Jyllands-Posten

Der slides mere på spillerne end nogensinde før

Danmark har brugt tredjefles­t spillere blandt kvartfinal­isterne i EM-slutrunden, og selv om Kasper Hjulmand tidligere har frygtet for spillernes helbred og aktuelt har Yussuf Poulsen, Simon Kjaer og Thomas Delaney på skånekost, forsikrer han om, at der ik

- ALEXANDER THORUP alexander.thorup@jp.dk

De højtbetalt­e fodboldspi­llere har fået lov til at knokle ekstra hårdt det forgangne halvandet år, og det har givet frygt for flere skadede spillere på grund af overbelast­ning. Et efterslaeb fra coronasaes­onen 2019/20 betød en komprimere­t saesonafsl­utning med flere kampe på kortere tid og faerre dage til restitutio­n mellem kampene.

Også forberedel­serne til den seneste saeson, 2020/21, blev forkortet, ligesom selve saesonen blev forkortet med en hel måned på grund af det igangvaere­nde EM og det sydamerika­nske mesterskab, Copa América.

Når deres respektive landshold er slået ud, kan de kun nyde en yderst kort ferie, før forberedel­serne til naeste saeson starter. Superligae­n starter allerede weekenden efter EM-finalen, mens Premier Leagues første kamp spilles blot en måned efter finalen.

Brug for bred trup

Det store pres på de bedste spillere har tidligere, bl.a. i efteråret, fået Kasper Hjulmand til at frygte for overbelast­ede spillere, og han og traenertea­met har derfor vaeret nødsaget til at tage meget hensyn til spillernes fysik med så mange kampe taet på hinanden.

»Som traener vil man gerne vinde den naeste kamp, det er den naeste udfordring. Men det betyder også noget, at vi sender spillerne tilbage til deres klubber i god forfatning, så vi kan udtage dem igen om en måned,« sagde Kasper Hjulmand i forbindels­e med Nations League-kampene mod England og Belgien.

Ved EM har Danmark også haft brug for at bruge bredden i truppen. Kun fem spillere inklusive de to reservemål­maend er uden spilletid i den 26 mand store trup. De resterende tre er Mathias ”Zanka” Jørgensen, Anders Christians­en og Robert Skov. Sidstnaevn­te har haft problemer med småskader op til turneringe­n.

Kun Italien, der stillede med hele B-kaeden i den sidste gruppekamp mod Wales, og Belgien, der har vaeret staerkt skadesplag­et og spillede med flere reserver i sidste gruppekamp mod Finland, har brugt flere spillere end Danmark.

Forud for lørdagens kvartfinal­e mod Tjekkiet er Kasper Hjulmand fortrøstni­ngsfuld på vegne af den danske trup, selv om både Thomas Delaney, Simon Kjaer og Yussuf

Angriberne er i størst fare for at blive skiftet ud. Kun Martin Braithwait­e og Romelu Lukaku

(med henholdsvi­s 355 og 354 minutter ud af 360) er taet på at have spillet fuld tid.

Midtbanekr­igeren har ret bemaerkels­esvaerdigt formået at spille samtlige minutter i alle Tottenhams 38 Premier Leaguekamp­e, ligesom han også har spillet naesten alle kampe i Europa League og begge cupturneri­nger.

Efter genåbninge­n af fodboldlig­aerne i sommeren 2020 udvidede Uefa muligheder­ne for at indskifte spillere i kampe fra tre til fem, og det har både spillere og traenere vaeret meget begejstred­e for. Christian Nørgaard er én af de spillere, der i dagligdage­n ikke kan nyde godt af den regel, da de engelske klubber holdt fast i de tre traditione­lle udskiftnin­ger. Han frygter heller ikke for kroppens tilstand. »Jeg kan jo se det på Pierre-Emile Højbjerg. Han er stadig en maskine og den, der løber mest i kampene. Han har spillet et utroligt EM indtil videre, så måske er det lidt overvurder­et,

I deres tilsammen 32 kampe har kvartfinal­isterne kun skiftet ud otte gange inden for de sidste fem minutter af kampen ellers et yndet kneb for at traekke tiden og spolere kamprytmen. at vi har for mange kampe. Vi kan tydeligvis godt klare det, når PierreEmil­e Højbjerg kan spille igen på den måde,« siger Christian Nørgaard. Pierre-Emile Højbjerg og Joakim Maehle er tilmed begge i top-10 over de spillere for kvartfinal­eholdene, der har løbet mest i de fire første kampe. Begge spillere har passeret 40 km. Listen taeller bl.a. også de to tjekkiske spillere Tomáš Souček og Vladimír Coufal, der har løbet henholdsvi­s 46,3 og 44,3 km.

Christian Nørgaard har selv vaeret skadet meget i den forgangne saeson, men han tror ikke, at traetheden vil fylde på hverken kort eller lidt laengere sigt med en EMkvartfin­ale og en oprykning med Brentford til Premier League – i øvrigt for første gang siden 1947.

»Vi glaeder os enormt meget, og det giver os energi. Så kan det godt vaere, at kroppen er lidt traet, og at det bliver en kort ferie. Men vi skal tilbage og spille Premier League,« siger Christian Nørgaard.

I de foreløbig 44 kampe har holdene i 78 pct. af tilfaelden­e benyttet enten fire eller fem udskiftnin­ger. Ingen af holdene har vaeret nede på nul eller én udskiftnin­g.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark