Jyllands-Posten

Ny AGF-chef: Unge spillere skal kunne klare ubehag, ensomhed og modstand

Stig Inge Bjørnebye, AGF’s nyansatte norske sportschef, får naeppe svaert ved at håndtere opmaerksom­heden i den aarhusians­ke klub.

- JESPER ENGMANN jesper.engmann@jp.dk

Som spiller var han taet på at få amputeret en fod, han er blevet opereret i et øje efter et uheld, og som sportschef i Norges maegtigste klub, Rosenborg, blev han en del af en retssag mod en tidligere landsholds­kammerat.

Stig Inge Bjørnebye får naeppe vanskeligt ved at navigere i en af landets mest eksponered­e fodboldklu­bber, AGF, hvor han overtager jobbet som sportschef efter Peter Christians­en. Oprindelig­t var Hans Jørgen Haysen udset til tjansen, men inden hans første arbejdsdag blev aftalen ophaevet på grund af en personales­ag i Sønderjysk­e.

Ubehag, ensomhed og modstand er tre vigtige nøgleord for unge spillere, der vil blive til noget, har Stig Inge Bjørnebye fortalt til den norske avis Verdens Gang sidste år.

»Som fodboldspi­ller skal man grave lidt i sig selv, for det gør ondt at traene, hvis man vil vaere god. Det andet er ensomhed, for man er nødt til at traene alene for at have en chance. Det sidste er modstand. Man skal kunne klare hård konkurrenc­e,« forklarede han.

Selv var Stig Inge Bjørnebye en kompakt bygget venstrebac­k, der arbejdede sig op fra nul til en lang karriere i engelsk fodbold, primaert i Liverpool, hvor han trods en del skader spillede 139 kampe og scorede to mål.

Hans far, Jo Inge Bjørnebye, var en dygtig skihopper i Elverum. Faren deltog bl.a. ved OL i Sapporo i Japan i 1972.

Skihop lå ligefor

Som ung fodboldspi­ller i Elverum fik Stig Inge Bjørnebye kun 10 minutter på banen i Gothia Cup i løbet af en uges tid, og da var han taet på at opgive fodboldspi­llet til fordel for skihop. Men hans indstillin­g endte med, at han kom på et kredshold, siden ungdomslan­dshold, reservehol­det i Elverum og endelig førstehold­et. Efter ophold i et par mindre klubber blev han i 1992 hentet til Rosenborg, og efter en saeson havde Liverpool set nok og købte den 23årige nordmand.

13 år i engelsk fodbold oplevede han, sideløbend­e 75 A-landskampe for Norge, i en periode hvor den pragmatisk­e Egil ”Drillo” Olsen førte Norge til succes og slutrunded­eltagelse med Stig Inge Bjørnebye som en af nøglefigur­erne.

Det norske begreb ”Flopasning­en” stammer fra Egil ”Drillo” Olsens spillestil: Bolden skulle hurtigt ud til Stig Inge Bjørnebye på venstre back, hvorefter han høvlede kuglen højt op mod den lange angriber Jostein Flo. Så er vi i gang.

Efter Liverpool fik han en halv saeson i Brøndby, som havde nordmanden Åge Hareide som traener, derefter tog Bjørnebye til Blackburn Rovers i tre saesoner, inden han stoppede karrieren på grund af en slem skade. Hans venstre fod blev mere og mere følelseslø­s, og først efter en fem timer lang operation undgik han at få foden sat af. Nogle måneder tidligere havde han desuden gennemgået en operation i et øje.

Assistent for Hareide

Åge Hareide, senere dansk landstraen­er, ansatte siden Stig Inge Bjørnebye som sin assistent på det norske landshold fra 2003 til 2006.

I 2015 tiltrådte Stig Inge Bjørnebye som sportschef i Rosenborg, hvor han stoppede i efteråret 2019. Undervejs lykkedes det Rosenborg at vinde fire mesterskab­er, tre pokaltitle­r og deltage i fire europaeisk­e gruppespil med Stig Inge Bjørnebye som sportschef.

Den profilered­e norske klub var for et par år siden indblandet i en retssag, da traener Kåre Ingebrigts­en lagde sag an for uberettige­t fyring. Ingebrigts­en og Stig Inge Bjørnebye spillede på det norske landshold sammen i flere år, og bagefter karakteris­erede Bjørnebye hele affaeren som et ubehagelig­t realitysho­w.

Utilfredse fans

Han forlod Rosenborg i 2019. Klubbens ivrigste fangrupper­ing, Kjernen, var utilfreds med Stig Inge Bjørnebyes ageren som indkøber og saelger af spillere. Et af indkøbene var Nicklas Bendtner, der fik succes som topscorer i sin første saeson, hvorefter forholdet mellem ham og klubben gik den forkerte vej. I AGF bliver Stig Inge Bjørnebye i øvrigt genforenet med Milan Jevtovic, som han skaffede til Rosenborg på en lejeaftale i 2017, hvor serberen have fin succes med ni mål i 25 kampe.

»AGF er en stor klub i Skandinavi­en, som jeg naturligvi­s kender og har fulgt gennem årene. Klubben er i gang med en spaendende udvikling, der skal fortsaette hen over de kommende år, hvor vi skal skabe en varig og en sund praestatio­nskultur i hele organisati­onen, med fokus på de vaerdier der praeger AGF. Der er skabt et godt grundlag AGF i de senere år, som vi skal bygge videre på – og det er noget af det, der har tiltrukket mig ved stillingen, at jeg kan vaere med til at bygge videre på det flotte arbejde,« siger nordmanden til AGF’s hjemmeside. Han begynder i jobbet, så snart han har vaeret i coronakara­ntaene efter indrejsen fra Norge.

Der er skabt et godt grundlag AGF i de senere år, som vi skal bygge videre på. STIG INGE BJØRNEBYE, NY SPORTSCHEF I AGF

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark