Jyllands-Posten

Mikael Jarnvig har aldrig interesser­et sig for vejret

DR’s 66-årige vejrvaert har vaeret på skaermen i flere årtier. Hans kristne tro og arbejdsliv­et krydsede først klinger, da han blev opmaerksom på klimakrise­n.

- KRESTEN ANDERSEN kresten.andersen@jp.dk

Når danskerne skal holde et fast øje på, om sommervejr­et byder på høj sol eller silende regn, er det ofte Mikael Jarnvig, der klaeder danskerne på til det rette vejr.

Jobbet som meteorolog byder på videnskabe­lige udregninge­r, som Mikael Jarnvig flere gange er blevet rost for at kunne formidle forståelig­t, men ganske atypisk for branchen har Mikael Jarnvig aldrig interesser­et sig for vejret.

»Jeg har aldrig drønet rundt med måleinstru­menter i fritiden laest, bøger om vejret eller rejst til fremmede lande for at opleve vejrfaenom­ener. Jeg har ingen passion for vejret. Jeg har mødt meteorolog­er, som ikke ville ane, hvad de skulle lave, hvis de ikke måtte vaere meteorolog­er. Jeg ville bare finde et andet arbejde,« siger vejrvaerte­n, der har vaeret med fra den spaede begyndelse i midten af 1980’erne, hvor Danmarks Radio fik Mikael Jarnvig og Henrik Voldborg tilknyttet. De to senere folkekaere vaerter skulle afløse den studievaer­t, som indtil da havde tydet vejret fra en papplanche.

Den tjans har Mikael Jarnvig haft siden. I mellemtide­n på TV3, så på TV 2 og nu igen på DR.

Undervejs er interessen for vejret kommet til den 66årige vejrvaert. Ikke som sådan for vejrfaenom­enerne, men for at forudsige dem. I udviklinge­n af den moderne vejrudsend­else var Mikael Jarnvig ophavsmand til femdøgnspr­ognosen, som siden er blevet fast inventar i vejrudsigt­erne, og som giver danskerne et mere langsigtet bud på vejret.

Og forudsigel­serne bliver mere og mere praecise – til glaede for både Mikael Jarnvig og danskerne.

»Vi har det ikke godt, hvis vi er kolde og våde. Isaer ikke hvis vi først har fået at vide, at det skulle vaere varmt og tørt. Der er ingen, der gider at stå gennemblød­t i en bomuldsskj­orte. Når jeg kører hjem fra arbejde og kan se en, der har regntøj på, som ikke blev narret af, at der var solskin i morges, ved jeg, at der er blevet lyttet efter.«

Spis mindre kød

Ved siden af arbejdet som tv-vaert rejser Mikael Jarnvig landet rundt for at oplyse om klimaforan­dringerne.

»Vi skal skrue ned for vores kødindtag, og til dem, der råber op om, at de skal have deres proteiner, kan vi sagtens sige: ”Det kan godt vaere, men du skal ikke spise fire fede steaks om ugen.” Men det skal danskerne overbevise­s om, og det vil jeg gerne arbejde med.«

Den populaere vejrvaert ser med egne ord på klimafordr­ingerne med stor alvor.

»Vi skal handle, mens vi kan nå at vende skuden bare lidt. Men det kraever politisk vilje. Vi kan rende og slukke lyset og traekke opladeren ud af stikket, det hjaelper jo lidt, men det, der virkelig skal til, de store aendringer, de skal ske politisk. Og der sidder man altså på haenderne.«

Fattige rammest hårdest

Mikael Jarnvig har en baggrund som aktiv i pinsekirke­n, og det er i hans kristne tro, at han finder motivation­en til at handle på klimakrise­n.

»Klimaforan­dringer rammer jo isaer de fattigste lande, der ikke kan omstille sig. De rige kan blive ved, som de altid har gjort, og de, der er bagud på forhånd, bliver virkelig ramt. Det er så himmelråbe­nde uretfaerdi­gt. Klimadebat­ten kan hårdt og brutalt koges ned til to alternativ­er: naestekaer­lighed eller kortsigtet økonomisk gevinst,« siger Mikael Jarnvig.

»Jeg har aldrig nogensinde taenkt, at mit arbejdsliv og min tro skulle have noget med hinanden at gøre. Men lige nu krydser de hinanden med et gigantisk brag. Kristendom er ikke bare teologisk og teoretisk, det er det også, men kristendom er først og fremmest den måde, vi behandler hinanden på.«

Foredragen­e er noget af det, som Mikael Jarnvig håber på at få stablet på benene igen, så snart de sidste skygger af coronakris­en er lettet.

Indtil da nyder han sommeren med sin kone og tre børn. De flyttede fra København, hvor Mikael Jarnvig er født og opvokset, til det sydlige Aarhus, da DR Vejret flyttede. Om sommeren bliver praecis, som Mikael Jarnvig elsker den: »svag vind, ganske lidt skyet og ca. 22 grader«, tør han ikke spå om, da langtidspr­ognoser er usikre.

»Men af princip er jeg altid positiv over for den danske sommer, selv om den af og til svigter.«

Jeg har aldrig nogensinde taenkt, at mit arbejdsliv og min tro skulle have noget med hinanden at gøre. Men lige nu krydser de hinanden med et gigantisk brag. MIKAEL JARNVIG, VEJRVAERT, DR

Mikael Jarnvig, meteorolog, vejrvaert, Aarhus

 ??  ?? Klimadebat­ten kan hårdt og brutalt koges ned til to alternativ­er: naestekaer­lighed eller kortsigtet økonomisk gevinst, mener Mikael Jarnvig. Foto: Niels Åge Skovbo
Klimadebat­ten kan hårdt og brutalt koges ned til to alternativ­er: naestekaer­lighed eller kortsigtet økonomisk gevinst, mener Mikael Jarnvig. Foto: Niels Åge Skovbo

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark