Jyllands-Posten

Nu skal alle nye cigaret- og tobakspakk­er vaere helt ens

-

Med virkning fra den 1. juli skal alle nye cigaretpak­ker, snusdåser og andre tobaksprod­ukter laves i helt ens, neutrale pakker. Det betyder, at alle pakkerne vil få en grumset grøn farve, mens producente­ns navn vil stå ens på alle pakker.

Allerede producered­e pakker kan dog i en overgangsp­eriode saelges frem til april 2022. Derfor vil der heller ikke lige med det samme vaere en stor forandring at maerke. Det siger Tine Marie Andersen, der er direktør i brancheorg­anisatione­n Tobaksprod­ucenterne.

De nye regler er en del af en handleplan for at nedbringe børn og unges rygning, som Folketinge­t har vedtaget. Planen har bl.a. også betydet krav om røgfri skoletid, og at tobak skal gemmes vaek i butikkerne.

Da det er en lov i Danmark, at alle tobaksvare­r skal vaere forsynet med sundhedsad­varsler, vil de neutrale pakker fortsat have en tekstog billedadva­rsel på pakken.

Disse tiltag virker, vurderer Niels Them Kjaer, der er chef for tobaksfore­byggelse i Kraeftens Bekaempels­e. Derfor forventer han også, at det nye tiltag vil få en effekt i Danmark.

»Man får stoppet en mulig reklame, som har eksisteret i mange år. Det er den sidste reklamesøj­le, som tobaksindu­strien har haft, fordi mange eksempelvi­s har deres cigaretpak­ke liggende på bordet på en café,« siger han.

Det handler dog mindre om selve situatione­n, hvor man køber cigaretter, men snarere om det, der er forbundet med at ryge visse maerker. Det siger Charlotta Pisinger, der er professor i tobaksfore­byggelse og arbejder på Center for Klinisk Forskning og Forebyggel­se ved Bispebjerg og Frederiksb­erg Hospital.

»Den største effekt forventes at vaere, at neutrale tobakspakk­er gør det mindre attraktivt eller cool at ryge for unge, og dermed vil det forebygge, at unge begynder at ryge,« siger hun.

Ifølge Charlotta Pisinger viser forsøg, at de neutrale pakker virker mindre tiltraekke­nde end almindelig­t brandede pakker.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark