Jyllands-Posten

Rapport påviser social skaevhed i pandemien

I Storbritan­nien betaler de fattige en høj pris under pandemien. Nu bliver de tilbudt slankekure. Frankrigs regering vil tvinge ansatte på plejehjem til at blive vaccineret.

- JØRGEN ULLERUP Jyllands-Postens korrespond­ent jorgen.ullerup@jp.dk

Fattige briter har betalt en langt højere pris for coronapand­emien end deres mere velstående landsmaend.

En undersøgel­se fra University College London viser, at dødstallet var ca. 25 pct. højere i fattige områder end i resten af landet.

I det nordvestli­ge England i området omkring Manchester er den forventede levealder for maend faldet med 1,6 år og 1,2 år for kvinder. I England som helhed er tallet 1,3 og 0,9 år.

Professor Michael Marmot kalder resultatet af sin undersøgel­se for »forbløffen­de« i negativ forstand. Han opfordrer de britiske myndighede­r til at bruge tallene til at forbedre adgangen til sundhedssy­stemet i landet.

»På vej ud af pandemien vil det vaere en tragisk fejltagels­e at forsøge at genskabe forholdene, som de var. Over de seneste 10 år har sundhedsfo­rbedringer i England vaeret de naestvaers­te i Europa, og pandemien har øget sundhedsul­ighederne,« siger Marmot til The Times.

Uligheden er brutal

Fattiges risiko for at blive smittet skyldes både deres helbredssi­tuation og selve smitten. Mens mere velstående personer generelt har bedre helbred, har de også andre fordele. De er sjaeldent essentiell­e arbejdere i serviceind­ustrien, men har i højere grad vaeret i stand til at arbejde hjemmefra. De har ofte haver og bor sjaeldent flere generation­er sammen.

Ifølge Marmot kan tallene fra Manchester overføres til andre områder af landet.

»Det er ret dårligt for chancerne for at leve laenge at bo i fattige dele af London også,« siger han til avisen.

Borgmester­en i Greater Manchester, Andy Burnham, fastslår, at rapporten på brutal facon viser, hvor ulige England faktisk er.

»Folk med lavtlønned­e og usikre jobs har ofte ikke haft andet valg end at eksponere sig for covid og for at bringe smitten med hjem,« understreg­er han.

Storbritan­nien er ikke alene. Ifølge opgørelser fra Den Internatio­nale Valutafond (IMF) har pandemien for første gang i historien øget ulighedern­e samtidig i naesten alle verdens lande. Covid-19 er ikke kun en sundhedskr­ise, men også en økonomisk og social krise.

Plan om vaccinetva­ng

I Frankrig er ca. 1 mio. flere mennesker faldet ned under fattigdoms­graensen, mens milliardae­rerne er blevet rigere, fastslår hjaelpeorg­anisatione­n Oxfam France i en rapport med titlen ”Ulighedern­es virus”.

I efteråret 2020 modtog over 8 mio. indbyggere i Frankrig fødevarehj­aelp. Normalt ligger tallet på omkring 5,5 mio., og i 2008 var det under 3 mio. Mange flere end normalt har stillet sig op i køen for at modtage kontanthja­elp.

For hurtigere at komme smitten til livs er den franske regering nu klar til at tvinge alle ansatte på franske plejehjem til at blive vaccineret. Mens laeger i Frankrig i højt antal har ladet sig vaccinere, er tallet lavere for sygeplejer­e, og der hersker stadig betydelig modstand blandt sosu-assistente­r på bl.a. plejehjem.

Premiermin­ister Jean Castex presser i parlamente­t på for – om nødvendigt med en lov – at gøre vaccinatio­nen obligatori­sk for alle dem, der har kontakt med aeldre eller patienter.

Ifølge det franske sundhedsmi­nisterium har kun 55 pct. af de ansatte på franske plejehjem fået mindst et stik. Mens 91 pct. af laeger på offentlige franske hospitaler er vaccineret, falder tallene dramatisk på vejen ned ad rangstigen.

I Storbritan­nien kaedes overvaegt sammen med høje covid-dødstal. Derfor tilbyder det britiske sundhedsva­esen NHS nu statsbetal­te slankekure til op mod 700.000 overvaegti­ge.

Programmet til 861 mio. kr. inkluderer 12 uger med coaching og hjaelp fra slankefirm­aer som Slimming World. Også overvaegti­ge børn inkluderes i programmet.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark