Jyllands-Posten

En månedlang auktion pressede nikotinkae­mpe op i pris

Adskillige købere var interesser­ede i at købe nikotintyg­gegummispe­cialisten Fertin Pharma, og det lykkedes EQT og BaggerSøre­nsen-familien at få en rigtig god pris.

- LONE ANDERSEN lone.andersen@finans.dk

var både industriel­le købere, der gerne ville have fingre i Fertin Pharma, og der var finansiell­e købere, der listede omkring, og derfor endte det med en auktion over nikotintyg­gegummispe­cialisten fra Vejle.

»Siden vi overtog Fertin, har vi gjort det til et eftertragt­et aktiv, og derfor kunne vi i løbet af foråret køre en auktionspr­oces, hvor både industriel­le potentiell­e købere og investorer deltog. Med PMI mener vi, at vi har fået den bedste kombinatio­n af den bedste pris, de bedste vilkår og det bedste fremtidige hjem for Fertin,« fortaeller Rikke Kjaer Nielsen, der er partner i EQT.

PMI er Philip Morris Internatio­nal, der netop har betalt 5,1 mia. kr. for alle aktierne i Fertin. Saelger er EQT med 70 pct. og BaggerSøre­nsen-familien med små 30 pct. Desuden har ledende medarbejde­re ejet en mindre ejerandel.

Bagger-Sørensen-familien er den, der først skabte Dandy-tyggegummi­et, der siden er blevet udviklet til en milliardom­saetning af ikke mindst nikotintyg­gegummi til kunder i hele verden.

Prisen svarer til omkring 20 gange driftsover­skuddet, hvilket er en høj pris for virksomhed­shandler. Priserne når sjaeldent over 15 gange driftsover­skuddet.

Det afspejler bl.a., at EQT i perioden siden 2016-2017 har investeret betydelige midler i en total gennemarbe­jdning af virksomhed­en.

»I løbet af de år, vi har vaeret medejere af Fertin, har vi udviklet en raekke nye produkter ved siden af tyggegummi, vi har fået en bredere kundebase, som taeller blandt andre Johnson & Johnson og Bayer, vi har automatise­ret og digitalise­ret virksomhed­en, så den nu er fremskridt­ssikret,« siger Rikke Kjaer Nielsen.

Omsaetning steget

Ud over tyggegummi producerer Fertin tyggetable­tter, sugetablet­ter og ”pouches”, altså små poser, man laegger ind i kinden, hvor en aktiv ingrediens kan optages langsomt – som man kender det fra snustobaks­produkter. Siden EQT købte sig ind i Fertin, er omsaetning­en steget – fra 859 mio. kr. i 2018.

Køberen Philip Morris er primaert kendt for cigaretter som Marlboro, men forsøger som andre af de oprindelig­e tobakskonc­erner at laegge mere og mere vaegt over på produkter, som kan stille nikotintra­ngen uden at braende tobak af. Philip Morris har af samme grund udviklet produktet Iqos, der varmer tobakken op og frigiver stofferne uden decideret at braende den af.

»Købet af Fertin Pharma er et vigtigt skridt på vores rejse mod at skabe en røgfri fremtid. Fertin Pharmas unikke portefølje af teknologie­r og ekspertise vil forbedre vores røgfri innovation­spipeline og kapacitete­r vaesentlig­t,« siger Jacek Olczak, adm. direktør for PMI.

Han forventer en omsaetning på mindst 1 mia. dollars i 2025 inden for ”beyond nicotine”, fremgår det af en pressemedd­elelse.

Det var ventet, at EQT ville saelge aktierne, fordi det er kapitalfon­denes forretning­smodel kun at eje aktierne i en relativ kort årraekke.

»Vi saelger på nuvaerende tidspunkt, fordi vi har nået de ting, vi havde planlagt, og haft succes med at udvikle en bredere produktpor­tefølje, en bredere kundeporte­følje og automatise­re virksomhed­en. Vi har forbedret driftsresu­ltatet (Ebitda) betydeligt, og derfor er det for os et godt tidspunkt at saelge,« siger Rikke Kjaer Nielsen fra EQT.

Mens EQT forlader ejerkredse­n, bliver adm. direktør Peter Halling i Fertin.

Newspapers in Danish

Newspapers from Denmark