Jyllands-Posten

»Jeg har ikke ført traeningsd­agbog eller noget – jeg har holdt hovedet oven vande«

Camilla Søgaard er verdens bedste til mountainbi­ke-orienterin­g, men sporten kan vaere svaer at kombinere med kaereste og job.

- PHILIP SELMANN philip.selmann@jp.dk

Nogen har såkaldt stedsans. De kan finde vej og genkende ruter, uanset om det hedder Tokyo eller Marselisbo­rg Skovene. Andre bliver vaek på parkerings­pladsen.

Camilla Søgaard hører til den første gruppe og er blandt verdens bedste til at benytte kort og kompas. Dels fordi hun som projektmed­arbejder på Syddjurs Ungdomssko­le er vant til at koordinere og administre­re elevernes aktivitete­r. Dels fordi hendes sport kraever stedsans i absolut topklasse.

Camilla Søgaard er nykåret verdensmes­ter og danmarksme­ster i mountainbi­ke-orienterin­g (MTBO). Sportsgren­en handler grundlaegg­ende om at finde en raekke poster i en bestemt raekkefølg­e på sin mountainbi­ke på kortest mulig tid. Den 29-årige orienterin­gsrytter drøner således gennem alskens terraen med over 40 kilometer i timen med kortet monteret til cykelstyre­t. Og det er hun for anden gang i karrieren verdens bedste til.

»Det er bare megafedt. På det naestsidst­e straek taenkte jeg, at hvis der var nogen, som kørte bedre eller hurtigere end mig, ville jeg lette på hatten. Jeg kørte vildt godt,« fortaeller Camilla Søgaard.

Hun er saerligt stolt af praestatio­nen, fordi den kommer i kølvandet på »et turbulent år«, hvor hun har ikke fået traenet lige så meget, som hun gerne ville. Hun har blandt andet jongleret med et brud med kaeresten, et nyt arbejde og dårlig samvittigh­ed.

Draenet for energi

Ruten til titlerne startede dog med løbesko. Som 10-årig begyndte Camilla Søgaard til orienterin­gsløb ligesom sine foraeldre og sin tvillingeb­ror, Rasmus. Hun var på U16landsho­ldet, men knaeskader besvaerlig­gjorde deltagelse­n i diverse konkurrenc­er. I 2010 blev Camilla Søgaard foreslået at prøve MTBO forud for det kommende VM. Hun klarede orienterin­gsløbet bedre på hjul end til fods og holdt ved.

Siden har cykelsport­en fyldt det meste af kalenderen for aarhusiane­ren. Der er ingen

Det har vaeret hårdt, og jeg skal stadig lige finde ud af, hvordan jeg håndterer det hele fremadrett­et. CAMILLA SØGAARD, VERDENSMES­TER I MOUNTAINBI­KE-ORIENTERIN­G

 ??  ?? Camilla Søgaard begyndte til klassisk orienterin­gsløb som 10-årig, men i efterskole­n skiftede hun til versionen på to hjul. Foto: IOF/Donatas Lazauskas
Camilla Søgaard begyndte til klassisk orienterin­gsløb som 10-årig, men i efterskole­n skiftede hun til versionen på to hjul. Foto: IOF/Donatas Lazauskas

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark