handlen sker som en såkaldt mageskifte­aftale, hvor

Aarhus Letbane til gengaeld køber et areal af Odder Kommune nordpå ved Rude Havvej, hvor det er planen, at der skal bygges facilitete­r, så letbanetog­ene kan ”overnatte” dér i stedet for i Odder midtby.

Byrådet har afsat 20 mio. kr. i 2023 og 38,4 mio. kr. i 2024 til køb af stationsom­rådet og by- og erhvervsud­vikling omkring den nye Rude Havvej Station.

To-tre år undervejs

Praecis hvad der skal ske på det nuvaerende stationsar­eal, som efter planen overtages ved årsskiftet til 2022, er uvist, men borgmester­en vurderer, at det meget vel kunne blive et valgtema ved kommunalva­lget i efteråret.

»Vi skal have en helt åben og god proces, så vi sikrer, at borgernes ønsker kommer på banen. Byrådet har allerede gået rundt fra kaelder til kvist, og noget skal helt sikkert vaeltes og rives ned, mens andet, f.eks. dele af remisen, skal, synes jeg, taenkes ind og bevares,« siger han og peger på, hvor attraktivt det bynaere areal er ift. boliger.

I dag står remisen, hvor de gamle dieseltog blev vedligehol­dt, ubrugt hen. Der har tidligere vaeret afholdt koncert i den rå hal med Savage Rose, hvor de nedsaenked­e spor blev overdaekke­t med store jernplader, så publikum kunne stå der. Det kunne meget vel ske igen, hvis det står til borgmester­en.

Aftalen er endnu ikke endelig, da det kraever, at letbanens ejere også siger o.k.

»Vi lavede jo en gensidig aftale i 2018, hvor alle parter tilkendega­v, at man kunne se muligheder i det, så jeg har en forventnin­g om, at det bliver realiseret,« siger han, der vurderer, at det tager to-tre år, før udviklinge­n for alvor har taget fart.

Aarhus Letbane har dog tilkendegi­vet, at kommunen kan råde over arealet allerede i år, hvor byggeriet af et nyt sundhedshu­s giver behov for at etablere midlertidi­g parkering på arealet.

I stedet for at parkere for natten i midtbyen skal letbanetog­ene parkere ved Rude Havvej, hvor Aarhus Letbane skal overtage et areal på ca. 4.000 kvm af Odder Kommune.

Kommunen har samtidig afsat penge til at etablere en p-plads til letbanepas­sagerer, så bilerne kommer vaek fra midtbyen, og stationen bliver knudepunkt for letbanen – med pendlerpar­keringspla­ds, opladning til el-biler, busvendepl­ads og på sigt, er drømmen, et vigespor, der kan bringe rejsetiden mellem Aarhus og Odder ned.

Aftalen mellem kommune og Aarhus Letbane har vaeret laenge undervejs – allerede i sommeren 2018 udtalte Uffe Jensen til JP Aarhus, at han forventede, at der kunne ligge en aftale på bordet omtrent samtidig med, at letbanen begyndte at køre til og fra Odder.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark