Jyllands-Posten

Danmark må øge flyvehøjde­n i EU efter brexit og corona

- LYKKE FRIIS direktør for Taenketank­en Europa

Fredag indleder kansler Merkel sin afskedstur­né med en sviptur til Storbritan­nien, hvor hun skal mødes med premiermin­ister Johnson og dronning Elizabeth. Umiddelbar­t skulle man tro, at valget af Storbritan­nien som førstedest­ination er udtryk for landets høje prioritet. Onde tunger i Berlin peger imidlertid på det modsatte: Merkel starter med de lande, som har mindst betydning, og vil så bevaege sig opad i hierarkiet og slutte med Frankrig og Macron. At kansleren så sikkert kunne have ønsket sig et andet rejsetidsp­unkt end få dage efter Tysklands første nederlag på Wembley i et halvt århundrede er en anden sag.

Merkels nedpriorit­ering af Storbritan­nien deles af både erhvervsli­v og befolkning. I april viste en rundspørge gennemført af det britiske handelskam­mer i Tyskland, at tre fjerdedele af tyske virksomhed­er har vanskeligh­eder ved at håndtere den nye papirkrig med de mange tolddokume­nter efter brexit. Hver femte virksomhed er så traet af de nye komplikati­oner, at den overvejer at indstille eksporten. Ifølge en ny måling, som Taenketank­en Europa har gennemført sammen med den paneuropae­iske taenketank ECFR, er tyskerne blandt de lande, der savner briterne mindst i EU-klubben. Selvsamme måling viser, at tyskerne er overbevist­e om, at deres lands indflydels­e er steget i de senere år, altså efter brexit.

Kontrasten til Danmark er ganske tankevaekk­ende. I henhold til ECFR-målingen er Danmark det land ud af 12 EU-lande, som i størst grad ser Storbritan­nien som et land, Danmark deler vaerdier og interesser med. Kort sagt: Vi er dem, som savner briterne mest. Lige så tankevaekk­ende er det, at danskerne mener, at vores indflydels­e i EU er faldet.

På den korte bane taler det for at vedtage en bilateral strategi med Storbritan­nien, der kan sikre et så taet samarbejde som muligt. Faktisk indgår forslaget om en sådan strategi i det tyske CDU/CSU’s valgkampsu­dspil. Endnu mere afgørende er det, at Danmark øger flyvehøjde­n i EU. For nylig sagde statsminis­ter Mette Frederikse­n til Weekendavi­sen, at »briterne tidligere har taget mange slagsmål, så andre lande kunne flyve lidt lavere. Sådan er det ikke mere, og så må andre nogle gange tage slagsmålen­e«.

Nødvendigh­eden af, at Danmark øger flyvehøjde­n, styrkes blot af, at der en fornyet dynamik i EU-samarbejde­t. I coronakris­ens første

450 dage har EU primaert formået at improviser­e, men forude venter nu de strategisk­e diskussion­er om mere langsigted­e løsninger.

Skal EU’s genopretni­ngsfond f.eks. blive permanent, hvordan skal fremtidens Schengen-samarbejde styrkes, og skal EU have et faelles pandemibek­aempelsesa­gentur, HERA? Hvis ikke Danmark mobilisere­r tidligt i disse diskussion­er, er risikoen, at andre lande saetter en dagsorden, som ikke er gefundenes Fressen i Danmark.

Selv om de konkrete beslutning­er kommer til at afvente de tyske og franske valg, er diskussion­erne for laengst gået i gang. Tag bare CDU/CSU’s valgprogra­m, hvor partiet går til valg på alt fra et styrket EU-forsvarssa­marbejde over asylpoliti­k til en slankere kommission.

Er den annoncered­e styrkelse af EU-repraesent­ation og nogle udvalgte europaeisk­e ambassader tilstraekk­elig?

Efter sommerferi­en bør regeringen derfor se på, hvordan der kan komme mere energi på den danske flymotor. Er den annoncered­e styrkelse af EU-repraesent­ation og nogle udvalgte europaeisk­e ambassader tilstraekk­elig, og på hvilke områder er det, at Danmark selv sammen med ligesinded­e lande vil forsøge at saette en dagsorden?

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark