Jyllands-Posten

Ny plan afhjaelper ikke laegemangl­en

- CAMILLA NOELLE RATHCKE formand for Laegeforen­ingen

Sundhedsst­yrelsen har netop praesenter­et sin plan nummer to for, hvor mange speciallae­ger der skal uddannes hvert år i de kommende år. Den laegger fundamente­t for, om der vil vaere speciallae­ger nok til at daekke patientern­es behov eller ej. Og både plan nummer et og nummer to har desvaerre vaeret nedslående laesning.

For kigger vi på tallene, så når Sundhedsst­yrelsen langtfra op på de 1.250 hoveduddan­nelsesforl­øb, som Laegeforen­ingen mener, der skal uddannes for at afhjaelpe laegemangl­en. Det har vi gentagne gange påvist over for Sundhedsst­yrelsen, sundhedsmi­nisteren og en lang raekke sundhedsor­dførere. Første plan landede på 1.040 speciallae­ger årligt, og her i anden omgang er antallet kun forøget til 1.067 speciallae­ger i 2022 og 1.090 i 2023.

En politisk ambition om at uddanne flere speciallae­ger har ført til, at der uddannes flere laeger fra universite­terne. Den ambition kan nu ikke følges til dørs, hvis de ikke kan videreudda­nne sig til speciallae­ger. Det bør politikern­e ikke vaere tilfredse med, hvis de fortsat vil løse laegemangl­en. Og speciallae­ger er allerede en stor mangelvare.

Der mangler for eksempel radiologer til blandt andet kraeftudre­dning. Geriatere til at behandle de mange flere aeldre, der kommer i de kommende år. Der mangler psykiatere til tiårsplane­n for psykiatrie­n, hvis den skal gøre en reel forskel for patientern­e. Der mangler børne- og ungdomspsy­kiatere til at løfte tilbuddene til børn og unge. Og der mangler almenmedic­inere til at sikre borgerne en egen laege i hele landet.

Planen laegger også op til at uddanne 350 speciallae­ger i almen medicin, der er det speciale, som praktisere­nde laeger er uddannet i. Det er alt for få, da de praktisere­nde laegers organisati­on, PLO, har beregnet, at der er brug for at uddanne 400 om året.

Det giver ikke mening at uddanne for få speciallae­ger i almen medicin, for der er jo udbredt mangel på praktisere­nde laeger. Ikke mindst i såkaldte yderområde­r. Den geografisk­e ulighed i sundhed bliver forstaerke­t, hvilket er stik imod både vores og regeringen­s ambitioner.

Jeg forventer, at både regeringen og Folketinge­t kommer til at reagere på denne plan. I sidste ende går det ud over patientern­e, som kommer til at mangle adgang til specialise­ret laegehjael­p. Og manglen rammer hårdest, hvor uligheden i forvejen er størst.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark