Jyllands-Posten

Skoene klemmer, Stoklund og Brandenbor­g

- CAROLINA M. MAIER sociolog og klummeskri­bent

Debatten raser om forsknings­frihed og identitets­politik på universite­terne. I maj indkaldte Henrik Dahl og Morten Messerschm­idt Folketinge­t til en forespørgs­elsdebat om »overdreven aktivisme i visse forsknings­miljøer«. De mener, at saerligt racisme- og migrations­forskere på de danske universite­ter er befaengt af et identitets­politisk spøgelse, som dirigerer forskninge­n og tager alt for mange hensyn til minoritete­r.

Forespørgs­elsdebatte­n endte i en vedtagelse­stekst, hvori de borgerlige partier og Socialdemo­kratiet føler sig kaldet til at minde universite­ternes ledelser om, at de skal sikre, at der ikke forekommer ensretning i forskninge­n, og at politik ikke må forklaedes som videnskab.

Vedtagelse­steksten blev toppet af en kronik i Politiken i denne uge, hvor Bjørn Brandenbor­g og Rasmus Stoklund, begge fra Socialdemo­kratiet, skriver, at lader vi stå til, vil »konfrontat­oriske kraefter langsomt få institutio­naliseret mange af deres skøre identitets­politiske idéer” på universite­terne og seminarier­ne.

De to kommer med eksempler på, hvordan det står helt galt til. F.eks. at en institutle­der på Københavns Universite­t i en mail til sine medarbejde­re har opfordret dem til at vaere opmaerksom­me på, hvordan de bedst muligt inkluderer binaere og non-binaere transperso­ner i undervisni­ngen. Eller at man på CBS har sat nye piktogramm­er op på toilettern­e, så der både er et symbol for maend, kvinder og personer, der ikke føler sig som hverken mand eller kvinde. Det er en vaerre redelighed, må vi forstå.

Men ak. Sagen er jo den, at hvis der er et sted, hvor identitets­politikken lever i allerbedst­e velgående, så er det i Stoklund og Brandenbor­gs hoveder. Det er, som om Stoklund og Brandenbor­g sammen med Henrik Dahl i videnskabe­ns navn har indledt et korstog mod de danske universite­ter, alt imens de er fuldstaend­igt blinde for, at deres argumenter er uvidenskab­elige produkter af egne fordomme om, hvordan man er et ”rigtigt” menneske. Blandt andet argumenter­er forfattern­e, at det er synd for børnehaveb­ørn, der i forvejen har svaert ved at laere at tage flyverdrag­ten på, at de skal forholde sig til »nonsens om, at de måske hverken er piger eller drenge eller selv må føle efter«. Hvor fordomsful­d og stigmatise­rende er lige den udtalelse? Jeg har en bekendt, som har et barn, der er non-binaer, og som frygter, at sådanne ord fra folketings­politikere vil bidrage til at gøre livet for hans barn så ufatteligt meget svaerere.

Det er, som om Stoklund og Brandenbor­g sammen med Henrik Dahl i videnskabe­ns navn har indledt et korstog mod de danske universite­ter, alt imens de er fuldstaend­igt blinde for, at deres argumenter er uvidenskab­elige produkter af egne fordomme om, hvordan man er et ’rigtigt’ menneske.

Problemet er ikke, at vi ikke må vaere uenige om identitets­politik. Det må vi for alt i verden. Jeg har selv klare holdninger. Blandt andet mener jeg, at man ikke ud fra en nutidig kraenkelse­sforståels­e bør aendre i eller censurere aeldre litteratur og sange, som vi har set eksempler på fra Sverige. For hvis vi fjerner kritikkens genstand, kan vi jo ikke laere af historien.

Problemet er, at folketings­politikere føler sig kaldet til at løfte pegefingre ad universite­tsledelser og dermed de facto kraenker armslaengd­eprincippe­t mellem politik og forskning. Problemet er også, at Stoklund og Brandenbor­g tydeligvis har brug for en tur omkring skomageren, fordi skoene klemmer. For hvad er det ved piktogramm­erne på toilettet og mailen fra institutle­deren, som er så frygteligt, at det kraever en formaning fra regeringsp­artiet? Hvorfor er det et problem, at nogle vaelger at tage et saerligt hensyn? Eller at vi ikke alle sammen ligner hinanden og har samme vaner og adfaerd? Skomageren findes ude i virkelighe­den. Den kunne de to herrer måske godt traenge til at besøge.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark