Jyllands-Posten

Kommer der flest penge til vejene eller til jernbanern­e?

Umiddelbar­t ser det ud til, at de fleste penge i trafikafta­len går til skinner. Men af de nye penge i aftalen går over halvdelen til veje.

- LARS FROM lars.from@jp.dk Kilde: Transportm­inisteriet

Mandag var alle Folketinge­ts partier glade for den trafikog infrastruk­turaftale, de netop havde indgået.

86 mia. kr. til flere og bedre jernbaner og 63 mia. kr. til flere og bedre veje, lød det fra bl.a. SF – tal, som også Jyllands-Posten gengav.

I regnestykk­et på de 161 mia. kr., som skal bruges frem til 2035, har man imidlertid talt de projekter med, som Folketinge­t allerede har aftalt og sat penge af til. Det gaelder bl.a. signalprog­rammet, hvor man endnu mangler at bruge 8,5 mia. kr., som blev aftalt i 2009, en del af elektrific­eringen af jernbanen for 3,3 mia. kr., som blev aftalt i 2012, samt landanlaeg­gene til jernbanen ved Femern-forbindels­en til 5,1 mia. kr. Her blev anlaegslov­en vedtaget i 2015.

På den måde bliver anlaegspro­jekter og renovering af jernbaner, som allerede er besluttet, og der er bevilget penge til, for 41 mia. kr. talt med i regnestykk­et, ligesom der her taelles vejprojekt­er med for 12 mia. kr.

Det betyder, at jernbanepr­ojekter i dette regnestykk­e får 57 pct. af pengene, mens vejprojekt­erne får 43 pct.

Hvis man kun taeller de projekter og de penge med, som er nye, bliver billedet et noget andet: Så får vejene 53,5 pct. af pengene, mens jernbanen får 46,5 pct.

Misvisende og oppustede

Enhedslist­ens transporto­rdfører Henning Hyllested mener, at tallene, som blev praesenter­et, er misvisende og oppustede.

»Det er en oppustet og kunstig måde at praesenter­e, hvad aftalen indeholder af midler. Når det pludselig ser ud, som om der er flere penge til jernbanen end til vejene, skyldes det, at man har pustet tallene op,« mener han.

»Nogle af de projekter, som f.eks. signalprog­rammet, hvor man udskifter signaler langs hele jernbanen, blev besluttet for 12 år siden. At påstå, at det er en integreret del af aftalen, er en kunstig måde at gøre det på. Derfor kigger vi hos Enhedslist­en kun på de 105 nye mia. kr. – og her er der en klar favoriseri­ng af vejene,« siger Henning Hyllested.

Fordi Enhedslist­en ikke er begejstret for de mange veje i aftalen, har partiet valgt at stå uden for den del af aftalen, der handler om vejene.

Hos Venstre er transporto­rdfører Kristian Pihl Lorentzen enig med Enhedslist­en i, at det reelt er vejene, der med aftalen får flest penge.

»Vi er meget tilfredse med, at hovedparte­n af de nye penge går til vejene – fordi vejene er kommet langt bagud i forhold til jernbanen,« lyder det.

Han mener til gengaeld ikke, at man har forsøgt at skjule, at man også har talt gamle penge med. Til gengaeld er Kristian Pihl Lorentzen helt uenig i, at der skal bruges lige mange penge på veje og jernbaner.

»90 pct. af trafikken foregår på vejene, derfor burde vejene også – alt andet lige – have 90 pct. af pengene. Problemet er, at jernbaner er ufatteligt dyre. Men de senere år har jernbanen fået langt hovedparte­n af pengene, selv

Bane: 44,9 mia. kr. Vej: 51,7 mia. kr. Øvrige: 9,2 mia. kr.

Bane:

Signalprog­rammet:

8,6 mia. kr.

Elektrific­ering Aarhus-Lindholm: 1,5 mia. kr.

Elektrific­ering Fredericia-Aarhus: 1,8 mia. kr. Ny bane Vestfyn: 4,1 mia. kr. Vedligehol­d: 17,9 mia. kr.

Vej:

Motorvej Vestfyn: 1,5 mia. kr. Storstrøms­bro: 2 mia. kr. Vedligehol­d: 8,5 mia. kr. om den kun betjener en forsvinden­de lille del af befolkning­en,« siger han.

Kristian Pihl Lorentzen peger samtidig på, at der i 2030 formentlig vil vaere op mod en million elbiler i Danmark:

»Og det helt afgørende er, hvad der kører på vejene. Derfor får det stor betydning i forhold til miljø og klima.«

Nye investerin­ger:

»Jernbanen mislighold­t«

I miljøorgan­isationen Noah mener Ivan Lund Pedersen, at vejene siden 1936 har fået flere penge end jernbanen, og at investerin­gsmidlerne er fordelt helt forkert. Han mener, at der sker en skaevvridn­ing, fordi jernbanen i mange år ikke er blevet vedligehol­dt.

»Det gaelder f.eks. elektrific­eringen og signalerne, der for laengst burde vaere skiftet for at vaere up to date. Eller se, hvordan jernbanen snor sig op gennem Jylland, den burde for laengst vaere rettet ud. Til gengaeld er stort set alle veje tiptop og rettet ud, så man kan køre 130 km/t. på de fleste motorveje,« siger han og henviser til, at lande, vi normalt sammenlign­er os med, f.eks. Schweiz og Sverige, for laengst har renoveret jernbaner og skiftet signaler.

Gamle investerin­ger – de store klumper:

 ??  ?? Hvordan opgør man mest fair, hvor mange penge man i den nye trafikafta­le bruger på veje og skinner? Hvis man kun taeller nye penge med, er det tydeligt, at vejene vinder. Her er det asfaltarbe­jde på motorvej E45 ved Skanderbor­g. Foto: Casper Dalhoff
Hvordan opgør man mest fair, hvor mange penge man i den nye trafikafta­le bruger på veje og skinner? Hvis man kun taeller nye penge med, er det tydeligt, at vejene vinder. Her er det asfaltarbe­jde på motorvej E45 ved Skanderbor­g. Foto: Casper Dalhoff

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark