Jyllands-Posten

Før var det forudsigel­igt – nu er det svaert at se en favorit

Kampen om pointtrøje­n skabte dramatik på sjette Tour-etape, hvor en af bejlerne til trøjen, Mark Cavendish, vandt.

- JESPER HAUE HANSEN jesper.h.hansen@jp.dk

Det kan vaere smukt at se favoritter­ne leve op til forventnin­gerne. Det er allerede sket flere gange i årets Tour de France med etapesejre til Julian Alaphilipp­e, Mathieu van der Poel og Tadej Pogacar.

Omvendt er der bare noget forførende ved at følge et cykelløb, hvor udviklinge­n går fuldstaend­ig anderledes end forventet.

Derfor skal der også lyde en tak til Kasper Asgreen og Søren Kragh Andersen for at vaere med til at skabe en uventet indledning på en umiddelbar­t forudsigel­ig dag. De to danskere gik i et udbrud med bl.a. Greg van Avermaet, der senere gik solo og fik selskab af Roger Kluge, selv om det lignede en umulig mission at forpurre den forventede massespurt på sjette etape.

Det endte da også som en kamp mellem sprinterne, hvor Mark Cavendish vandt for anden gang i årets Tour. Da briten vandt i netop

Châteaurou­x for 13 år siden, var det en overraskel­se og hans første Tour-sejr. Nu er den 36-årige Deceuninck­Quickstep-rytter tilbage på sit gamle niveau og dermed en af favoritter­ne til at hente flere etapesejre end de 32, han har skrabet til sig gennem karrieren.

Og ikke nok med det – Mark Cavendish bejler til at beholde den grønne pointtrøje, der kan skabe en intens og medrivende kamp i årets Tour, efter det har vaeret et af de mest forudsigel­ige indslag i løbet af de seneste 10 år.

»Vi tog allerede et godt forspring for to dage siden, og nu udbyggede han den med endnu en sejr. Det ser godt ud for os, og det er noget, vi kommer til at gå efter,« siger Michael Mørkøv fra Deceuninck-Quickstep.

Sagan vred på Mørkøv

Den fornyede spaending skyldes ikke mindst en forvandlet Peter Sagan.

Bora-Hansgrohe-stjernen var laenge overlegen, når det handlede om at indsamle point under de indlagte spurter og i massespurt­erne, hvor slovakken sjaeldent endte uden for topfem.

Det førte til syv sejre i kampen om den grønne trøje, og aeraen blev kun afbrudt i 2017, da den tredobbelt­e verdensmes­ter blev smidt ud for sin rolle i Mark Cavendishs styrt under en spurt.

Sidste år måtte Peter Sagan for første gang se sig besejret, da Sam Bennett fra Deceuninck-Quickstep vandt pointkonku­rrencen.

Sam Bennett kommer helt sikkert ikke til at forsvare trøjen, da en knaeskade holdert ireren hjemme. Det har i stedet givet chancen til Mark Cavendish, der vil blive ført frem mod en sejr i pointkonku­rrencen af sin leadoutman, Michael Mørkøv.

Torsdag opstod der en uoverensst­emmelse mellem netop den 36-årige dansker og Peter Sagan, da danskeren skar ind foran slovakken under den indlagte spurt. Michael Mørkøv lagde efterfølge­nde en forsonende hånd på Peter Sagans skulder, mens Sonny Colbrelli gestikuler­ede irriteret efter den taette og nervøse spurt, selv om den italienske mester fik flest point af rytterne i feltet. Jo, kampen er så sandelig i gang.

»Sagan brokkede sig over, at jeg lukkede ham ind i barrieren. Jeg lå først og havde åbnet spurten, så jeg havde min ret til at traekke ind. Det var han ikke helt tilfreds med, men vi fik talt ud om det bagefter,« sagde Michael Mørkøv.

Men det er vel også et bevis på, at der allerede er taet kamp om trøjen?

»Helt sikkert. Til forskel for stort set alle andre cykelløb kan du se, hvor mange der byder sig til hver dag i de indlagte spurter. Det viser bare, at den grønne trøje er i utrolig høj kurs«

Dansk sejr fredag?

Torsdag endte Peter Sagan i topfem for anden gang i årets Tour de France, hvor han også har vaeret involveret i et grimt styrt på tredje etape. Slovakken har ellers altid vaeret en ekvilibris­t i kunsten at undgå styrt, men på alle måder virker superstjer­nen efterhånde­n menneskeli­g.

Sprinterne har stadig fem gode muligheder for en massespurt tilbage i løbet. Heldigvis ved man jo aldrig, hvad der sker, takket vaere ryttere som Kasper Asgreen og Søren Kragh Andersen.

Selv om Kasper Asgreen efterfølge­nde forklarede, at udbruddet mest var for at daekke af for konkurrent­ernes angreb, kan det vaere et varsel om mere angrebslys­t på den kuperede syvende etape fredag. Her vil der vaere gode sejrschanc­er for netop Deceuninck-Quickstepr­ytteren samt andre danskere som Magnus Cort.

»Nu skal vi lige have et glas vin, og så starter forberedel­serne. Det ligner en rigtig spaendende udbrudseta­pe, så den vil jeg da forsøge at ramme noget på, hvis jeg får lov til det,« sagde Kasper Asgreen.

For ja, heldigvis er alt åbent – og nu gaelder uforudsige­ligheden også for kampen om den grønne trøje.

 ??  ?? Mark Cavendish vandt en etape i Châteaurou­x for tredje gang i karrieren, og briten er dermed ubesejret i netop den by. Foto: Guillaume Horcajuelo/Reuters
Mark Cavendish vandt en etape i Châteaurou­x for tredje gang i karrieren, og briten er dermed ubesejret i netop den by. Foto: Guillaume Horcajuelo/Reuters
 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark