Jyllands-Posten

Bundlinjen bløder hos Danmarks naeststørs­te slagteriko­ncern

Trods rekordomsa­etning kommer Tican ud af 2020 med underskud. Coronakris­en har skabt vanskeligh­eder i både produktion­en og salget hos slagterise­lskabet.

- LARS ATTRUP lars.attrup@finans.dk

Coronakris­en har kostet dyrt for Danmarks naeststørs­te slagteriko­ncern, Tican Fresh Meat.

Omsaetning­en er vokset 14 pct. og saetter rekord med 8,9 mia. kr., men bundlinjen er farvet rød af et underskud på 35 mio. kr.

Det fremgår af Ticans 2020-årsregnska­b, som netop er offentligg­jort.

Ticans adm. direktør Niels Jørgen Villesen betegner resultatet som utilfredss­tillende og forklarer, at underskudd­et isaer skyldes afledte virkninger af coronakris­en.

»I foråret 2020 havde vi planlagt en stor opgraderin­g af vores slagteri, som skulle udstyres med nye robotter, der ville øge kapacitete­n. Da covid-19 ramte, gik arbejdet med opbygninge­n i stå i 10 uger, fordi teknikere fra andre lande ikke kunne komme frem til vores fabrik. Resultatet blev, at vi kom langt bagud med slagtninge­rne,« fortaeller Niels Jørgen Villesen.

Da det så vaerst ud, var Tican omkring 250.000 grise bagud – svarende til 16 dages slagtninge­r. Problemet blev forstaerke­t af, at Tican inden coronakris­en havde sagt ja til nye leverandør­er af slagtesvin. Tilførsler­ne voksede dermed på et tidspunkt, hvor udvidelsen af kapacitete­n blev forsinket. Gennem hele 2020 kaempede Tican for at indhente efterslaeb­et, som stadig ikke er afviklet.

»Det har medført ekstra udgifter til blandt andet overarbejd­sbetaling. Samtidig er produktivi­teten reduceret, fordi de grise, vi modtager, er tungere end normalt. Efterslaeb­et er aktuelt omkring 130.000 grise – svarende til otte dage – og jeg venter, at det vil vaere afviklet i løbet september,« fortaeller Niels Jørgen Villesen.

Corona gav problemer

Tican, som er ejet af den tyske slagteriko­ncern Tönnies, har slagterier i Thisted og Brørup og beskaeftig­er omkring 2.200 medarbejde­re. Slagteriet i Brørup blev i 2020 afskåret fra at eksportere til Kina som følge af coronasitu­ationen i Danmark. Flere af Danish Crowns slagterier var ramt af lignende blokader, som koster dyrt, da Kina er et saerdeles lukrativt marked.

»Vores slagteri i Brørup var afskåret fra at eksportere til Kina i to måneder, og varerne skulle derfor afsaettes på dårligere markeder. Samtidig har vi vaeret ramt af, at coronakris­en medførte lukning af foodservic­esektoren (restaurant­er, hoteller etc.), hvilket fik priserne til at falde i hele markedet,« forklarer Niels Jørgen Villesen.

For at sikre leverancer­ne af slagtesvin fra landmaende­ne er Tican nødt til minimum at matche den svineafreg­ning, som markedsled­eren Danish Crown tilbyder. Hvis Tican betaler mindre, smutter landmaende­ne og melder sig ind hos Danish Crown.

Netop Danish Crown har de seneste år haft en ekstremt staerk konkurrenc­eevne og har betalt noget naer den højeste svinekødsa­fregning i Europa.

Det laegger pres på Tican, som er tvunget til at skrue svineafreg­ningen tilsvarend­e i vejret, uanset om selskabets salgsprise­r giver daekning for det.

»Vi følger markedet – både på råvareside­n og salgssiden. Sådan er vilkårene. Mere er der sådan set ikke at sige til det,« konstatere­r Niels Jørgen Villesen.

Øget slagtning

Trods de mange udfordring­er har Tican i 2020 øget slagtninge­rne med 440.000 grise til naesten 3,9 mio. grise.

»Jeg forventer, at vi bliver på det niveau den kommende tid. Vi har mistet nogle leverandør­er, men samtidig er der andre, som øger produktion­en,« fortaeller Niels Jørgen Villesen.

Tican har i 2020 eksportere­t mellem en tredjedel og halvdelen af sin produktion til Kina. Eksporten til dette marked har vaeret i voldsom vaekst, siden Kina i 2019 blev ramt af et stort udbrud af afrikansk svinepest, som på få måneder kostede op mod 200 mio. grise livet.

Lige nu er eksporten af svinekød fra Europa til Kina bremset hårdt op. Det rammer også Tican.

»Man hører to forklaring­er på opbremsnin­gen. Den officielle er, at importbeho­vet falder, fordi Kinas egen svinebesta­nd nu er genopbygge­t. Den uofficiell­e – som vi tror mest på – er, at Kina er ramt af nye udbrud af svinepest. Mange kinesiske landmaend frygter måske, at deres gårde skal blive ramt, og skynder sig derfor at tømme staldene og sende grisene til slagtning. Det skaber et midlertidi­gt overudbud, men på bagsiden af det kan der igen opstå mangel og øget behov for import,« vurderer Niels Jørgen Villesen.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark