Jyllands-Posten

Danmarks første Tour-helt

I 1970 blev cykelrytte­ren Mogens Frey under stor dramatik Danmarks første etapevinde­r i Tour de France.

-

Mens Tour de France atter buldrer afsted med et rekordhøjt antal danske deltagere, er det vaerd at huske på, at der var en tid, hvor dansk succes i det udmarvende cykelløb var utopi.

Det var, lige indtil temporytte­ren Mogens Frey i 1970 drønede ind på scenen med sit kraftfulde tråd og muskuløse figur.

Frey vandt det år en etape og gjorde sig dermed til Danmarks første Touretapev­inder nogensinde.

Selv om han aldrig tidligere havde deltaget i det store etapeløb, var han dog langtfra et ukendt navn i den danske offentligh­ed.

To år forinden var han med til at vinde OL-guld i holdforføl­gelsesløb i Mexico City og supplerede med en sølvmedalj­e i den individuel­le konkurrenc­e.

Alene i udbrud

Han var i slutningen af 20’erne, da han i 1970 blev profession­el landevejsr­ytter på det franske Frimaticho­ld, og han blev i sin første saeson udtaget til Tour de France.

Det var her, Mogens Frey skrev sig ind i dansk cykelsport­shistorie. Og det skete under stor ballade. Frey var på niende etape gået alene i udbrud, men blev indhentet af sin egen holdkaptaj­n, portugiser­en Joaquim Agostinho.

De to fulgtes ad hen mod opløbet, hvor holdets sportsdire­ktør gav Frey besked på at overlade sejren til stjerneryt­teren Agostinho.

Det fandt Frey dog urimeligt og trådte til for fuld kraft. Agostinho greb fat i danskerens styr, pressede ham op ad hegnet og kørte selv først over stregen med den slukørede debutant efter sig.

Portugiser­ens manøvre var dog ulovlig, Agostinho blev diskvalifi­ceret, og Mogens Frey udråbt som etapevinde­r.

Brød uskreven regel

Sejren indbragte ham champagne og hyldest, men gav ham også problemer i cykelmiljø­et, hvor det var uhørt, at en rytter udfordrede sin egen kaptajn.

Det Tour de France blev Mogens Freys eneste. Han skiftede året efter til et schweizisk hold og vendte siden tilbage til amatørscen­en, men opnåede ikke de store resultater.

Etapesejre­n vil dog altid blive stående som Danmarks første i et cykelløb, der mange år efter Freys storhedsti­d skulle blive til populaer tv-underholdn­ing i sommerferi­en.

Mogens Frey, tidligere cykelrytte­r, Gilleleje

 ??  ?? Cykelrytte­ren Mogens Frey vandt sølv og guld ved OL i Mexico i 1968 og blev i 1970 den første danske vinder af en etape i Tour de France. Fredag fylder han 80 år. Foto: Lars Krabbe
Cykelrytte­ren Mogens Frey vandt sølv og guld ved OL i Mexico i 1968 og blev i 1970 den første danske vinder af en etape i Tour de France. Fredag fylder han 80 år. Foto: Lars Krabbe

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark