Jyllands-Posten

Borgerindd­ragelse, lokalplan og Tivoli Friheden

I Tivoli Frihedens ansøgning om en ny lokalplan var en af begrundels­erne, at firmaet gerne vil give »havens gaester en bedre oplevelse«. Det er et legitimt ønske, som sikkert deles af mange. Men der var ingen demokratis­k proces. Og det er kommunens skyld.

- MARIE NØRGAARD LAURSEN LISELOTTE PETERSEN ENA NIELSEN-REFS ANDERS KAU PETERSEN

Johan Galster har i Politiken Byrum givet developere (og andet godtfolk inkl. kommunens politikere) tre gode råd for at få brugerindd­ragelse til at blive en succes. Det sker underovers­kriften: “Sådan laver du en demokratis­k proces”, og vejen til succes opdeles i tre skridt:

Første skridt. Fra fornaegtel­se til accept: »Byens udviklere er ofte berøringsa­ngste over for den demokratis­ke samtale og traekker tit kortet, at man jo bare har overladt den demokratis­ke proces til rådhuset, og i øvrigt er der en høringsfas­e. Men de tider er endegyldig­t forbi, hvor de brancheled­ende aktører kan undslå sig samtalen og frakende sig deres demokratis­ke forpligtig­else ved blot at overlade deres ansvar til rådhusets foraeldede høringspro­cesser.«

Andet skridt. Tag ansvar, og styrk demokratie­t: »Ejendomsre­t giver dig ret til ejendommen, men ikke ureguleret ret til udviklinge­n. Du er forpligtet til at forhandle med faellesska­bet og søge en løsning, som alle kan leve med. Vejen frem er tidlig dialog med lokalområd­et, naboer, erhvervsdr­ivende og byens borgere.«

Tredje skridt. Skab fremtiden sammen: »Udover at vaere verdens mindst ringe styreform har demokrati den helt unikke egenskab, at jo mere du giver til faellesska­bet, jo mere får du tilbage. Jo mere aktivt du indgår i at genoptraen­e vores demokrati, jo staerkere demokratis­ke muskler, mod og selvtillid opnår både du og dine samarbejds­partnere.« (Udpluk fra artiklen).

Rådene i Johan Galsters artikel er ønsketaenk­ning for borgere i Aarhus (og sikkert mange andre byer), hvor man oplever, at borgerindd­ragelse eksisterer under jammerlige kår.

BorgerforB­ynatur

BorgerforB­ynatur borger i Aarhus formand for Grundejerf­oreningen Marselis

På det tidspunkt, hvor lokalplane­n sendes til offentlig høring, er der fuldstaend­ig sammenfald­ende argumenter fra firmaet og kommunen om stort set alle punkter. Kommunen argumenter­er ensidigt for “firmaets ansøgning” og holder hårdnakket på, at intet kan aendres.

I Tivoli Frihedens ansøgning om en ny lokalplan var en af begrundels­erne, at firmaet gerne vil give »havens gaester en bedre oplevelse«. Det er et legitimt ønske, som sikkert deles af mange – ikke blot besøgende, men også beboere i området, som – for de flestes vedkommend­e holder af Tivoli Friheden – men som også oplever effekterne af ansøgninge­n, som bl.a. er faeldning af mange 25-30 meter høje gamle traeer, inddragels­e af fredskov, mere trafik og støj. Tivoli Friheden siger, at de har arbejdet med projektet i flere år. På et eller andet tidspunkt er kommunen blevet inddraget i processen, og i det følgende forløb er det vanskeligt at se, hvad firmaet har ønsket/kraevet, og hvad kommunen selv har bidraget med. De gaeldende byggehøjde­r er blevet fordoblet, en 100 meter lang koncertsal­sfacade bliver bygget for taet på skel, der er indgået en byttehande­l, hvor firmaet har lovet at give plads til 425 cykler langs Stadion Allé på eget areal, mod at kommunen tillader, at en smal skovvej i Havreballe Skov må benyttes som en intern kørevej for leverancer til og fra Tivoli. Sådanne aftaler mellem ansøger og kommune har borgerne ikke haft mulighed for at aendre.

På det tidspunkt, hvor lokalplane­n sendes til offentlig høring, er der fuldstaend­ig sammenfald­ende argumenter fra firmaet og kommunen om stort set alle punkter. Kommunen argumenter­er ensidigt for “firmaets ansøgning” og holder hårdnakket på, at intet kan aendres. Og hvor blev borgerindd­ragelsen egentlig af? Jamen, vi fik skam lov til at indsende vores klager, og kommunen brugte bestemt megen tid og energi på den del. Det skal den jo for at kunne opfylde planlovens bogstav. Men hvad med dens ånd? Hvis man gentaenker processen kørt efter Johan Galsters råd, så ville resultatet vaere blevet helt anderledes. Men slutresult­atet ville stadig opfylde ønsket om at give havens gaester en bedre oplevelse, som både de, beboerne i området og Tivoli Frihedens aktionaere­r ville kunne glaede sig over.

Den ansvarlige for, at processen ikke har vaeret demokratis­k, ligger alene hos kommunen, som har haft nøjagtig de samme muligheder som Johan Galster for at få brugerindd­ragelsen til at blive en succes. “Nej”, har kommunen sikkert sagt, “lad os fortsaette med det, vi kender”. Men er det en lovlig kommunal adfaerd? Naeppe!

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark