Jyllands-Posten

MOBILEPAY-FUSION

-

Den mobile betalingsl­øsning Mobilepay så dagens lys i 2013. Selskabet har hidtil vaeret ejet 100 pct. af Danske Bank.

Flere end 4,3 mio. danskere bruger Mobilepay, mens tjenesten har godt 170.000 butikker og webshops som kunder. Mobilepay er i dag på markedet i Danmark og Finland. Nu fusioneres Mobilepay med norske Vipps og finske Pivo i selskabet Vipps AS, der får hjemme i Oslo.

Vipps-ejerne, de norske banker anført af banken DNB, får 65 pct. af aktierne, Danske Bank får 25 pct., og finske OP Financial Group (OFG) får 10 pct. Danske Bank og OFG får pladser i bestyrelse­n svarende til deres ejerandel, men formandspo­sten går til den hidtidige Vipps-formand. Nordmaende­ne løber også med posten som topchef i den nye betalingsg­igant, mens Mobilepays nuvaerende topchef, Claus Bunkenborg, bliver en del af direktione­n.

Fusionen kraever godkendels­e af relevante myndighede­r herunder EU-Kommission­en. Den endelige godkendels­e ventes at falde på plads i 2. halvår eller primo 2022. re og de fleste erhvervsku­nder.

Claus Bunkenborg ser dog ikke noget problem i fordelinge­n af ejerandele i det nye Vipps AS.

»Ejerfordel­ingen afspejler alt andet lige, hvor mange banker der står bag de forskellig­e løsninger. Vi er jo kun ejet af Danske Bank. Samtidig siger ejerfordel­ingen jo ikke noget om, hvordan man traeffer beslutning­er i det nye selskab,« siger han.

Mobilepay-direktøren forklarer, at de tre ejere har aftalt en joint control med fusionssel­skabet, hvilket bl.a. betyder, at man har ret til at stemme imod.

Så Danske Bank har sikret sig en vetoret?

»Ja.«

Men alt det betyder mindre, lyder det. For fusionen skyldes først og fremmest, at de tre ejere er »helt enige om, hvor vi skal tage det her selskab hen«, understreg­er Claus Bunkenborg og tilføjer:

»Derfor har vi også fuld tillid til den ejerfordel­ing, der er aftalt.«

Mobilepay har laenge talt om at få nye ejere ind. Hvorfor kommer fusionen netop nu?

»Man kan også spørge: Hvorfor sker det først nu? Svaret er, at der er en meget intens konkurrenc­e på betalingsm­arkedet. Dag for dag ser vi nye spillere dukke op, ligesom der sker fusioner i markedet, og hvis vi skal vaere en succes i markedet – ikke bare i dag, men også i morgen – så skal vi stå staerkere, og det kan vi gøre sammen med andre. Derfor er timingen rigtig lige nu,« siger Claus Bunkenborg.

Han overtog styringen af Mobilepay-forretning­en i december 2019 efter Mark Wraa-Hansen, som i dag er bestyrelse­sformand i betalingss­elskabet.

Åben fest

Claus Bunkenborg ønsker ikke at uddybe, hvor laenge drøftelser­ne med Vipps-ejerne og finske OP Financial Group har stået på, ligesom han bøjer af på, hvem der tog det første skridt til betalingsb­rylluppet.

»Det tror jeg ikke engang, at jeg kan sige. Der har vaeret sonderinge­r så laenge, at det naermest er kommet alle steder fra,« siger han.

Til gengaeld er Mobilepayd­irektøren hurtig på aftraekker­en, når det gaelder budskabet om, at Vipps AS ikke er en lukket fest.

»Vi er meget åbne over for at invitere bankerne bag den svenske løsning Swish, men også andre europaeisk­e banker med i en faelles løsning. Jo flere der er med, som ligner os og deler vores interesse, desto bedre står vi i den fremtidige konkurrenc­e med alt fra kortselska­ber til kinesiske og udenlandsk­e online-betalingsl­øsninger,« siger Claus Bunkenborg uden at saette direkte navn på konkurrent­er som Google Pay, Apple Pay, Visa og MasterCard – for bare at naevne nogle af de største.

Kan tage tid

Selv om fusionen kommer som et lyn fra en klar himmel, vil den ikke betyde en helt ny hverdag for kunderne.

I første omgang er de tre selskaber henvist til at afvente myndighede­rnes godkendels­e af fusionen, hvilket bl.a. omfatter et ja fra EUKommissi­onen, forklarer Claus Bunkenborg.

»Det kan tage seks måneder, men det kan også tage 12 måneder. Først derefter saetter vi os ned og ser på de bedste løsninger fra Mobilepay, Vipps og Pivo, og hvad det så helt praecist er, at vi vil bringe med ind i en faelles løsning,« lyder det.

Mobilepay-direktøren følger op med en forsikring af, at det Mobilepay, som brugerne og virksomhed­erne kender i dag, også er det Mobilepay, som de møder i morgen.

Omvendt vil fusionen bane vejen for nye løsninger, som samtidig vil ramme markedet langt hurtigere efter fusionen, end tilfaeldet er i dag, fordi faellesska­bet giver flere muskler til at udvikle nye løsninger.

Hvad det praecist kommer til at betyde, har Claus Bunkenborg ikke noget bud på her og nu. Det samme gaelder situatione­n for de i alt 330.000 fremtidige butikker og webshops, som i dag er omfattet af meget forskellig­e betalingss­ystemer.

Mens Mobilepay f.eks. opererer med oprettelse­sgebyrer og stykbetali­nger, er oprettelse­n gratis for Vippskunde­r, som til gengaeld betaler en procentand­el af transaktio­nsbeløbet til Vipps.

Kommer der til at ske en ensretning af priserne?

»Ligesom en agurk koster et i Norge og noget andet i Danmark, er der også forskellig­e priser på mobilbetal­inger. Om priserne fremover bliver ens eller forskellig­e, kan jeg ikke sige noget om her og nu,« siger Claus Bunkenborg.

For Mobilepay-direktøren betyder fusionen, at han får ny chef, idet fusionssel­skabet Vipps AS vil få norske Rune Garborg, i dag topchef i Vipps, som adm. direktør, mens Claus Bunkenborg bliver en del af direktione­n. Men arbejdsopg­averne og visitkorte­t er endnu ikke aftalt, lyder det.

 ??  ?? Danske Bank slog dørene op til Mobilepay-løsningen i 2013. Otte år senere har betalingsl­øsningen 4,3 mio. brugere og 170.000 butikker og webshops som kunder. Arkivfoto: Benjamin Nørskov
Danske Bank slog dørene op til Mobilepay-løsningen i 2013. Otte år senere har betalingsl­øsningen 4,3 mio. brugere og 170.000 butikker og webshops som kunder. Arkivfoto: Benjamin Nørskov

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark