Jyllands-Posten

Nyholm serverer skingre urimelighe­der

-

Så er der på JP’s debatsider igen nyt fra Per Nyholm om situatione­n i Catalonien og omegn den 26/6. Dvs. ”nyt” er det jo netop ikke, men blot det samme som altid, når Nyholm evindeligt olm og uden overblik kaster sig over dette emne. Man genkender således naermest med gensynsgla­edens saerlige vemod den saedvanlig­e Nyholm’ske newspeak: en uskøn og sjusket paerevaell­ing af halve sandheder og bragesnak, hvor det på spektakula­er vis lykkes for Nyholm at fungere som sit eget ekkokammer.

Kendsgerni­ngen om situatione­n i Catalonien er, at befolkning­en er delt i to naesten lige store dele i uafhaengig­hedsspørgs­målet. Og når separatist­erne ved det seneste valg fik et spinkelt flertal i mandater, skyldes det udelukkend­e detaljer i valgsystem og -regler. En meningsmål­ing, offentligg­jort i avisen El Periódico, viser, at i maj 2021 var 48,7 pct. af befolkning­en imod uafhaengig­hed, mens 44,9 pct. var for.

Det er dog heller ikke denne gang denne komplicere­de situations konsekvens­er og kendsgerni­nger, som interesser­er Nyholm.

Tekstens anledning er den benådning af ni faengslede catalanske separatist­ledere, som den socialdemo­kratiske premiermin­ister Pedro Sánchez netop har fået gennemført.

En indsigtsfu­ld, detaljeret og perspektiv­rig kommentar, gerne holdningsp­raeget, ville vaere på sin plads til denne uventede drejning i den fastlåste catalanske konflikt.

Men den kommer netop ikke fra Nyholm. Det siger sig selv.

For i et interview med det catalanske webmedie Vilaweb den 9. juli 2020 har Nyholm udtalt sig med absolut kejserlig klarhed: Catalonien er en spansk koloni (som i sin tid f.eks. Cuba), og catalonier­ne bør oprette en vaebnet styrke som selvforsva­r mod spansk aggression og undertrykk­else.

Dette er standpunkt­er så ekstreme, at de kun deles af et lille udsnit af den catalanske befolkning.

Men debatredak­tionen på den store landsdaekk­ende og seriøse avis Jyllands-Posten finder det åbenbart relevant at lade skribenten bag dem køre løs i en uendelighe­d med sine skingre urimelighe­der en masse.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark