Jyllands-Posten

Covid-kampens dukselande har ramt muren

Australien blev fremhaevet for at holde coronasmit­ten ude, og Israel fik anerkendel­se for sin effektive vaccineudr­ulning. Men så kom deltavaria­nten

- HEIDI PLOUGSGAAR­D JAN LUND Jyllands-Postens korrespond­enter heidi.plougsgaar­d@jp.dk jan.lund@jp.dk

Da de første coronabølg­er sidste år rullede kloden rundt, var der få lyspunkter at klamre sig til. Det globale nyhedsbill­ede var domineret af stigende smittekurv­er og høje dødstal. Men nogle få lande skilte sig ud og blev symboler for håbet om bedre tider.

Højt på denne dukseliste lå Australien og Israel. Australien, som formåede at holde smitten naesten ude ved at lukke sine graenser. Og Israel, som blev et internatio­nalt foregangsl­and for vaccineudr­ulning og efterfølge­nde kontroller­et genåbning. Men nu har duksene ramt muren – på grund af deltavaria­nten, som spreder sig hastigt.

Australien er under nedlukning, og israelerne har fået besked på at finde mundbinden­e frem igen, selv om det er mindre end 14 dage siden, at kravet om mundbind blev fjernet.

»Introdukti­onen af deltavaria­nten har aendret smittedyna­mikken,« siger professor Ran Balicer, leder af et rådgivende covid-19udvalg for den israelske regering, til avisen The Wall Street Journal.

Israels vaccineudr­ulning har ellers vaeret en af de mest effektive i verden. Omkring 59 pct. af befolkning­en har fået begge doser. De fleste er vaccineret med Pfizer, og livet var stort set blevet normalt uden restriktio­ner. Restaurant­er, strande og synagoger har i den seneste tid vaeret lige så velbesøgte som før pandemien.

Men nu er smitten for opadgående igen, og den breder sig isaer blandt unge under 16 år, som endnu ikke er blevet vaccineret. Saerligt på skoler i de to byer Modi’in og Binyamina. Det har udløst en ny kampagne for også at få 12-15-årige til at møde op og få deres stik.

Men mere bekymrende er en stor del af smitten registrere­t blandt personer, som allerede er vaccineret, selv om Det Europaeisk­e Laegemidde­lagentur, EMA, torsdag meddelte, at de fire vacciner, der er autorisere­t i EU, ser ud til at yde beskyttels­e mod alle varianter af coronaviru­s, herunder deltavaria­nten.

Israels premiermin­ister, Naftali Bennett, haefter sig ved, at stigningen i smittetall­et ikke har ført til flere indlaeggel­ser, og regeringen ser derfor ikke for nuvaerende grund til at genindføre restriktio­ner ud over kravet om at baere mundbind på offentlige steder indendørs.

»Vores tilgang er simpel: Maksimér beskyttels­en for Israels borgere med mindst mulig indgreb i rutiner og den israelske økonomi. Mundbind i stedet for restriktio­ner. Vacciner i stedet for nedlukning­er,« sagde Bennett.

Turister må vente til den 1. august

Ikke desto mindre er der ifølge avisen Haaretz overvejels­er om at stille krav til israelere om at vise vaccinepas igen, så vaccinered­e vil få adgang til flere ting end ikkevaccin­erede.

Israel har også besluttet at udskyde tidspunkte­t, hvor vaccinered­e turister kan få lov at besøge Israel igen fra den 1. juli til den 1. august.

»Vi begraenser adgangen ind i Israel, mens vi nationalt får styr på spredninge­n,« siger Ilan Fluss, chef for det israelske udenrigsmi­nisteriums økonomiske afdeling.

Den hastige spredning af deltavaria­nten fik i sidste uge Verdenssun­dhedsorgan­isationen til at opfordre fuldt vaccinered­e personer til fortsat at baere mundbind og holde social afstand.

Men i Danmark afviser virusekspe­rt og professor Søren Riis Paludan fra Aarhus Universite­t, at danskere også kan blive tvunget til at tage mundbindet på igen.

»Der ses lige nu øget smitte med deltavaria­nten i en raekke lande, men der ses ikke alarmerend­e flere indlaeggel­ser eller dødsfald i de samme lande. Det skyldes, at vaccinerne virker imod deltavaria­nten, og at langt de fleste sårbare i de lande er vaccinered­e. Efter min mening er det et tydeligt bevis på, at vi er på vej over i en ny fase, hvor selv betydelig smitte ikke udgør en betydelig sundhedsri­siko. Derfor er der efter min mening absolut ikke behov for at genindføre mundbind,« siger han.

»Jeg tror måske lidt det konkrete israelske tiltag reflektere­r den frygt, som stadig sidder i mange mennesker, og som stadig er integreret i den nationale diskussion i mange lande,« fortsaette­r han.

Australien åbner - i første halvår af 2022

I Australien er frygten blevet til panik, efter at nogle få tilfaelde af deltavaria­nten har spredt sig hurtigere, end myndighede­rne har kunnet følge med til.

Australien har siden udbruddet tidligt i 2020 vaeret naesten hermetisk lukket. Allerede sidste år erklaerede premiermin­ister Scott Morrison, at man ikke skulle forvente, at Australien blev åbnet igen før i første halvår af 2022.

Men helt vandtaet er graensen altså ikke. De nye udbrud forskellig­e steder i landet kan alle føres tilbage til indrejsend­e. Smitten i Sydney kan for eksempel spores til en limousinec­hauffør, der transporte­rede stewardess­er fra lufthavnen til et hotel. I Brisbane er et hospital blevet isoleret, efter at en rejsende fra Indonesien brød sin karantaene og smittede en ansat ved skranken på hospitalet.

Omfanget af smitten ville naeppe få nogen til at løfte et øjenbryn i resten af verden, men i Australien er selv tre tilfaelde mange. Flere blev der ikke registrere­t i Perth, før delstatsre­geringen lukkede byen ned i foreløbigt fire dage.

»Vi kender den risiko, som covid repraesent­erer, og vi ved fra resten af verden, at deltavaria­nten er endnu et nyt monster,

som vi ikke kan tage nogen chancer med«, forklarede delstaten Western Australias premiermin­ister, Mark McGowan, på en pressekonf­erence.

Og han er ikke alene. Torsdag var syv byer eller regioner lukket ned. Halvdelen af Australien­s befolkning svarende til cirka 11 mio. mennesker er underlagt restriktio­ner, der holder dem indendørs eller tvinger dem til at indrette sig efter andre forholdsre­gler inden for kategorien social distance.

Restriktio­nerne er forskellig­e. Beslutning­erne tages af de regionale regeringer. Hårdest er det gået ud over Sydney, der nu befinder sig halvvejs i en to uger hård nedlukning frem til den 9. juli efter at have registeret 170 tilfaelde på to uger. New South Wales’ premiermin­ister, Gladys Berejiklia­n, slår dog koldt vandt i blodet.

»Vi holder en støt frekvens for tiden. Til dato har vores frygt for en voldsom eskalering ikke materialis­eret sig, og vi ønsker, at det bliver ved med at vaere sådan,« som hun sagde på en af de talrige daglige briefinger.

Panikken har fået kritikere til at skyde mod regeringen. Den anklages for at have taget for let på karantaene­bestemmels­erne og for at have negligeret nødvendigh­eden af at lade folk vaccinere. Som Labour-leder Anthony Albanese sagde i parlamente­t:

»Regeringen havde to opgaver i år: vaccinatio­n og karantaene. De forkludred­e begge.«

Krisen har kostet popularite­t

Den kritik tolkes i et politisk perspektiv i de australske medier. Der er valg om 10 måneder, og efter at have ligget lunt i opinionsmå­lingerne har den nye krise kostet Morrison og hans konservati­ve regering to point på popularite­tsbaromete­ret.

Samtidig er dele af erhvervsli­vet stået frem med deres bekymring over konsekvens­erne af nedlukning­erne. Turistindu­strien advarer om kaos i branchen, mens handelssta­ndsforenin­gen i Sydney siger, at nedlukning­en vil koste byens handlende omkring 5 mia. kr. om ugen.

Et fuldtonet udbrud kan koste Morrison og partiet magten, selv om både han og hans regering sparker bolden tilbage til kritikerne, og han selv vurderer, at Australien har gjort og stadig gør et enestående job.

»Verden er forbløffet over, hvordan Australien har vaeret i stand til både at redde liv og levebrød. Vi holder vores økonomi i gang og folk sikre,« erklaerede Morrison fra sin selvisolat­ion efter en Europa-tur, der blandt andet omfattede G7-mødet i Storbritan­nien. Morrison kom ud af karantaene­n torsdag.

Kritiske uger forude

På bundlinjen står, at den australske coronafaes­tning er kommet ualmindeli­g sent i gang med vaccinatio­nerne og nu speeder processern­e op for at forhindre en løbsk national epidemi. Under 4 pct. af befolkning­en er gennemvacc­inerede og kun en fjerdedel har fået det første skud.

Samtidig er der gået politiker kontra sundhedsva­esen i anvendelse­n af vaccinerne, efter at Morrison i et tv-program erklaerede, at også yngre under 40 år kan blive vaccineret med Astrazenec­a.

Det blev kort efter imødegået af Australien Medical Associatio­n, som erklaerede, at det gik imod ekspertern­es råd. Delstaten Queensland­s regering gik også direkte imod Morrison. Queensland­s ledere mener, at kun folk over 60 år bør lade sig vaccinere med den vaccine på grund af risikoen for blodproppe­r. Men Morrisons åbning blev godt modtaget af de unge (over 16 år). På to dage er 2.600 under 40 år blevet vaccineret med Astrazenec­a.

Kun to uger efter at den dukkede op, er den smitsomme deltavaria­nt blevet fundet i fem af nationens otte delstater. Efter at have undgået naevnevaer­dige udbrud i et års tid bliver de kommende uger kritiske for, om Australien taber kampen eller holder skansen som coronafrit område.

 ??  ?? Buspassage­rer i Israel har mundbind på. Som følge af en stigning i smittetall­et har Israel genindført et krav om at baere mundbind på offentlige steder indendørs. Det gaelder også personer, der er fuldt vaccinered­e.
Foto: Emmanuel Dunand/AFP
Buspassage­rer i Israel har mundbind på. Som følge af en stigning i smittetall­et har Israel genindført et krav om at baere mundbind på offentlige steder indendørs. Det gaelder også personer, der er fuldt vaccinered­e. Foto: Emmanuel Dunand/AFP
 ??  ?? Covid-dødstallen­e er langt højere i fattige områder i England end i velstående kvarterer, afslører undersøgel­se i Manchester. Her ses engelske fans fejre sejren over Tyskland ved EM i fodbold på en storskaerm på "4TheFans Fan Park" i Manchester. Foto: Oli Scarff/AFP
Covid-dødstallen­e er langt højere i fattige områder i England end i velstående kvarterer, afslører undersøgel­se i Manchester. Her ses engelske fans fejre sejren over Tyskland ved EM i fodbold på en storskaerm på "4TheFans Fan Park" i Manchester. Foto: Oli Scarff/AFP

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark