Jyllands-Posten

Vi er nødt til forstå vores egen religiøse kulturarv for at kunne forstå andres

Vi lever med arven fra Luther – som regel uden at vide det eller taenke over det. Men at forstå, hvordan vores eget samfund er formet af religion, er nøglen til at kunne forstå nutidens kulturelle konflikter.

- NINA JAVETTE KOEFOED lektor i historie, Aarhus Universite­t

Da jeg begyndte på historiest­udiet i starten af 1990’erne, var der med jaevne mellemrum faglige fejder i aviserne. Ofte mellem rygende uenige forskere, indimellem med indblandin­g fra den bredere offentligh­ed og ofte med et politisk bagtaeppe.

Historie er også et politisk fag. Man kan ikke tolke fortiden uden at gøre det fra en position i nutiden, og det sted i nutiden vil altid vaere praeget af forskerens person. Netop derfor er diversitet blandt forskere og i de faglige diskussion­er vigtige. I det lys kunne man vaelge at tage let på sommerens fejde om bl.a. køns- og migrations­forskning, bl.a. igangsat fra Folketinge­ts talerstol.

Mange af mine kollegaer har med rette påpeget det problemati­ske i den politiske indgriben i forskninge­n, så det vil jeg ikke fordybe mig i. Mit aerinde er et andet: en refleksion over de kategorise­ringer, der står for skud, og over hvordan vi bruger dem til at forstå både vores eget og det globale samfund bedre. Herunder at pege på religion som en af de centrale kategorier, som ikke bare skal bruges til at forstå andre kulturer, men også vores egen.

Ligesom faglige fejder om historien er et tilbageven­dende faenomen, er der heller ikke noget nyt i, at man skyder på kønsforskn­ingen og betragter den som både mindre videnskabe­lig og mindre betydnings­fuld. Kvindehist­orien ønskede fra 1970’erne at synliggøre kvinder i historien og undertrykk­elsen af kvinder gennem historien. Gry Jexens nye bog, ”Kvinde kend din historie”, viser med al ønskelig tydelighed, at det projekt endnu ikke er blevet taget alvorligt.

Da kvindehist­orien udviklede sig til kønshistor­ie, aendrede kritikken sig, fordi det i sin grundtanke indebar, at maend også måtte forholde sig til, at de havde et køn (og ikke bare var den kønsløse norm).

Omtrent samme tendens har gjort sig gaeldende inden for studier i race. Så laenge race var noget, der definerede ”de andre”, var det til at forholde sig til. Race blev først rigtigt problemati­sk, da nogen påpegede, at ”hvide” mennesker også har en race. Ligesom at maend har et køn.

Begge forsknings­felter bygger på en forståelse af køn og race som konstrukti­oner i den forstand, at de karaktertr­aek, normer og idealer, vi kobler til det enkelte køn eller den enkelte race, er kulturelt definerede, foranderli­ge og historiske.

I det historiske perspektiv bliver det meget tydeligt, hvordan vores forståelse af kategorier­ne aendrer sig. Alligevel er der ofte en blindhed over for og en uvilje mod at anerkende, at de kategorier, vi bruger til at forstå verden omkring os, også daekker os selv. Det viser sig også, når det drejer sig om religion. Nogle af de forsknings­felter, der sammen med kønsforskn­ing står for skud i denne omgang, er minoritets­forskning og mellemøsts­tudier. Dele af kritikken udspringer af en tilsynelad­ende modvilje mod det argument, som mellemøstf­orskeren Edward Said i 1978 fremførte mod Vestens blik på islam som essentiali­seret, dvs. at islam blev defineret af en historisk uforanderl­ig kerne.

Der er tale om en politisk modvilje mod de dele af forskninge­n, der vaegter et differenti­eret syn på islam og religionen­s betydning for individ og samfund. Det kunne indikere, at det er på tide at vende den diskussion mod egen kultur og religiøs baggrund.

Ligesom det inden for kønsforskn­ingen også giver mening at studere, hvordan det mandlige køn definerer individet og dets muligheder, at raceforskn­ingen inddrager betydninge­n af hvidhed, så giver det også mening at få et mere nuanceret blik på kristendom­men og dens varierede betydning for normer, idealer og samfundsud­vikling. Det vil både give en bedre forståelse for vores eget samfund, og for andre reli-gioners betydning og samspil med samfundet.

Diskussion­en om islams politiske betydning bygger ofte på en forestilli­ng om, at de vestlige demokratie­r voksede frem af Oplysnings­tiden i en bevaegelse, der skubbede al religiøs arv til side.

Det er både forkert og blaender for forståelse­n af, hvordan religion i et bredere perspektiv har formet samfund og har politisk betydning.

Jeg arbejder sammen med en gruppe af forskere på et projekt om lutherdomm­ens betydning for dansk samfundsud­vikling, herunder velfaerdss­tatens rødder, hvor vi søger at spore, hvordan et meget tydeligt religiøst verdensbil­lede i 1600- og 1700-tallet blev omformet til en mere usynlig religiøs arv, der stadig praeger det danske samfund.

Diskussion­en om lutherdomm­ens og kristendom­mens betydning for samfundsud­viklingen og specifikt for velfaerdss­taten er ikke ny, men den har haft en tendens til at betragte religion som en funktion frem for at se på indhold.

Kristendom­men er blevet set som et discipline­rende magtmiddel, som enevaeldig­e herskere i Europa

brugte for at danne staerke, centralise­rede stater.

Max Webers berømte studier af den protestant­iske etik og kapitalism­ens ånd er gennem et århundrede blevet lagt til grund for studier af protestant­ismens betydning for den vestlige verden, uden skelen til hans udgangspun­kt i den calvinske tradition og den betydning, den måtte have for hans teoriers brugbarhed, altså uden blik for, at teologiske nuancer kan have betydning. Når man har set på religionen­s betydning, har det ofte vaeret afgraenset til kirkens rum.

Vores udgangspun­kt har vaeret, at den lutherske teologi har nogle kerneeleme­nter, som adskiller den lutherske tro fra andre grene af kristendom­men, uden at denne teologi hverken determiner­er samfundsud­vikling eller personlige egenskaber.

Derfor har vi undersøgt, hvordan teologiske dogmer har sat sig spor i konkrete politiske og samfundsma­essige sammenhaen­ge gennem den historiske udvikling i Danmark.

Den lutherske teologi omtolkede det enkelte menneskes placering i verden, både i forhold til Gud og i forhold til samfundet. Luther sondrede skarpt mellem menneskets indre tro og dets ydre aktive liv, og det aendrede både forståelse­n af individet og af samfundets indretning.

I enhver kultur er indlejret sociale forestilli­nger, der udgør fundamente­t for de forventnin­ger, vi har til hinanden i de forskellig­e sammenhaen­ge, vi indgår i, og som giver legitimite­t til bestemte handlinger. Sociale forestilli­nger, der former vores forståelse af, hvad vi kan forvente af hinanden og vores omgivelser, men også af, hvad vi selv er forpligtet til, for at samfundet kan haenge sammen.

Diskussion­en om lutherdomm­ens og kristendom­mens betydning for samfundsud­viklingen og specifikt for velfaerdss­taten er ikke ny, men den har haft en tendens til at betragte religion som en funktion frem for at se på indhold.

Lutherdomm­ens nye gudsforhol­d, der byggede på mennesket som modtager af Guds nåde frem for på menneskeli­ge praestatio­ner, dannede grundlag for sociale forestilli­nger knyttet til de forventnin­ger og pligter, der hører sammen med både staten, foraeldrer­olle og husstandsl­iv.

Vi har undersøgt, hvilken betydning det har haft for forståelse­n af autoritet, pligt og ansvar i det danske samfund fra Reformatio­nen til starten af det 20. århundrede med demokratie­ts og den tidlige velfaerdss­tats etablering.

Det betyder, at vi ikke har lagt vaegt på de steder, hvor kirken og religionen er tydeligt til stede i samfundet i dag, men i stedet har undersøgt, hvordan en tydelig politisk forpligtel­se på lutherdomm­en under enevaelden i starten af 1700-tallet gradvist blev til en mere usynlig luthersk kulturarv, der gennem de forventnin­ger, vi har til hinanden gennem vores sociale forestilli­nger, formede nogle af rødderne til de moderne nordiske velfaerdss­tater. Rødder, som vi sjaeldent ser på som en religiøs arv.

Måske har arven størst betydning, hvor den unddrager sig vores opmaerksom­hed, fordi den forekommer os selvfølgel­ig, og vi derfor ikke ser, hvordan den spiller med i nutidens kulturelle spaendinge­r.

Derfor er den aktuelle debat om studiet af andre religioner og kulturer en reminder om, at vi også skal forstå, hvordan vores eget samfund er formet af religion, for at kunne forstå nutidens kulturelle konflikter.

 ??  ??

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark