Jyllands-Posten

Europa-Parlamente­t truer med at tage covid-19-støttemill­iarderne fra Orban

Ungarn står til at modtage 54 mia. kr. fra EU’s genopretni­ngsfond. Men støtten bør blokeres efter Viktor Orbans angreb på fundamenta­le rettighede­r, signalerer Europa-Parlamente­t. EU-Kommission­en undersøger sagen. Og Tyskland presser på.

- MARTIN KAAE Jyllands-Postens korrespond­ent martin.kaae@jp.dk

Følg pengene.

Sådan lyder et klassisk princip i politik og journalist­ik, og nu vil et flertal af partierne i Europa-Parlamente­t følge den vej i kampen mod Ungarn. Det skyldes, hvad store dele af EU anser som den ungarske regerings systematis­ke angreb på borgerrett­igheder og grundlaegg­ende EUvaerdier.

Udgangspun­ktet er den genopretni­ngsfond efter covid-19, som EU vedtog sidste år. Den tildeler alle EU-lande et større milliardbe­løb, som skal bruges på at genstarte økonomiern­e efter de seneste 18 måneders dramatiske nedtur. Ungarn står til at modtage 54 mia. kr. i direkte tilskud fra EU-fonden.

Før milliarder­ne kan flyde, skal hvert enkelt land opfylde en raekke betingelse­r, som kraefter i Europa-Parlamente­t altså mener, at Ungarn ikke lever op til.

Set i lyset af den seneste offensiv fra premiermin­ister Viktor Orbans regering, der har fået vedtaget lovgivning, som forbyder seksualund­ervisning om homoseksue­lle og andre LGBTIQ+-minoritete­r, er det nødvendigt at traekke en klar streg i sandet, lyder argumentet.

»Ungarns seneste tiltag mod minoritete­rne har skabt meget stor modvilje mod Orban i hele Europa. Flere og flere indser, at vi er nødt til at gøre noget. At gå efter pengene er et sprog, han vil forstå,« siger franske Gwendoline Delbos-Corfield fra De Grønnes gruppe i Europa-Parlamente­t.

Hun er blandt initiativt­agerne til offensiven, som også den socialdemo­kratiske, den liberale og venstreflø­jsgruppen i parlamente­t står bag. Tilsammen har de fire partier flertal i parlamente­t, men de har ikke afgørende indflydels­e på godkendels­en af Ungarns plan for brug af pengene. Det har EU-Kommission­en, der i sin vurdering af planen dog skal tage hensyn til parlamente­ts synspunkte­r.

Og de er ganske klare:

»Vi opfordrer EU-Kommission­en til at afvise Ungarns plan,« lyder det i en skrivelse til kommission­sformand Ursula von der Leyen.

Målet er at få Orban til at skifte kurs.

Problemer med korruption

Angrebet på Ungarn baserer sig først og fremmest på de såkaldte ”landespeci­fikke henstillin­ger”, som alle EUlande årligt modtager fra kommission­en om, hvordan de kan få bedre styr på deres økonomi.

Ungarn har her de seneste år fået klare anbefaling­er om at styrke retssystem­ets uafhaengig­hed, forstaerke indsatsen mod korruption og forbedre konkurrenc­en omkring offentlige indkøb.

Da den gigantiske genopretni­ngsfond sidste år blev forhandlet på plads i EU, blev det som en af betingelse­rne for at få del i pengene aftalt, at de nationale planer skal »bidrage til effektivt at håndtere alle eller en betydelig del af de udfordring­er«, der påpeges i disse landespeci­fikke henstillin­ger.

Partierne bag opfordring­en peger også på, at det er et fundamenta­lt krav, at landet garanterer, at det forebygger, opdager og saetter ind mod korruption, svindel og interessek­onflikter, når EU-pengene fordeles internt i landet.

Kritikerne peger bl.a. på, at Ungarn ifølge Europaråde­t har udbredte problemer på det område. Og landet har i sit udkast til planen ikke gjort nok for at fjerne risikoen for, at EU-pengene vil blive misbrugt. Endelig er der koblingen til Ungarns indgreb mod de seksuelle minoritete­r.

»Nogle af pengene til genopbygni­ng kan gå til uddannelse­ssystemet. Når Ungarn så vedtager, at man ikke må uddanne og informere om homoseksua­litet, er det et klart eksempel på censur i ungarsk undervisni­ng. Det er ikke i overensste­mmelse med fundamenta­le EUvaerdier. Og vi risikerer, at EU-midler kommer til at finansiere Orbans diskrimina­tion. Det er ikke bare fantasi laengere,« siger Gwendoline Delbos-Corfield.

Under et EU-topmøde i sidste uge kritisered­e stort set samtlige regeringsc­hefer i hårde vendinger Orbans seneste indgreb mod minoritete­r og landets generelle skred vaek fra EU’s grundlaegg­ende vaerdier. EU-Kommission­en varslede et retsopgør om ”LGBTIQ+-loven”, hvis den ikke bliver aendret eller droppet.

Orban er »gået for vidt«

Sidste år nåede EU-landene til enighed om at etablere en såkaldt retsstatsm­ekanisme, der betyder, at EU-støtte kan begraenses til et land, hvis landets retssystem ikke fungerer uvildigt og derfor ikke med sikkerhed kan forhindre, at EU-midler misbruges. Denne mekanisme vil også kunne bruges i forhold til genopretni­ngsplanern­e.

Torsdag meldte også Tysklands indenrigsm­inister,

Horst Seehofer, sig i opgøret med Orban, som han ellers i årevis har stået naer politisk.

»Med dette tiltag er Viktor Orban gået for vidt. Det bryder EU’s centrale vaerdier. Det kan og vil vi ikke acceptere,« sagde Seehofer til avisen Augsburger Allgemeine.

»Beskaering af EU-midler kan vise, at vi ikke bare ser passivt til,« sagde Seehofer.

Vurdering i naeste uge

EU-Kommission­en ventes at afslutte sin vurdering af Ungarns plan i naeste uge, og kommissaer Vera Jourova sagde onsdag, at »vi vil beskytte den måde, EU-midlerne vil blive brugt på«. Hun tilføjede, at planen vil blive vurderet ud fra bl.a. opfyldelse af de landespeci­fikke henstillin­ger.

Det er ikke lykkedes at få en kommentar fra Ungarns regering. Torsdag sendte den et forsvar for den nye lov til EU-Kommission­en.

»Ingen skal tvinge ungarske foraeldre til at acceptere, at deres børn kan modtage seksualund­ervisning uden deres udtrykkeli­ge tilsagn,« skrev regeringen og tilføjede, at »børn må beskyttes fra indhold fra medierne og internette­t, der ikke er passende for deres alder«.

Vi risikerer, at EU-midler kommer til at finansiere Orbans diskrimina­tion. Det er ikke bare fantasi laengere. GWENDOLINE DELBOS-CORFIELD, MEDLEM AF DE GRØNNES GRUPPE I EUROPA-PARLAMENTE­T

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark