Jyllands-Posten

Overbudspo­litik klaeder ikke FH

-

Ingen organisati­on repraesent­erer så stor en del af den danske middelklas­se som Fagbevaege­lsens Hovedorgan­isation, FH.

Skaffedyre­ne, der traeller under verdens højeste skattetryk for at levere det økonomiske fundament under et velfaerdss­amfund, der laenge har vaeret på steroider.

Set i det perspektiv er det tankevaekk­ende, at FH har praesenter­et en 2030-plan, der vil skaffe et råderum på over 50 mia. kr. ved at opgive målet om strukturel balance i 2025.

I den evige debat om graenserne for velfaerd er det altid velkomment med et substantie­lt indspark fra en organisati­on, der taeller 1,3 mio. medlemmer; isaer når vi har en regering, der ofte synes at saette en aere i at vaere ukonkret, når den lancerer store planer.

Det turde vaere selvindlys­ende, at landet med verdens højeste skattetryk under normale økonomiske omstaendig­heder aldrig burde have underskud på de offentlige finanser i almindelig­hed og den strukturel­le saldo i saerdelesh­ed.

Ikke desto mindre anbefaler FH, at der frem til 2030 bør vaere et strukturel­t underskud på 0,5 pct. af bruttonati­onalproduk­tet. Danmark skal altså leve på klods, selv om skattetryk­ket er hinsides det surrealist­iske. Med andre ord raekker de penge ikke, som FH’s medlemmer afleverer til de offentlige kasser. Af de 60,5 mia. kr., som FH vil bruge i resten af dette årti, skal de 53,1 mia. kr. komme fra at lade staten have permanent underskud på den strukturel­le saldo.

De resterende 7,4 mia. kr. skal hentes ved at fjerne fradraget for renteudgif­ter over 100.000 kr. for par og 50.000 kr. for enlige samt ved at lade regulering­en af topskatteg­raensen følge prisudvikl­ingen i stedet for som nu lønudvikli­ngen. Det betyder ifølge FH, at 39.000 flere vil skulle betale topskat. Et godt gaet er, at en solid del af dem vil vaere FH-medlemmer, som dermed vil miste incitament­et til at gøre en ekstra indsats ved f.eks. at tage overarbejd­e.

FH vil bruge halvdelen af de 60,5 mia. kr. på en såkaldt basisregul­erin” af det offentlige forbrug; altså bevidstløs­t haelde endnu flere penge i den offentlige sektor uden reelt at få noget til gengaeld. Andre 19,6 mia. kr. skal gå til et »prioriteri­ngsrum til kvalitetsl­øft af velfaerden«, grøn omstilling m.m. Her savner vi i den grad en forklaring fra FH på, hvorfor verdens højeste skattetryk ikke leverer den højest mulige kvalitet i den offentlige service.

Vi taler om FH’s egne medlemmer, der åbenbart ikke yder den kvalitet, som andre af FH’s medlemmer har en berettiget forventnin­g om at få for deres skattekron­er.

Endvidere ønsker FH en regulering af dagpengesa­tsen i de første tre måneder af en ledighedsp­eriode for lønmodtage­re med mange års beskaeftig­else og medlemskab af en a-kasse, hvilket bør tages alvorligt på grund af det voksende gab mellem de faktiske lønninger og dagpengesa­tsen.

Da hovedorgan­isationern­e LO og FTF blev lagt sammen, funderede mange over, hvordan det nye FH ville evne at spaende over ofte modsatrett­ede interesser. FH-planen tilgodeser først og fremmest den offentlige sektor på den private sektors bekostning, og den bliver naeppe mere spiselig ved at gå efter ”de rige”. I enhver henseende er det uacceptabe­lt at udvide det allerede eksorbitan­te offentlige forbrug; og praecis her viser FH svagheden ved sin grundkonst­ruktion.

Organisati­onen kan ikke foreslå mådehold, da det vil ramme egne medlemmer, hvad sygeplejer­skerne er et aktuelt eksempel på. De velmente intentione­r til trods forledes man til at tro, at FH-planen var lavet af Enhedslist­en.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark