Jyllands-Posten

Sådan fik Danmark fat på de rumaenske Pfizer-vacciner

1,17 mio. vacciner fra Rumaenien betyder, at flere danskere kan blive stukket tidligere. Vi var heldige og hurtige, fortaeller Danmarks ambassadør i Rumaenien.

- DIDDE VENZEL didde.v.lindholdt@jp.dk

Torsdag aften skulle den første portion af iskolde rumaenske Pfizer-Biontech-vacciner ankomme til Københavns Lufthavn, inden de i løbet af ganske kort tid vil ende i danske arme.

At de rumaenske Pfizervacc­iner ender i armene på danskerne, er et resultat af både held og vedholdenh­ed, fortaeller Danmarks ambassadør i Rumaenien, Søren Jensen, som har vaeret med i vaccinefor­handlinger­ne.

»Det startede, da jeg i begyndelse­n af juni skulle mødes med den rumaenske sundhedsmi­nister, Ioana Mihaila, for at dele min viden om det danske sundhedsva­esen, og hvordan vi har digitalise­ret det. Forud for mødet vidste jeg, at det var begyndt at stå stille med at vaccinere i Rumaenien, mens der var stor efterspørg­sel på vacciner i Danmark. Derfor spurgte jeg ministeren, om det var muligt for os at aftage nogen af deres vacciner,« fortaeller Søren Jensen.

Derefter begyndte ifølge Søren Jensen en laengere forhandlin­gsproces, hvor den danske sundhedsmi­nister, Magnus Heunicke, var i kontakt med den rumaenske sundhedsmi­nister. Ligesom statsminis­ter Mette Frederikse­n angiveligt »hiver fat« i den rumaenske statsminis­ter, Florin Citu, under et Natomøde for igen at tilkendegi­ve den danske interesse i de rumaenske vacciner.

»I virkelighe­den har det også i høj grad vaeret i den rumaenske regerings interesse at afgive vaccinerne. De har vaeret bange for at braende inde med de mange vacciner, for det vil både kunne give kritik internt i landet – og fra EU’s side,« vurderer Søren Jensen.

Skepsis i befolkning­en

Det store restparti af PfizerBion­tech-vacciner i Rumaenien skyldes, at vaccineske­psis hersker i store dele af befolkning­en. Der bor 20 mio. mennesker i landet, men indtil videre er det kun 5 mio., der har valgt at lade sig vaccinere. Derfor blev den rumaenske regering nervøs for, at vaccinerne ville overskride holdbarhed­sdatoen.

Men så kom Danmark med et tilbud om at købe dem.

Danmark har fået 1,17 mio. vacciner til indkøbspri­s, så nu gaelder det for den danske ambassadør om at vise taknemmeli­ghed.

»Det er klart, at jeg var med til at få det her sat i gang, og nu er det så også mig, der sørger for at sige paent tak ved eksempelvi­s at forsøge at arrangere nogle taettere forbindels­er mellem Danmark og Rumaenien. Det kan også vaere, at jeg skal holde en middag for at vise taknemmeli­ghed,« siger Søren Jensen.

Han forklarer, at han som det første har vaeret ude at sige tak til de rumaenere, som har pakket vaccinerne.

Den rumaenske sundhedsmi­nister har over for DR omtalt handlen med Danmark som »fremragend­e«.

»Det var det første europaeisk­e land, som spurgte efter vacciner. Bagefter har vi centralise­ret efterspørg­slen, og udenrigsmi­nisteriet og praesident­kontoret vil afgøre, hvordan vi deler raterne. Men Danmark var først,« siger Ioana Mihaila til DR.

Stor betydning for kalender

De rumaenske vacciner har betydet, at Sundhedsst­yrelsen

har valgt at fremrykke vaccinatio­nsprogramm­et to uger. Den danske befolkning er nu derfor allerede faerdigvac­cineret i uge 34 frem for uge 36. Det betyder desuden, at de 12-15-årige fra sidst i juli vil blive inviteret med i vaccinatio­nsprogramm­et.

De nyindkøbte Pfizervacc­iner udløber den 30. september og 31. oktober i år, men formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose, er ikke bange for, at de bliver for gamle.

»Jeg er på ingen måde i tvivl om, at vi når at bruge dem inden da,« siger hun.

Ligesom de andre vacciner vil de rumaenske vacciner blive fordelt, så regioner med flest aeldre borgere modtager vaccinerne først. Det betyder, at Region Hovedstade­n lige nu er lidt foran Region Syddanmark med vaccineudr­ulningen. Men de nye ekstra doser vil udglatte denne forskel ifølge formanden for Danske Regioner.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark