Jyllands-Posten

Nu er der realitysho­w på Holmegaard

Der er ingen kriminelle udlaending­e på Holmegaard. Til gengaeld er der kendisser, og staten tjener 200.000 kr.

- MADS BONDE BROBERG mads.bonde@jp.dk

Holmegaard på Langeland danner lige nu rammen om et realitysho­w.

Det skal ikke forstås som en metafor for det politiske drama, hvor regeringen selvsikker­t meddelte, at den havde købt Holmegaard for at lave et udrejsecen­ter, men så måtte opgive det hele, fordi den ellers loyale ven SF gik sammen med fjenderne i blå blok.

Nej, et tv-selskab er i disse dage helt bogstaveli­gt ved at optage et realitypro­gram med kendte danskere på den omdiskuter­ede ejendom.

Det er et nyt aspekt i historien om Holmegaard og desuden endnu et eksempel på, at folk ikke altid føler sig fantastisk behandlet af de nu tidligere ejere af stedet, fhv. jaegersold­at Henrik Radich Otkjaer og Camillia Otkjaer.

Aldrig oplevet før

Mens de i foråret succesfuld­t forhandled­e prisen på Holmegaard op (staten havde lagt ud med at byde 7 mio. kr., men endte med at betale 13,5 mio.), havde de allerede indgået en aftale om, at en ny saeson af tv-programmet ”Stjerner i trøjen” skulle optages på Holmegaard.

»Vi forelskede os i stedet, fordi vi skulle bruge en kasernelig­nende setting med god plads omkring til forskellig­e aktivitete­r,« fortaeller Kristian Farcin-Leth, adm. direktør i Strong Production­s, som producerer showet på vegne af Discovery Networks.

Her skal 12 kendte danskere gennem en raekke øvelser af militaert tilsnit. Efterhånde­n ryger nogle af dem ud eller giver op, og til sidst står der en vinder tilbage. Kristian Farcin-Leth vil helst ikke give for mange detaljer, »for det skal vaere en overraskel­se for deltagerne, så de skal ikke kunne laese det i Jyllands-Posten«.

Både produktion­sholdet og de kendte deltagere var »helt klar til go«, da regeringen den 19. maj offentligg­jorde, at den havde købt Holmegaard og ville indrette den til udrejsecen­ter for kriminelle udlaending­e.

»Det var en artig overraskel­se. Den tidligere ejer havde ikke naevnt noget om, at der var en risiko for, at stedet blev solgt. Og jeg har aldrig prøvet at stå i en situation, hvor vi har indgået en aftale om en location, og så bliver den solgt for naesen af os. Det er helt usaedvanli­gt,« fortaeller Farcin-Leth.

Ejerparret blev i 2017 dømt for at svindle med EU-midler via Holmegaard. Det har også sagt, at DGI har skønnet Holmegaard­s skydebane til 2,5 mio. kr., hvilket DGI kraftigt afviser. Derudover har det ifølge kommunen lejet vaerelser på Holmegaard ud til overnatnin­g, selv om parret havde fået besked på, at der ikke måtte vaere overnatnin­g, før der var kommet styr på tilladelse­r og brandsikke­rhed.

Efter at planerne om et udrejsecen­ter faldt sammen pga. SF, fandt tv-folkene en løsning sammen med Udlaending­estyrelsen, som Kristian Farcin-Leth roser:

»De anede ikke, at de købte noget med eksisteren­de aftaler. Alt det bøvl er et internt anliggende mellem os og de tidligere ejere. Og styrelsen gik ind i det med fynd og klem for at finde en løsning. De kunne i princippet have sagt, at det ikke var deres sag.«

Haenger I på en regning som følge af den overraskel­se, I fik jer?

»Det vil jeg helst ikke tale så meget om, for det er en sag mellem os og den tidligere ejer, som ikke nødvendigv­is er afsluttet.«

Udlaending­estyrelsen oplyser, at den får 200.000 kr. for at leje Holmegaard ud til tv-selskabet i perioden 14. juni-22. juli.

Masser af brandalarm­er

Optagelser­ne begyndte i mandags. Forud havde håndvaerke­rne vaeret i gang.

»Der er lavet forhindrin­gsbaner, og så er det mange år siden, at Holmegaard har vaeret en funktionel kaserne. Der har vaeret asylcenter siden, så vi skulle give det et kaserneloo­k,« siger Kristian Farcin-Leth og tilføjer, at der bl.a. blev malet, bygget og opsat camouflage samt logoer.

Desuden var stedet ikke »fuldt funktionel­t«.

»Der var nogle praktiske ting, der skulle gøres, før det var habitabelt. Meget af det, vi skulle bruge, har stået ubrugt hen, så det skulle reetablere­s,« siger han.

»Og som I selv har skrevet om, har der vaeret drevet vandrehjem uden tilladelse­r. Så vi har blandt andet haft til opgave at saette en masse brandalarm­er op og etablere branddøre. Det var fuldstaend­igt afgørende for os, at det foregik lovligt.«

Langeland Kommune oplyser, at tre af ejendommen­s bygninger i mandags fik en midlertidi­g tilladelse til, at der må ske overnatnin­g. Den løber frem til den 22. juli.

Det er stadig uvist, hvad regeringen vil stille op med Holmegaard på sigt.

Otkjaer-parret har ikke reageret på JP’s henvendels­er.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark